Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen - Uttalande

Slut på roamingavgifterna i EU – gemensamt uttalande från tre EU-institutioner

Bryssel den 14 juni 2017

Från och med i morgon, den 15 juni 2017, försvinner roamingavgifterna i EU. Europaparlamentets talman Antonio Tajani, Maltas premiärminister Joseph Muscat, på det maltesiska EU-ordförandeskapets vägnar, och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker gör tillsammans följande uttalande:

”EU handlar om att föra samman människor och göra livet lättare för dem. De slopade roamingavgifterna är en verklig framgång för EU.

Från och med nu kan du som reser i EU ringa, skicka sms och surfa för samma pris som i ditt hemland. Det här är en av EU:s största och mest konkreta bedrifter.

Under de senaste tio åren har EU-institutionerna arbetat hårt för att komma till rätta med situationen. När EU-invånare reste till ett annat EU-land för att semestra, arbeta, studera eller bara tillbringa en dag fick de tänka sig för innan de använde mobilen för att inte riskera höga telefonräkningar när de kom hem. Det är nu ett minne blott. Från och med i morgon kan man vara uppkopplad under hela resan till samma kostnad som hemma.

Det har varit ett tidskrävande arbete med många inblandade. Genom ett nära samarbete har EU uppnått ett konkret och positivt resultat för EU-invånarna. Vi är stolta över att EU har satt stopp för de höga roamingavgifterna och tackar alla dem som oförtrutet har överbryggt alla hinder på vägen och arbetat för att nå det här målet.

Samtidigt har EU lyckats hitta en balans mellan de slopade roamingavgifterna och behovet av att behålla konkurrenskraftiga och attraktiva mobilabonnemang i medlemsländerna. Operatörerna har haft två år på sig att förbereda sig för de nya reglerna och vi är säkra på att de kommer att ta vara på de nya möjligheterna till gagn för konsumenterna.

Avskaffandet av roamingavgifterna är grunden för EU:s digitala inre marknad och ett nytt steg mot ett enat och hållbart digitalt samhälle för alla i EU.”

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Slopade roamingavgifter – allmän information

Slopade roamingavgifter – hur fungerar det?

STATEMENT/17/1590

Presskontakter:

För allmänheten: Europe Direct på telefon 00 800 67 89 10 11 eller via e-post


Side Bar