Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Juncker elnök nyilatkozata a szociális jogok európai pillérének kihirdetéséről

Brüsszel, 2017. november 17.

Az Európai Unió vezetői a mai napon a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló göteborgi szociális csúcstalálkozón ünnepélyesen kihirdették a szociális jogok európai pillérét. A pillér létrehozását Juncker elnök első ízben az Unió helyzetét értékelő 2015. évi beszédében jelentette be, majd a Bizottság 2017 áprilisában előterjesztette a vonatkozó javaslatot. A dokumentumot ma az Európai Bizottság nevében Juncker elnök, az Európai Parlament nevében Tajani elnök és az Európai Unió Tanácsa nevében Ratas miniszterelnök írta alá.

Image

Ennek alkalmából Juncker elnök a következőket nyilatkozta:

„Fordulóponthoz érkeztünk Európa történetében. Uniónk alapjában véve mindig is szociális projekt volt. Több, mint az egységes piac, több mint a pénz, több, mint az euró. Az EU az értékeinkről szól, és arról, hogyan akarunk élni.

Az európai szociális modell olyan sikertörténet, amelynek köszönhetően Európa azon helyek közé tartozik a világon, ahol jó élni és dolgozni. A mai napon nyilvánosan keretbe foglaljuk közös értékeinket, és elkötelezzük magunkat húsz elv és jog mellett. A tisztességes bérekhez való jogtól az egészségügyi ellátáshoz való jogig, az egész életen át tartó tanulástól a munka és a magánélet közötti jobb egyensúlyon át a minimumjövedelemig: a szociális jogok európai pillérével az EU kiáll polgárai jogaiért gyorsan változó világunkban.

A pillér kihirdetésére a göteborgi szociális csúcstalálkozón, kulcsfontosságú pillanatban került sor ahhoz, hogy szilárd alapokra helyezzük az Európai Unió jövőjének erős szociális dimenzióját. Az időzítést szándékosan választottuk úgy, hogy Európa szociális dimenziója legyen az első mérföldkő a nagyszebeni találkozó felé vezető úton.

Mélyreható – akár magánéleti , akár politikai – változások idején természetes, hogy visszatérünk ahhoz, ami meghatároz és ami összetart bennünket. Ezért örömmel tölt el, hogy az Európai Bizottság által kidolgozott javaslat előterjesztését követően kevesebb mint fél év alatt sikerült megegyezésre jutnunk a szociális jogok európai pilléréről. Ez a közös kötelezettségvállalás az európai egység egyértelmű megnyilvánulása.

A pillér – és vele együtt Európa szociális dimenziójának egésze – pontosan annyira lesz erős, amennyire mi ezt lehetővé tesszük. Közös felelősség ez, amely nemzeti, regionális és helyi szintről indul ki, és amelyben kulcsszerepet játszanak a szociális partnerek és a civil társadalom. Ezért ezen kötelezettségvállalások szellemében – az Európában fennálló különböző szemléletmódok maradéktalan tiszteletben tartása és felvállalása mellett – most a tettek mezejére kell lépnünk. Ez a legkevesebb, amit az európaiak megérdemelnek.

További információk

A szociális jogok európai pillérének weboldala

A szociális jogok európai pillérének hivatalos szövege

Szociális csúcstalálkozó a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről: az EU szociális dimenziójának megerősítése

A tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló szociális csúcstalálkozó weboldala

Tájékoztatók:

STATEMENT/17/4706

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar