Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Съвместно изявление на Мартин Шулц, председател на ЕП, Доналд Туск, председател на Европейския съвет, Марк Рюте, представляващ ротационното председателство на Съвета на ЕС, и Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК

Брюксел, 24 юни 2016 r.

Председателят Шулц, председателят Туск и министър-председателят Рюте се срещнаха тази сутрин в Брюксел по покана на председателя на Европейската комисия Юнкер. Те обсъдиха резултата от референдума, проведен от Обединеното кралство, и направиха следното изявление:

"В един свободен и демократичен процес британският народ изрази желанието си да напусне Европейския съюз. Съжаляваме за това решение, но го уважаваме.

Това е безпрецедентна ситуация, но ние оставаме единни в отговора си. Решително ще отстояваме основните ценности на ЕС в подкрепа на мира и в името на благоденствието на нашите народи. Съюзът продължава напред с 27 държави членки. Съюзът е рамката на нашето общо политическо бъдеще. Обвързани сме да бъдем заедно от историята, географията и общите интереси и ще развиваме сътрудничеството си на тази основа. Заедно ще се справим с нашите общи предизвикателства, за да създадем икономически растеж, да повишим благосъстоянието на хората и за да гарантираме сигурна и безопасна среда за нашите граждани. Институциите ще играят своята пълноценна роля в това начинание.

Сега очакваме правителството на Обединеното кралство да приведе в действие колкото е възможно по-бързо решението на британците, независимо че процесът може да бъде болезнен. Всяко отлагане би удължило ненужно несигурността. Имаме правила, с които това ще стане организирано. Член 50 от Договора за Европейския съюз предвижда процедурата, която трябва да се следва, в случай че държава членка реши да напусне Европейския съюз. Готови сме своевременно на дадем ход на преговори с Обединеното кралство относно реда и условията за излизането на държавата от Европейския съюз. До приключването на преговорите Обединеното кралство остава член на Европейския съюз с всички права и задължения, произтичащи от това. Според ратифицираните от Обединеното кралство договори, правото на ЕС продължава изцяло да се прилага към държавата и вътре в нея, до момента в който държавата не е вече членка на Съюза.

Споразумяхме се, "Новата договореност за Обединеното кралство в рамките на Европейския съюз", постигната на Европейския съвет на 18-19 февруари 2016 г., да не влиза в сила и да бъде прекратена. Няма да има предоговаряне.

Що се отнася до Обединеното кралство, надяваме се държавата да остане близък партньор на Европейския съюз в бъдеще. Очакваме Обединеното кралство да формулира предложенията си по този въпрос. Всяко споразумение, което ще бъде сключено с Обединеното кралство като трета държава, ще отразява интересите и на двете страни и ще бъде уравновесено по отношение на права и задължения."

STATEMENT/16/2329

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar