Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Ilmoitus

Ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin ja komissaari Věra Jourován julkilausuma kaikkien totalitaaristen ja autoritaaristen järjestelmien uhrien Euroopan laajuisena muistopäivänä

Bryssel 23. elokuuta 2017

Tänään 23. elokuuta on kaikkien totalitaaristen ja autoritaaristen järjestelmien uhrien Euroopan laajuinen muistopäivä. Haluamme tänään muistaa kaikkia näiden järjestelmien uhreja ja toistaa, että tuomitsemme niiden perustana olevat ideologiat.

Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto allekirjoittivat 23. elokuuta 1939 Molotov–Ribbentrop-sopimuksen. Tästä sopimuksesta alkoi yksi maanosamme lähihistorian synkimpiä ajanjaksoja. Totalitaariset järjestelmät eri puolilla Eurooppaa rajoittivat kansalaisten vapauksia ja polkivat heidän oikeuksiaan. Miljoonat tavalliset kansalaiset joutuivat näiden järjestelmien uhreiksi.

Emme saa unohtaa näitä menneitä tapahtumia, sillä ne antavat meille ymmärrystä ja voimaa torjua näiden ideologioiden uudelleennousu. Euroopan unioni perustuu yhteisiin arvoihin, jotka ovat ihmisarvon, perusoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian kunnioittaminen, sekä äärinationalismin tuomitsemiseen. Emme saisi koskaan pitää oikeuksiamme ja vapauksiamme itsestäänselvyyksinä. Meidän on puolustettava niitä jatkuvasti.

Vihalla, ääriliikkeillä, nationalismilla ja muukalaisvihalla on edelleen äänensä Euroopassa. Muistamalla näitä tapahtumia kunnioitamme uhrien muistoa ja varmistamme, että nämä ideologiat tuomitaan jyrkästi. Näin voimme varmistaa, ettei historia koskaan toista itseään.

Olemme vakaasti sitoutuneet puolustamaan demokratiaa, oikeusvaltiota ja perusoikeuksia sekä Euroopassa että sen ulkopuolella. Euroopan unionissa ei ole sijaa ääriliikkeille, suvaitsemattomuudelle eikä sortovallalle.

Tausta

Molotov–Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittaminen 23. elokuuta 1939 johti kymmenien miljoonien ihmisten pakkosiirtoon, kiduttamiseen ja murhaamiseen totalitaarisissa järjestelmissä.

Vaikka toisen maailmansodan päättyessä natsihallinto kukistui, monet eurooppalaiset jäivät vielä vuosikymmeniksi muiden totalitaaristen järjestelmien vallan alle.

Video: Ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin viesti yhteisistä eurooppalaisista arvoista

STATEMENT/17/2722

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar