Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Günther H. Oettinger és Věra Jourová biztos közös nyilatkozata az Európai Ügyészség létrehozásának Tanács általi jóváhagyásáról

Brüsszel, 2017. október 12.

Üdvözöljük, hogy a Tanács ma egyetértésre jutott az Európai Ügyészség létrehozásáról. 20 tagállam máris kifejezte részvételi szándékát, aminek köszönhetően egy erős, független és hatékony testület szállhat majd szembe az uniós költségvetés elleni transznacionális bűnözéssel és a határokon átnyúló héacsalással.

Az Európai Ügyészség megalakulása valódi mérföldkő lesz. Az uniós költségvetés sérelmére elkövetett csalások sok esetben transznacionális dimenzióval rendelkeznek. Ezért egy olyan intézményre van szükségünk, amely nem csupán nyomozni, hanem büntetőeljárást indítani is képes a határokon átnyúló ügyekben. A jövőbeli Ügyészségnek pontosan ez lesz a feladata. Gondoskodni fog arról, hogy a bűnözőket gyorsabban állítsák bíróság elé, és több pénzt szerezzenek vissza az európai adófizetők érdekeit szolgálva.

Örömmel fogadjuk, hogy e cél érdekében 20 tagállam egyesíti erőit, és meggyőződésünk, hogy további uniós tagállamok is követni fogják példájukat. Ugyanakkor változatlanul bízunk abban, hogy az uniós költségvetés korrupcióval és csalással szembeni védelmére irányuló együttes erőfeszítéseinket valamennyi uniós tagállam támogatni fogja. Ezen túlmenően a Bizottság a jövő évben ismertetni fogja az Ügyészség feladatkörének esetleges jövőbeli bővítésére irányuló következő lépéseket, hogy az a határokon átnyúló terrorista bűncselekményekre is kiterjedjen.

A Tanács megállapodását követően most azon fogunk munkálkodni, hogy az Európai Ügyészség 2020 elejére működőképessé váljon. Biztosítani fogjuk számára a szükséges erőforrásokat, ezáltal gondoskodva arról, hogy a lehető leghamarabb kézzelfogható eredményeket tudjon felmutatni.

STATEMENT/17/3864

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar