Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Odprava stroškov gostovanja v EU: skupna izjava treh institucij EU

Bruselj, 14. junija 2017

Od jutri, 15. junija 2017, stroškov gostovanja v Evropski uniji ne bo več. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, predsednik vlade Malte Joseph Muscat v imenu malteškega predsedstva Sveta Evropske unije in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker so podali naslednjo izjavo:

„Bistvo Evropske unije je zbliževanje ljudi in prizadevanje, da se jim olajša življenje. Ukinitev stroškov gostovanja je prava evropska zgodba o uspehu.

V prihodnje bodo državljani med potovanjem po EU, lahko opravljali klice, pošiljali sporočila in se povezovali prek svojih prenosnih naprav po enakih cenah, kot jih plačujejo doma. To je eden največjih in najbolj oprijemljivih dosežkov EU.

Zadnjih deset let so si naše institucije močno prizadevale popraviti to nedelovanje trga. Evropski državljani so vedno, ko so prečkali mejo v EU, najsibo zaradi dopusta, počitnic, dela ali študija, pa četudi samo za en dan, morali paziti, kako bodo uporabljali svoje mobilnike, in bili v skrbeh, da jih bo ob vrnitvi domov pričakal visok račun zaradi stroškov gostovanja. Slednji so zdaj preteklost. Od jutri naprej boste lahko med potovanjem po EU ostali povezani za enako ceno kot doma.

Postopek je bil dolgotrajen in vpletenih je bilo veliko akterjev. S tesnim sodelovanjem je Evropska unija zagotovila konkreten, pozitiven rezultat za evropske državljane. Ponosni smo, da je EU odpravila zelo visoke stroške gostovanja, in hvaležni smo vsem, ki so pokazali odločnost pri premagovanju številnih izzivov in si prizadevali za dosego tega cilja.

Istočasno je EU uspela najti pravo ravnovesje med ukinitvijo stroškov gostovanja ter potrebo po ohranitvi konkurenčnosti in privlačnosti domačih mobilnih paketov. Operaterji so imeli dve leti časa, da se pripravijo na konec zaračunavanja stroškov gostovanja, in bodo priložnosti, ki jih prinašajo nova pravila, zagotovo izkoristili v prid svojih strank.

Odprava stroškov gostovanja je eden od temeljev enotnega digitalnega trga EU ter pomeni nadaljnji korak k vzpostavitvi enotne in trajnostne evropske digitalne družbe, ki bo dostopna vsem našim državljanom.“

Več informacij

Pogosto zastavljena vprašanja

Splošni informativni pregled odprave stroškov gostovanja

Podroben informativni pregled: Kaj prinaša odprava gostovanja?

STATEMENT/17/1590

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar