Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Verklaring

Verklaring van eerste vicevoorzitter Timmermans en commissaris Jourová over de Europese dag ter herdenking van de slachtoffers van totalitaire en autoritaire regimes

Brussel, 23 augustus 2017

23 augustus is de Europese dag ter herdenking van de slachtoffers van totalitaire en autoritaire regimes. Vandaag herdenken wij de slachtoffers van deze regimes en nemen we opnieuw stelling tegen de ideologieën waarop deze regimes berusten.

Op 23 augustus 1939 sloten nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie het Molotov-Ribbentroppact. Dit luidde het begin in van een van de donkerste periodes in de recente geschiedenis van ons continent. Totalitaire regimes legden de vrijheden van burgers aan banden, traden hun rechten met voeten en maakten in naam van hun ideologieën miljoenen slachtoffers onder de burgerbevolking.

Wij mogen de verschrikkingen uit het verleden niet vergeten, omdat dit ons de kennis en de kracht geeft om nieuwe aanhangers van deze ideologieën het hoofd te bieden. De Europese Unie is gebouwd op de gemeenschappelijke waarden van menselijke waardigheid, de grondrechten, de rechtsstaat en de democratie, en op de afwijzing van extreem nationalisme. Wij mogen deze rechten en vrijheden nooit als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Elke dag opnieuw willen wij hiervoor vechten.

Extremisme, nationalisme, xenofobie en haat worden nog steeds verkondigd in Europa. Door deze herinneringen levend te houden herdenken we niet alleen de slachtoffers, maar kunnen we er ook voor zorgen dat deze ideologieën krachtig worden veroordeeld en dat dergelijke wreedheden nooit meer worden begaan.

Wij zijn vastberaden om de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten te verdedigen, zowel in Europa als wereldwijd. In de Europese Unie is er geen plaats voor extremisme, intolerantie en onderdrukking.

Achtergrond

De ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact op 23 augustus 1939 leidde tot de deportatie, foltering en dood van tientallen miljoenen mensen door totalitaire regimes.

Hoewel het einde van de Tweede Wereldoorlog ook het einde van het naziregime betekende, gingen veel Europeanen nog tientallen jaren lang gebukt onder totalitaire regimes.

Video: Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans over onze gemeenschappelijke waarden

STATEMENT/17/2722

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar