Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új szabályok: Phil Hogan biztos nyilatkozata

Brüsszel, 2017. november 20.

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új szabályokról szóló, a Tanács képviselői által ma elfogadott megállapodás egyszerűsíteni és harmonizálni fogja az ökológiai élelmiszer-termelésre vonatkozó szabályokat mind az Európai Unióban, mind pedig a nem uniós országokban.

A mezőgazdaságért felelős biztos, Phil Hogan, üdvözölve az új rendelet végleges elfogadása felé tett fontos lépést, kifejtette:

„A Tanács mai határozata újabb olyan mérföldkő az ökológiai ágazat számára, amely biztosítja, hogy ez a fontos és gyorsan növekvő szektor továbbra is egyértelmű szabályok alapján bővülhessen, és hogy a nem uniós országokra az uniós országokéval megegyező feltételek vonatkozzanak, amikor az ökológiai gazdálkodásból származó termékeiket az EU-ba exportálják.

Mindenki egyetértett azzal, hogy a jelenlegi – 20 éves – szabályok már nem voltak alkalmasak az említett célok elérésére, és inkább akadályozták, mintsem elősegítették e növekvő ágazat fejlődését, amelynek értéke mintegy 27 milliárd euró, és amely az elmúlt évtized során 125%-kal nőtt. Támogatnunk kell ezt a növekedést azáltal, hogy megfelelő jogszabályokat alkotunk az ágazat számára. Ezt a növekedést a kisebb termelők fogják is elő fogják segíteni, akik számára most lehetőség nyílik a csoportos tanúsítási rendszerekhez való csatlakozásra annak érdekében, hogy az alacsonyabb tanúsítási költségekből származó előnyöket kihasználhassák. Ezenfelül az ökológiai gazdálkodást folytató termelők hozzáférhetnek az ökológiai vetőmagok új, a biológiai sokféleséget és a haszonnövények fenntarthatóságát javító, valamint az innovációt ösztönző piacához is.

A jogszabály kidolgozására szolgáló – három évig tartó – tárgyalások során a Bizottság mindenkor szem előtt tartotta az ökológiai termékeket vásárló európai fogyasztókat, akiknek észszerű elvárásai vannak az uniós ökológiai logó által biztosított garanciákkal kapcsolatban. A ma elfogadott új szabályok véget vetnek a jelenlegi „à la carte” mentességi rendszernek. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd az összes ökológiai termelőre és az EU-ban értékesített összes ökológiai termékre, függetlenül attól, hogy azokat az Unión belül állították elő vagy az Unión kívülről importálták. A szigorúbb elővigyázatossági intézkedések a nem engedélyezett anyagok általi véletlen szennyezés kockázatát is csökkenteni fogják. A fogyasztók a nagyobb választékból is profitálhatnak majd, mivel az új szabályok az ökológiai élelmiszerek és nem élelmiszer jellegű termékek (mint például a só, parafa vagy illóolajak) szélesebb skálájára terjednek ki.

A Tanács mai határozatát követően remélem, hogy a társjogalkotók az első olvasatban mielőbb megállapodásra jussanak és ezzel megkönnyítik a 2021-ben való hatálybalépést. Ez lehetővé fogja tenni az ágazat számára, hogy megfelelő módon felkészüljön az új és támogató jogalkotási környezetre, valamint hogy tovább növekedjen a benne rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása révén, az egyenlő feltételek melletti működés elve alapján.”

Az Európai Parlament szavazni fog a Tanács által ma jóváhagyott megállapodásról. Az új szabályok – elfogadásukat követően – 2021. január 1-jén lépnek hatályba. Ez elegendő időt biztosít a termelők, a gazdasági szereplők és a kereskedelmi partnerek számára az új keretrendszerhez való alkalmazkodáshoz.

További információk

Kérdések és válaszok az ökológiai gazdálkodás új szabályairól

Tájékoztató az ökológiai ágazatról és az új szabályokról

Az ökológiai gazdálkodással foglalkozó uniós weboldal

Uniós ökológiai logó

STATEMENT/17/4727

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar