Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Izjava predsednika Junckerja v zvezi z razglasitvijo evropskega stebra socialnih pravic

Bruselj, 17. novembra 2017

Danes so voditelji Evropske unije na socialnem vrhu za pravična delovna mesta in rast v Göteborgu na Švedskem slovesno razglasili evropski steber socialnih pravic. Steber je predsednik Juncker napovedal že v svojem govoru o stanju v Uniji leta 2015, Komisija pa ga je predstavila aprila 2017. Danes so ga podpisali predsednik Juncker za Evropsko komisijo, predsednik Antonio Tajani za Evropski parlament in predsednik vlade Ratas za Svet Evropske unije.

Image

Ob tej priložnosti je predsednik Juncker dejal:

„To je zgodovinski trenutek za Evropo. Naša Unija je bila v svojem bistvu vedno socialni projekt. Unija je namreč veliko več kot enotni trg, monetarna unija, skupna valuta. To so predvsem naše vrednote in način, kako želimo živeti.

Evropski socialni model je zgodba o uspehu, zaradi katerega je Evropa postala privlačna za življenje in delo v svetovnem merilu. Danes uveljavljamo naše skupne vrednote in se zavezujemo k uresničitvi sklopa 20 načel in pravic. Od pravice do poštene plače do pravice do zdravstvenega varstva, od vseživljenjskega učenja, boljšega usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja ter enakosti med spoloma do minimalnega dohodka; z evropskim stebrom socialnih pravic se EU zavzema za pravice državljanov v tem hitro spreminjajočem se svetu.

Razglasitev stebra na socialnem vrhu v Göteborgu pomeni ključen trenutek za utrditev močne socialne razsežnosti v prihodnosti Evropske unije. Ta trenutek je bil izbran namenoma. Tako je ravno socialna razsežnost Evrope postala prvi mejnik na poti do Sibiuja.

V času velikih življenjskih in političnih sprememb je vračanje k tistemu, kar nas opredeljuje in povezuje, popolnoma naravno. Zato sem vesel, da smo lahko sprejeli dogovor o evropskem stebru socialnih pravic v manj kot pol leta, odkar ga je Evropska komisija predlagala. Ta skupna zaveza je močan dokaz evropske enotnosti.

Moč stebra – in s tem celotne socialne razsežnosti Evrope – bo odvisna od zagona, ki mu ga bomo dali. Steber je naša skupna odgovornost , ki se začne na nacionalni ter regionalni in lokalni ravni, pri čemer imajo socialni partnerji in civilna družba ključno vlogo. Zato moramo ob doslednem upoštevanju in vključevanju različnih pristopov, ki obstajajo po vsej Evropi, zaveze sedaj preoblikovati v ukrepe. Evropejci si to zaslužijo.“

Več informacij

Spletišče evropskega stebra socialnih pravic

Uradno besedilo evropskega stebra socialnih pravic

Socialni vrh za pravična delovna mesta in rast: krepitev socialne razsežnosti EU

Spletišče socialnega vrha za pravična delovna mesta in rast

Informativni pregledi:

STATEMENT/17/4706

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar