Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Izjava prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa in komisarke Věre Jourove ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Bruselj, 23. avgusta 2017

Danes, 23. avgusta, po vsej Evropi obeležujemo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Spominjamo se žrtev teh režimov in ponovno opozarjamo na svoje zavračanje ideologij, na katerih so temeljili ti režimi.

23. avgusta 1939 sta nacistična Nemčija in Sovjetska zveza podpisali pakt Ribbentrop-Molotov, ki je pomenil začetek enega najhujših obdobij v novejši zgodovini naše celine. Totalitarni režimi so po vsej Evropi omejevali svoboščine ljudi, kršili njihove pravice in milijoni običajnih državljanov so bili žrtve njihovih ideologij.

Preteklih grozot ne smemo pozabiti, temveč moramo iz njih črpati znanje in moč, da bi zavrnili tiste, ki poskušajo oživiti te ideologije. Evropska unija je bila zgrajena na skupnih vrednotah, kot so človeško dostojanstvo, temeljne pravice, pravna država in demokracija, ter na zavračanju skrajnega nacionalizma. Teh pravic in svoboščin ne smemo nikoli jemati za samoumevne. Zavezujemo se, da se bomo vsak dan borili za njih.

V javnih nastopih v Evropi še vedno slišimo ekstremizem, nacionalizem, ksenofobijo in sovraštvo. Z ohranjanjem teh spominov se ne spominjamo le žrtev, temveč tudi zagotavljamo, da se te ideologije odločno zavrnejo in da se taka grozodejstva ne bi nikoli več ponovila.

Odločno branimo demokracijo, pravno državo in temeljne pravice v Evropi ter po vsem svetu. V Evropski uniji ni prostora za ekstremizem, nestrpnost in zatiranje.

Ozadje

Po podpisu pakta Ribbentrop-Molotov 23. avgusta 1939 je bilo pod totalitarnimi režimi izgnanih, mučenih in usmrčenih več deset milijonov ljudi.

Čeprav je konec druge svetovne vojne pomenil poraz nacističnega režima, so številni Evropejci še desetletja trpeli pod totalitarnimi režimi.

Videoposnetek: Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans o naših skupnih vrednotah

STATEMENT/17/2722

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar