Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația prim-vicepreședintelui Timmermans cu privire la hotărârea arbitrală definitivă pronunțată la 29 iunie de către Tribunalul arbitral al Curții Permanente de Arbitraj în arbitrajul dintre Croația și Slovenia

Strasbourg, 4 iulie 2017

Comisia a discutat astăzi despre hotărârea arbitrală definitivă pronunțată la 29 iunie de către Tribunalul arbitral al Curții Permanente de Arbitraj în ceea ce privește frontierele terestre și maritime dintre Croația și Slovenia.

Acest diferend durează de peste 20 de ani.

Comisia a sprijinit întotdeauna soluționarea pașnică a litigiilor frontaliere dintre statele membre. În cadrul procesului de față, am avut un rol de mijlocitor, ceea ce a condus la instituirea procedurii de arbitraj în 2009.

Acum, când în cazul de față s-a luat o decizie, Comisia ia act de hotărârea arbitrală definitivă și se așteaptă ca ambele părți să o pună în aplicare.

În aceeași ordine de idei, Comisia salută faptul că la 12 iulie va avea loc o reuniune între prim­miniștrii Sloveniei și Croației, precum și faptul că aceștia au convenit că nu se vor lua măsuri unilaterale înainte de această dată. Comisia speră că cei doi prim-miniștri vor reuși să ajungă la un acord cu privire la modalitatea optimă de punere în aplicare a hotărârii arbitrale.

Desigur, Comisia este pregătită să contribuie la acest proces sau să îl faciliteze. Odată lansat acest proces, Colegiul va reveni asupra chestiunii, pentru a discuta despre progresele înregistrate și a analiza modul în care Comisia poate să contribuie la o punere în aplicare deplină și corectă a hotărârii arbitrale.

STATEMENT/17/1911


Side Bar