Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen - Uttalande

Uttalande från förste vice ordförande Frans Timmermans och kommissionär Věra Jourová inför den europeiska minnesdagen för offer för alla totalitära och auktoritära regimer

Bryssel den 23 augusti 2017

Idag, den 23 augusti, uppmärksammar vi den europeiska minnesdagen för alla offer för totalitära och auktoritära regimer. Vi minns offren för dessa regimer, och vi bekräftar på nytt att vi tar avstånd från de ideologier som de byggde på.

Den 23 augusti 1939 undertecknade Nazityskland och Sovjetunionen Molotov–Ribbentrop-pakten. Det blev inledningen till en av de mörkaste perioderna i vår kontinents moderna historia. Totalitära regimer i hela Europa begränsade människors frihet, kränkte deras rättigheter och gjorde miljoner vanliga medborgare till offer för sin ideologi.

Vi måste minnas skräcken från det förflutna så att vi har kunskap och styrka att motarbeta dem som vill återuppliva dessa ideologier. EU byggdes på gemensamma värden som människans värdighet, grundläggande rättigheter, rättstatsprincipen och demokrati samt på motarbetande av extrem nationalism. Vi får aldrig ta dessa rättigheter och friheter för givna. Vi förbinder oss att kämpa för dem varje dag.

Extremism, nationalism, främlingsfientlighet och hat förekommer fortfarande i offentliga uttalanden i Europa. Att hålla minnena vid liv är ett sätt att hedra offren, men också ett sätt att se till att dessa ideologier motarbetas effektivt och att liknande grymheter aldrig händer igen.

Vi är fast beslutna att försvara demokratin, rättsstaten och de grundläggande rättigheterna, såväl i Europa som i resten av världen. I EU finns det inget utrymme för extremism, intolerans och förtryck.

Bakgrund

Undertecknandet av Molotov-Ribbentrop-pakten den 23 augusti 1939 ledde till att tiotals miljoner människor förvisades, torterades och mördades under totalitära regimer.

Slutet på andra världskriget innebar slutet för nazistregimen, men många européer fortsatte att lida under andra totalitära regimer i årtionden.

Videoklipp: Förste vice ordförande Frans Timmermans om våra gemensamma värderingar

STATEMENT/17/2722

Presskontakter:

För allmänheten: Europe Direct på telefon 00 800 67 89 10 11 eller via e-post


Side Bar