Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Skupna izjava komisarja Güntherja Oettingerja in komisarke Věre Jourová o soglasju Sveta k ustanovitvi evropskega javnega tožilstva

Bruselj, 12. oktobra 2017

Pozdravljava današnje soglasje Sveta za ustanovitev evropskega javnega tožilstva. Sodelovalo bo 20 držav članic, dobili bomo torej močen, neodvisen in učinkovit organ, ki bo preganjal čezmejna kriminalna dejanja v škodo proračuna EU in goljufije z DDV pri čezmejnem poslovanju.

Z ustanovitvijo evropskega javnega tožilstva se bodo stvari dodobra spremenile. Pri številnih goljufijah v zvezi s proračunskimi sredstvi EU gre za čezmejne zadeve. Potrebujemo torej institucijo, ki ne bo pooblaščena samo za čezmejne preiskave, temveč tudi za čezmejni kazenski pregon. Prav to bo naloga prihodnjega evropskega tožilstva: storilce kaznivih dejanj bo hitreje postavilo pred sodišče in hitreje izterjalo neustrezno porabljen denar evropskih davkoplačevalcev.

Veseli naju, da je 20 držav članic pripravljenih združiti moči za uresničitev tega cilja, prepričana sva tudi, da se bodo pridružile še druge države članice EU. Ne dvomiva tudi, da bodo prav vse države članice EU podprle naša skupna prizadevanja za zaščito proračuna EU pred korupcijo in goljufijami. Evropska komisija bo prihodnje leto predstavila ukrepe za morebitno razširitev pristojnosti evropskega tožilstva še na pregon čezmejnega terorističnega kriminala.

Zdaj ko imamo soglasje Sveta, si bomo prizadevali, da bo evropsko javno tožilstvo do začetka leta 2020 že usposobljeno za delo. Poskrbeli bomo za potrebna sredstva, tako da bo lahko svoje naloge začelo kar najhitreje izvrševati.

STATEMENT/17/3864

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar