Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

A Bizottság üdvözli a Parlament és a Tanács megállapodását a munkavállalók rákkeltő vegyi anyagokkal szembeni védelmének fokozásáról

Brüsszel, 2017. július 11.

Az Európai Parlament és a Tanács a mai napon megállapodásra jutott a Bizottság arra irányuló javaslatával kapcsolatban, hogy több vegyi anyag tekintetében a munkahelyi expozícióra vonatkozó új, illetve szigorúbb határértékek kerüljenek bevezetésre. Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosüdvözölte a ma született megállapodást, és kijelentette: „A rák több áldozatot követel a munkavállalók körében, mint bármely más, munkavégzéssel összefüggő betegség, és sok családnak mérhetetlen fájdalmat okoz. Ezért a mai megállapodás mérföldkőnek számít a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme, és különösen a munkavégzéssel összefüggő rák elleni küzdelem területén. A munkavégzéssel összefüggésben kialakuló rák elleni küzdelem és általánosságban a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme a Bizottság legfontosabb céljai közé tartozik.

2008-ban elkezdődött a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelv felülvizsgálata, a Juncker vezette Bizottság pedig konkrét lépéseket tett annak érdekében, hogy felgyorsítsa az e területen elért haladást. 2016 májusa óta két javaslatot is előterjesztettünk az irányelv módosítására, hogy 20 rákkeltő anyaggal szemben csökkentsük a munkavállalók kitettségét. Mindkét javaslat több mint 100 000 munkavállaló életét mentheti meg az elkövetkezendő 50 évben.

Az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa a mai napon megállapodásra jutott a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelv módosítására irányuló első bizottsági javaslatról. A Bizottság köszönetet mond valamennyi tárgyaló félnek közös erőfeszítéseikért, különösképpen Marita Ulvskog parlamenti előadónak és az árnyékelőadóknak, valamint a máltai elnökségnek és elődeinek.

A társjogalkotók között ma született megállapodás megerősíti az összes európai uniós intézmény szilárd politikai elkötelezettségét a munkavégzéssel összefüggésben kialakuló rák elleni küzdelem iránt. A Bizottság felkéri a Parlamentet és a Tanácsot, hogy ezt a lendületet kihasználva mihamarabb jussanak megállapodásra 2017 januárjában előterjesztett második javaslatáról.

Hosszabb távra előretekintve a munka ezzel korántsem ér véget. A Bizottság már megkezdte a következő vegyianyagcsoportra vonatkozó javaslatának előkészítését, amelyet a tervek szerint jövő év első felében fog előterjeszteni. A Bizottság 2017 januárjában egy szélesebb körű kezdeményezést is útjára indított a munkahelyi egészségvédelem és biztonság ügyének előmozdítása érdekében. Az EU valamennyi intézményének összefogásával és határozott együttes fellépéssel jelentős haladást érhetünk el munkavállalóink egészségének és biztonságának védelme terén.

STATEMENT/17/1864

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar