Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Komisija pozdravlja sporazum Parlamenta i Vijeća o boljoj zaštiti radnika od kemikalija koje uzrokuju rak

Bruxelles, 11. srpnja 2017.

Europski parlament i Vijeće danas su postigli dogovor o prijedlogu Komisije za utvrđivanje novih ili strožih ograničenja izloženosti na radnome mjestu određenim kemikalijama koje uzrokuju rak. Povjerenica Marianne Thyssen, nadležna za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, pozdravila je današnji sporazum i kazala: Rak ubija više radnika od bilo koje druge profesionalne bolesti i mnogim obiteljima izaziva golemu patnju. Današnji je sporazum stoga prekretnica u zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika, posebno u pogledu zaštite od raka uzrokovanog uvjetima na radu. Zaštita zdravlja i sigurnosti radnika te, posebno, borba protiv raka uzrokovanog uvjetima na radu, glavne su zadaće ove Komisije.

Postupak preispitivanja Direktive o karcinogenim i mutagenim tvarima pokrenut je 2008., a Junckerova Komisija poduzela je konkretne mjere kako bi ubrzala napredak u tom području. Od svibnja 2016. iznijela je dva prijedloga za izmjenu te Direktive i smanjenje izloženosti radnika 20 kemikalija koje uzrokuju rak. Oba prijedloga pridonijela bi spašavanju života više od 100 000 radnika tijekom sljedećih 50 godina.

Europski parlament i Vijeće ministara danas su postigli dogovor o prvom prijedlogu Komisije za izmjenu Direktive o karcinogenim i mutagenim tvarima. Komisija bi željela svima koji su sudjelovali u izradi prijedloga zahvaliti na njihovu zajedničkom naporu, a posebno izvjestiteljici Parlamenta Mariti Ulvskog i izvjestiteljima u sjeni, kao i malteškom predsjedništvu i njegovim prethodnicima.

Današnjim sporazumom između suzakonodavaca potvrđuje se da se sve institucije EU-a odlučno bore protiv raka uzrokovanog uvjetima na radu. Komisija poziva Parlament i Vijeće da iskoriste taj zamah i brzo se usuglase o njezinu drugom prijedlogu koji je predstavljen u siječnju 2017.

No još je mnogo posla pred nama. Komisija je već započela s pripremom prijedloga za sljedeći skup kemikalija, a predstavit će ga početkom sljedeće godine. Komisija je pokrenula i širu inicijativu za promicanje zdravlja i sigurnosti na radnome mjestu u siječnju 2017. Ako udružimo snage sa svim institucijama EU-a, možemo ostvariti znatan iskorak u području zaštite zdravlja i sigurnosti naših radnika.

STATEMENT/17/1864

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar