Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Frans Timmermans és Vĕra Jourová nyilatkozata a totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak európai emléknapja alkalmából

Brüsszel, 2017. augusztus 23.

Ma, augusztus 23-án tartjuk valamennyi totalitárius és önkényuralmi rendszer áldozatainak európai emléknapját. Amellett, hogy az áldozatokra emlékezünk, hangsúlyozzuk, hogy mélységesen elutasítjuk az ilyen rezsimek alapját képző ideológiákat.

1939. augusztus 23-án a náci Németország és a Szovjetunió aláírta a Molotov–Ribbentrop-paktumot, ami kontinensünk jelenkori történetében az egyik legsötétebb időszak kezdetét jelezte. A totalitárius rezsimek Európa-szerte jogokat sértve korlátozták a szabadságot, így emberek milliói váltak az ideológiák áldozatává.

Nem szabad megfeledkeznünk a múlt szörnyűségeiről, hiszen a történtek olyan ismeretekkel és erővel vérteznek fel bennünket, mely révén képesek vagyunk visszautasítani azokat, akik igyekeznek életre hívni ezeket az ideológiákat. Az Európai Unió alapjait olyan közös értékek alkotják, mint az emberi méltóság, az alapvető jogok, a jogállamiság elve, a demokrácia és a szélsőséges nacionalizmus visszautasítása. Ám ezeket a jogokat és szabadságokat soha nem szabad maguktól értetődőnek tekintenünk. Nap mint nap meg kell értük harcolnunk.

Az európai közbeszédben még mindig jelen van a szélsőségesség, a nacionalizmus, az idegengyűlölet és a gyűlölet. Azzal, hogy őrizzük az áldozatok emlékét, nemcsak tisztelettel adózunk előttük, hanem gondoskodunk arról is, hogy ezek az ideológiák határozott visszautasítást válthassanak ki, és soha többé ne történjenek hasonló atrocitások.

Európában és világszerte határozottan kiállunk a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelméért. Az Európai Unióban nincs helye a szélsőségességnek, az intoleranciának és az elnyomásnak.

Háttér-információk

A Molotov–Ribbentrop-paktum 1939. augusztus 23-i aláírása a totalitárius rendszerekben élő emberek tízmillióinak kitelepítését, kínzását és meggyilkolását vonta maga után.

Ugyan a II. világháború vége a náci rezsim bukását jelentette, sok európai számára folytatódott a szenvedés egy másik totalitárius diktatúrában.

Videó: Frans Timmermans – közös értékeink

STATEMENT/17/2722

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar