Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Frans Timmermans első alelnök nyilatkozata az Állandó Döntőbíróság választottbíróságának a Horvátország és Szlovénia közötti választottbírósági eljárásban június 29-én hozott jogerős ítéletéről

Strasbourg, 2017. július 4.

A Bizottság a mai napon megvitatta az Állandó Döntőbíróság választottbíróságának a Horvátország és Szlovénia közötti, a tengeri és szárazföldi határok vonatkozásában folytatott eljárásban június 29-én hozott jogerős ítéletét.

Ez az ügy több mint 20 éve van napirenden.

A Bizottság mindig támogatta a tagállamok közötti határviták békés rendezését. Ebben az eljárásban a Bizottság közvetítőként is részt vett, és hozzájárult ahhoz, hogy 2009-ben választottbírósági eljárás indult.

Az ügyben most döntés született, a Bizottság tudomásul veszi a jogerős ítéletet, és mindkét féltől elvárja annak végrehajtását.

Ugyanebben a szellemben a Bizottság üdvözli a szlovén és a horvát miniszterelnök július 12-ére tervezett találkozóját, valamint arra vonatkozó megállapodásukat, hogy nem tesznek egyoldalú intézkedéseket ezen időpontot megelőzően. A Bizottság reméli, hogy a két miniszterelnök egyetértésre jut majd az ítélet legmegfelelőbb végrehajtását illetően.

A Bizottság természetesen készen áll arra, hogy elősegítse ezt a folyamatot, vagy közvetítőként részt vegyen abban. Amint e folyamat beindul, a biztosi testület visszatér erre a kérdésre, hogy megvitassa az előrelépést, valamint megvizsgálja, hogyan járulhatna hozzá a jogerős ítélet teljes körű és igazságos végrehajtásához.

STATEMENT/17/1911


Side Bar