Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația președintelui Juncker în marginea Proclamației privind pilonul european al drepturilor sociale

Bruxelles, 17 noiembrie 2017

Astăzi, liderii Uniunii Europene au adoptat în mod solemn Proclamația privind pilonul european al drepturilor sociale, în cadrul Summitului social pentru creștere și locuri de muncă echitabile de la Göteborg, din Suedia. Pilonul european al drepturilor sociale a fost anunțat pentru prima dată de președintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii din 2015 și a fost prezentat de Comisie în aprilie 2017. Astăzi, Proclamația privind pilonul european drepturilor sociale a fost semnată de către președintele Juncker pentru Comisia Europeană, de către președintele Tajani pentru Parlamentul European și de către prim-ministrul Ratas pentru Consiliul Uniunii Europene.

Image

Cu această ocazie, președintele Juncker a declarat:

„Acesta este un moment marcant în istoria Europei. Uniunea noastră a fost de la bun început un proiect fondat pe valori sociale. Europa este mai mult decât o piață unică, mai mult decât fonduri, mai mult decât moneda euro, este o încarnare a valorilor noastre și a felului în care dorim să trăim.

Modelul social european este o poveste de succes și , datorită lui, Europa a devenit un etalon la scară mondială din punctul de vedere al nivelului de trai și al condițiilor de lucru. Prin proclamația de astăzi, ne afirmăm valorile comune și ne angajăm să respectăm un set de 20 de principii și drepturi: de la dreptul la o remunerație echitabilă la dreptul la asistență medicală, de la dreptul la învățarea pe tot parcursul vieții, dreptul la un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală ori egalitatea de gen la dreptul la un venit minim. Adoptând pilonul european al drepturilor sociale, UE apără drepturile cetățenilor săi într-o lume care se transformă într-un ritm rapid.

Semnarea Proclamației privind pilonul drepturilor sociale la Summitul social de la Göteborg are loc într-un moment-cheie, ancorând solid dimensiunea socială în viitorul Uniunii Europene. Alegerea acestui moment nu a fost deloc întâmplătoare, dimensiunea socială a Europei devenind astfel primul jalon atins în linie dreaptă către summitul special de la Sibiu.

În perioade de transformări profunde – în viața personală, dar și în viața politică – este firesc să ne întoarcem către lucrurile care ne definesc și care ne unesc. Mă bucur, așadar, că am putut ajunge cu toții, în mai puțin de o jumătate de an de la propunerea inițială a Comisiei Europene, la un acord cu privire la pilonul european al drepturilor sociale. Acest angajament comun este o mărturie vie a unității europene.

De noi depinde să construim un pilon european al drepturilor sociale și, în general, o dimensiune socială a Europei cât mai puternice. Este o responsabilitate comună, care începe la nivel național, regional și local și rezervă un rol esențial în acest sens partenerilor sociali și societății civile. Prin urmare, a venit acum momentul să traducem angajamentele pe care ni le-am asumat în acțiuni, respectând totodată pe deplin și îmbrățișând diferitele abordări care există în Europa în această privință. Cetățenii europeni merită pe deplin acest lucru.

Pentru mai multe informații

Site-ul internet dedicat pilonului european al drepturilor sociale

Textul oficial al pilonului european al drepturilor sociale

Summitul social pentru creștere și locuri de muncă echitabile: consolidarea dimensiunii sociale a UE

Site-ul internet al Summitului social pentru creștere și locuri de muncă echitabile

Fișe informative:

STATEMENT/17/4706

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar