Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa o konačnoj odluci koju je arbitražni sud u okviru Stalnog arbitražnog suda u Hagu donio 29. lipnja o arbitraži između Hrvatske i Slovenije

Strasbourg, 4. srpnja 2017.

Komisija je danas raspravljala o konačnoj odluci koju je Arbitražni sud objavio 29. lipnja o morskoj i kopnenoj granici između Hrvatske i Slovenije.

Predmetno pitanje rješava se više od dvadeset godina.

Komisija se uvijek zalaže za mirno rješavanje graničnih sporova između država članica. U ovom smo postupku djelovali kao posrednici koji su pridonijeli pokretanju arbitražnog postupka u 2009.

Komisija prima na znanje donesenu konačnu odluku i očekuje od obje strane njezinu provedbu.

Isto tako, Komisija pozdravlja sastanak šefova vlade Slovenije i Hrvatske najavljen za 12. srpnja i njihovu suglasnost o nepoduzimanju jednostranih mjera prije nego što se taj sastanak održi. Komisija se nada da će šefovi vlada postići dogovor o tome kako se donesena odluka može optimalno provesti te stoji na raspolaganju za to da pridonese tom postupku ili u njemu posreduje.

Nakon što se postupak provedbe pokrene, kolegij povjerenika analizirat će njegov napredak i razmotriti kako Komisija može pridonijeti potpunoj i pravednoj provedbi konačne odluke.

STATEMENT/17/1911


Side Bar