Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Zajednička izjava povjerenika Oettingera i povjerenice Jourove povodom suglasnosti Europskog parlamenta za uspostavu Ureda europskog javnog tužitelja

Bruxelles, 5. listopada 2017.

Pozdravljamo rezultat današnjega glasovanja Europskog parlamenta, koji je dao zeleno svjetlo za uspostavu Ureda europskog javnog tužitelja. Velika je većina zastupnika u Europskom parlamentu odlučila podržati taj povijesni korak.

Ured europskog javnog tužitelja pomoći će u zaštiti novca europskih poreznih obveznika. Postojeća tijela EU-a poput Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) nemaju ovlasti za kazneno gonjenje u državama članicama nego moraju predati spise nacionalnim tijelima. To može otežati rješavanje prekograničnih predmeta i njihovo pravodobno zaključivanje. Tu na scenu stupa novi Ured europskog javnog tužitelja, koji će osigurati da počinitelji budu privedeni pravdi i da pronevjereni novac bude puno brže vraćen.

Zločinci ne mare za granice; krajnje je vrijeme da im se stane na kraj a tužiteljima daju alati za prekogranično djelovanje.

Zadovoljni smo što je 20 država članica izrazilo želju da se udruže i ojačaju zaštitu proračuna EU-a i novca poreznih obveznika. Pozivamo druge države članice da im se brzo pridruže.

Kako je predsjednik Juncker rekao u govoru o stanju Unije, novi Ured europskog javnog tužitelja mogao bi biti moćan alat za zaštitu građana, čak i izvan trenutačnih ovlasti za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a. Uredu bi mogao biti povjeren i progon prekograničnih kaznenih djela terorizma. Komisija će sljedeće godine utvrditi daljnje korake za buduće proširenje zadaća novog Ureda europskog javnog tužitelja.

Sad nam je prioritet uspostaviti neovisan, snažan i djelotvoran Ured europskog javnog tužitelja za borbu protiv kaznenih djela na štetu proračuna EU-a koji će što prije postati funkcionalan. Današnja će suglasnost omogućiti Vijeću da sljedeći tjedan donese Uredbu.

Kontekst

Europski parlament danas je dao suglasnost na temelju općeg pristupa o kojem su se u lipnju na sjednici Vijeća za pravosuđe usuglasili Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska pa Uredba može biti donesena na sjednici Vijeća za pravosuđe 12. listopada. Ostale države članice mogu se pridružiti 20 država članica osnivačica u bilo kojem trenutku nakon donošenja Uredbe.

Dodatne informacije

Priopćenje za medije

Pitanja i odgovori

STATEMENT/17/3709

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar