Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Изявление на първия заместник-председател Тимерманс и комисар Йоурова на Общоевропейския ден за възпоменание на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими

Брюксел, 23 август 2017 r.

Днес, 23-ти август, отбелязваме Общоевропейския ден за възпоменание на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими. Ние помним жертвите на тези режими и заявяваме отново нашето отхвърляне на идеологиите, на които се градяха.

На 23-ти август 1939 г. нацистка Германия и Съветският съюз подписват пакта „Молотов — Рибентроп“, който бележи началото на един от най-мрачните периоди в близката история на нашия континент. Тоталитарните режими в цяла Европа ограничават свободите на хората, погазват техните права и превръщат милиони обикновени граждани в жертви на своята идеология.

Трябва да помним ужасите на миналото, за да имаме знанието и силата да отхвърлим тези, които се стремят да съживят тези идеологии. Европейският съюз е изграден върху общите ценности на човешкото достойнство, основните права, върховенството на закона и демокрацията, както и върху отхвърлянето на крайния национализъм. Не трябва никога да приемаме тези права и свободи за даденост. Ние сме решени да се борим за тях всеки ден.

В Европа все още могат да се чуят публични изказвания, белязани от екстремизъм, национализъм, ксенофобия и омраза. Поддържането на тези спомени живи е не само израз на почит към жертвите. Това е и начин да се гарантира, че тези идеологии могат да бъдат категорично отхвърлени и че подобни жестокости никога няма да се повторят.

Ще защищаваме неотстъпно демокрацията, върховенството на закона и основните права както в Европа, така и по света. В Европейския съюз няма място за екстремизъм, нетърпимост и потисничество.

Контекст

Подписването на пакта „Молотов — Рибентроп“ на 23-ти август 1939 г. доведе до депортирането, изтезанията и убийството на десетки милиони хора — жертви на тоталитарни режими.

Въпреки че краят на Втората световна война отбеляза поражението на нацисткия режим, много европейци продължиха десетилетия да страдат, потискани от тоталитарни режими.

Видеоклип: Първият заместник-председател Тимерманс относно нашите общи ценности

STATEMENT/17/2722

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar