Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Zajednička izjava predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Europskog Vijeća Donalda Tuska, predsjedatelja predsjedništva Vijeća EU-a Marka Ruttea i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera

Bruxelles, 24. lipnja 2016.

Predsjednik Schulz, predsjednik Tusk i nizozemski premijer Rutte sastali su se jutros u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske komisije Junckera. Razgovarali su o ishodu referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini te su dali sljedeću zajedničku izjavu:

Građani Velike Britanije u slobodnom su i demokratskom procesu izrazili želju da napuste Europsku uniju. Žalimo zbog te odluke, ali je poštujemo.

Ovo je situacija bez presedana, ali mi smo ujedinjeni u odgovoru. Bit ćemo snažni i čuvati temeljne vrijednosti EU-a, to jest promicanja mira i dobrobiti naših građana. Unija će nastaviti s 27 država članica. Unija je okvir za našu zajedničku političku budućnost. Povezani smo povijesno, zemljopisno i zajedničkim interesima te ćemo na temelju toga razvijati suradnju. Zajednički ćemo odgovoriti na izazove kako bismo ostvarili rast, povećali prosperitet i građanima osigurali sigurno okruženje. Institucije će se u potpunosti posvetiti tim nastojanjima.

Sada od Vlade Ujedinjene Kraljevine očekujemo da tu odluku britanskih građana što prije provede, bez obzira na to koliko bi taj proces mogao biti bolan. Svakim se odlaganjem nepotrebno produžuje neizvjesnost. Postoje pravila o tome kako riješiti tu situaciju. U članku 50. Ugovora o Europskoj uniji utvrđen je postupak koji se provodi ako država članica odluči napustiti Europsku uniju. Spremni smo brzo započeti pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom o uvjetima njezina izlaska iz Europske unije. Dok se pregovori ne završe, Ujedinjena Kraljevina i dalje je država članica Europske unije sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze. U skladu s ugovorima koje je Ujedinjena Kraljevina ratificirala, zakonodavstvo EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i dalje će se u cijelosti primjenjivati sve dok ona ne prestane biti članicom.

Kao što je dogovoreno,Novo rješenje za Ujedinjenu Kraljevinu unutar Europske unije” doneseno na Europskom vijeću 18. i 19. veljače 2016. neće stupiti na snagu i prestaje postojati. Neće biti novih pregovora.

Što se tiče Ujedinjene Kraljevine, nadamo se da će u budućnosti biti blizak partner Europske unije. Očekujemo da Ujedinjena Kraljevina u tom smislu iznese svoje prijedloge. Svaki sporazum koji će se sklopiti s Ujedinjenom Kraljevinom kao trećom zemljom odražavat će interese obiju strana te ravnotežu u smislu prava i obveza.

STATEMENT/16/2329

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar