Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Novi propisi za ekološki uzgoj: Izjava povjerenika Phila Hogana

Bruxelles, 20. studenoga 2017.

Dogovorom o novim propisima za ekološku poljoprivredu koji su na današnjem sastanku podržali predstavnici Vijeća pojednostavnit će se i uskladiti mnogi propisi koji se odnose na ekološki uzgoj hrane, kako u Europskoj uniji tako i u zemljama koje nisu članice EU-a.

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan pozdravio je taj važan korak prema konačnom donošenju nove Uredbe te izjavio:

„Današnja odluka Vijeća još je jedna prekretnica za ekološki sektor, kojom se osigurava nastavak rasta tog važnog i brzorastućeg sektora u skladu s jasnim propisima te ravnopravnost s proizvođačima iz trećih zemalja koji izvoze svoje ekološke proizvode u EU.

Svi su se složili da sadašnji propisi, stari 20 godina, nisu primjereni te da bi mogli spriječiti razvoj tog rastućeg sektora, umjesto toga da mu pridonesu. Vrijednost tog sektora iznosi oko 27 milijardi EUR, a tijekom posljednjeg desetljeća povećana je za 125 %. Moramo poduprijeti taj rast i sektor koji djeluje u skladu s odgovarajućim zakonodavstvom. Taj će se rast ostvariti zahvaljujući manjim proizvođačima, kojima će sada biti omogućeno da se uključe u programe skupnog certificiranja, kako bi smanjili troškove certificiranja. Nadalje, ekološki poljoprivrednici sada će imati pristup novom tržištu ekološkog sjemena, čime će se poboljšati biološka raznolikost i održivost usjeva te potaknuti inovacije.

Tijekom tih pregovora, koji su trajali više od tri godine, Komisija je u svakom trenutku imala na umu europske potrošače koji kupuju ekološke proizvode i imaju određena opravdana očekivanja u pogledu jamstava koja donosi ekološki logotip EU-a. Novi propisi podržani na današnjem sastanku znače kraj trenutačnog sustava izuzeća à la carte. Isti će se propisi primjenjivati na sve ekološke proizvođače i proizvode koji se prodaju na području EU-a, bez obzira na to jesu li proizvedeni ondje ili su uvezeni. Strožim mjerama predostrožnosti smanjit će se i rizik od slučajne kontaminacije neodobrenim tvarima. Potrošači će uživati i u većem izboru jer će se novim propisima obuhvatiti širu paletu ekoloških prehrambenih i neprehrambenih proizvoda nego prije (primjerice sol, pluto ili eterična ulja).

Nadam se da će, nakon današnjeg donošenja odluke od strane Vijeća, suzakonodavci brzo moći postići dogovor u prvom čitanju i omogućiti stupanje propisa na snagu 2021. Time će se tom rastućem sektoru omogućiti da se na odgovarajući način pripremi za novo i poticajno zakonodavno okruženje te će se poduprijeti njegov rast i ostvarenje punog potencijala na temelju načela poslovanja s jednakim uvjetima za sve.”

O sporazumu koji je danas podržalo Vijeće glasovat će se u Europskom parlamentu. Nakon donošenja novi će propisi stupiti na snagu 1. siječnja 2021. Time će se proizvođačima, poslovnim subjektima i trgovinskim partnerima osigurati dovoljno vremena za prilagodbu novom okviru.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori o novim propisima za ekološki uzgoj

Informativni članak o sektoru ekološke proizvodnje i novi propisi

Internetske stranice o ekološkom uzgoju

Logotip EU-a za ekološku proizvodnju

STATEMENT/17/4727

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar