Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Discurs - [Doar discursul pronunțat este autentic]

Discursul susținut de dl Michel Barnier, negociator-șef pentru conducerea și pregătirea negocierilor cu Regatul Unit, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor

Bruxelles, 22 martie 2017

„Condițiile pentru a ajunge la un acord în cadrul negocierilor cu Regatul Unit”

Domnule Președinte Markkula,

Bună ziua tuturor,

Președinți, primari, membri ai Comitetului Regiunilor,

Sunt deosebit de încântat să mă întorc aici și aș dori să vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o de a vorbi despre negocierile viitoare, care vor fi și dificile, și extraordinare. Este prima dată, din noiembrie, când vorbesc public despre aceste chestiuni. Permiteți-mi să îmi manifest solidaritatea, întrucât tocmai am aflat despre evenimentele grave care au loc la Londra. Există victime; nu cunosc în acest moment natura evenimentului, dar aș dori să îmi exprim solidaritatea cu poporul britanic și cu autoritățile din această țară.

Timp de 44 de ani, Uniunea Europeană și Regatul Unit au împărtășit un proiect comun.

 • Împreună, am construit piața unică, eliminând obstacolele dintre noi și adoptând norme comune care să permită libera circulație a bunurilor, a serviciilor și a persoanelor.
 • Împreună, am creat cetățenia europeană, care se adaugă cetățeniei naționale, și am consolidat valorile statului de drept, păcii și democrației, care se află în centrul identității noastre europene.
 • Împreună, am sprijinit reunificarea Europei după căderea Zidului Berlinului. Regatul Unit a dat dovadă de ambiție, deschizând rapid frontierele și piața forței de muncă pentru cetățenii din noile state membre. Și ne-am angajat să finanțăm politica de coeziune – la care Comitetul din care faceți parte ține în mod legitim – în scopul de a reduce decalajele istorice și teritoriale de pe continentul nostru.

Acest proiect comun va continua, dar fără Regatul Unit, astfel cum a fost dorința sa.

Decizia majorității cetățenilor britanici de a părăsi Uniunea Europeană a condus la o situație excepțională.

Acum știm că Regatul Unit va notifica la 29 martie Consiliului European intenția sa de a părăsi UE. Această notificare va declanșa în mod oficial o perioadă de doi ani de negocieri.

 

Pe baza acestei notificări, cei 27 de șefi de stat sau de guvern, precum și președinții Tusk și Juncker vor începe lucrările, care vor dura câteva săptămâni, privind orientările de care voi avea nevoie pentru a conduce negocierile, respectând totodată mandatul Consiliului European și al Consiliului, precum și încrederea Parlamentul European, gazda dumneavoastră de astăzi.

Brexitul va avea consecințe importante pe plan uman, economic, financiar, juridic și politic.

Însă consecințele determinate de lipsa unui acord ar fi și mai importante – pentru toată lumea:

 •  peste patru milioane de cetățeni – cetățenii britanici aflați în UE și cetățenii UE aflați în Regatul Unit – se confruntă cu incertitudini majore cu privire la drepturile lor și la propriul viitor;
 •  problemele de aprovizionare din Regatul Unit, întreruperea lanțurilor de valori;
 •  reintroducerea controalelor vamale greoaie, care în mod inevitabil vor încetini schimburile comerciale și vor mări cozile de camioane la Dover;
 •  perturbarea gravă a traficului aerian către și dinspre Regatul Unit;
 •  suspendarea distribuirii de materiale nucleare Regatului Unit, deoarece se va regăsi dintr-o dată în afara EURATOM.
 •  Mai pot enumera multe alte exemple.

Regatul Unit ar fi grav afectat de o astfel de situație: două treimi din schimburile sale comerciale sunt în prezent facilitate – și protejate – de piața unică și de acordurile de liber schimb ale Uniunii Europene cu peste 60 de țări partenere.

Uniunea, Uniunea noastră, va fi, de asemenea, afectată, chiar dacă vom continua să beneficiem de piața unică cu 27 de membri și de acordurile noastre de liber schimb.

Scenariul neîncheierii niciunui acord nu este scenariul pe care ni-l dorim.

Noi ne dorim un acord. Ne dorim să reușim să ajungem la un acord.

Să reușim împreună cu britanicii, nu împotriva lor.

Acesta este motivul pentru care, în numele celor 27 de state membre și al echipei mele, prioritatea noastră este să ajungem la un acord privind retragerea ordonată a Regatului Unit și să pregătim terenul pentru un nou parteneriat.

Trebuie să vorbim astăzi despre condițiile necesare pentru a ajunge la un acord.

Prima condiție este unitatea celor 27 de membri, care merge mână în mână cu transparența și dezbaterea publică.

De la preluarea mandatului, la 1 octombrie, am discutat cu guvernele tuturor celor 27 de state membre.

 

În ultimele săptămâni, am început un al doilea tur al capitalelor pentru a mă întâlni din nou cu guvernele, precum și cu parlamentele naționale, cu sindicatele și cu organizațiile profesionale.

În această perioadă și pe durata negocierilor, voi lucra evident în strânsă cooperare cu Consiliul European, cu președintele acestuia, Donald Tusk, cu Consiliul, cu Parlamentul European și președintele său, Antonio Tajani, precum și cu toate celelalte organisme și instituții ale Uniunii Europene.

De aceea – domnule președinte Markkula, doamnelor și domnilor – am deosebita plăcere de a mă afla astăzi aici, în fața Comitetului Regiunilor. Am lucrat deseori cu Comitetul atunci când am fost comisar pentru politica regională. Deoarece dumneavoastră reprezentați vocea regiunilor, orașelor și zonelor rurale în toată diversitatea lor.

Unitatea nu înseamnă uniformitate. Unitatea este prima condiție pentru a ajunge la un acord în cadrul negocierilor.

Este desigur în interesul nostru. Dar – și doresc să le spun acest lucru partenerilor noștri britanici, știu că unii dintre ei se află aici – este și în interesul Regatului Unit. Deoarece, în final, ambele părți vor avea nevoie de o Europă unită pentru a ajunge la un acord.

Aș dori să mai adaug un aspect: această unitate este și mai puternică atunci când se bazează pe transparență și dezbatere publică. Și, știu, Comitetul Regiunilor va participa, din nou, în mod activ, la această dezbatere publică.

Negocierile nu pot avea loc în secret.

Vom negocia într-un mod transparent și deschis, explicându-le tuturor ceea ce facem.

Pe parcursul acestor negocieri, trebuie, de asemenea, să explicăm în mod obiectiv ce înseamnă „ieșirea din Uniunea Europeană” pentru țara care se retrage și pentru celelalte state membre.

Trebuie să le spunem adevărul – și le vom spune adevărul – cetățenilor noștri cu privire la ce înseamnă Brexitul.

Cea de a doua condiție pentru a ajunge la un acord constă în înlăturarea incertitudinii create de decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană.

Această incertitudine este, în primul rând, a celor patru milioane și jumătate de cetățeni:

 • a studenților polonezi care au acces la universități britanice în aceleași condiții ca studenții britanici;
 • a pensionarilor britanici care locuiesc în Spania și care beneficiază de asistență medicală în aceleași condiții ca pensionarii spanioli;
 • a asistenților și medicilor din România care contribuie la calitatea asistenței medicale din Regatul Unit
 • ori a inginerilor din Italia, Germania sau din altă parte, care au ales să lucreze în Regatul Unit, la fel cum mii de persoane de cetățenie britanică au făcut aceeași alegere de a lucra la Berlin, Roma sau Viena.

 

Auzim îndoielile lor. Le înțelegem îngrijorarea și trebuie să răspundem cu eficiență.

Garantarea drepturilor lor în calitate de cetățeni europeni, pe termen lung, va fi prioritatea noastră absolută, încă de la începutul negocierilor.

Deviza noastră va fi: „Cetățenii pe primul lor!” Și salut decizia Colegiului din această dimineață de a înregistra cele două inițiative ale cetățenilor.

Chestiunile aflate în joc sunt complexe, indiferent dacă este vorba de drepturile de ședere, de accesul la piața forței de muncă, de drepturile de pensii sau de securitate socială ori de accesul la educație.

Vom aborda metodic fiecare dintre aceste puncte. Nu vom lăsa niciun detaliu neatins și colaborăm deja cu toate statele membre în această privință.

Va fi nevoie de timp, cu siguranță va dura mai multe luni. Trebuie să analizăm atent, din punct de vedere juridic, aceste aspecte împreună cu Regatul Unit.

Însă putem și ar trebui să ne punem de acord – cât mai curând posibil – asupra principiilor de continuitate, reciprocitate și nediscriminare, astfel încât să nu îi lăsăm pe acești cetățeni într-o situație de incertitudine.

Urmează apoi incertitudinea autorităților regionale și locale și a tuturor beneficiarilor de programe care sunt, în prezent, finanțate de la bugetul european.

Despre cine și despre ce vorbim?

 • Despre beneficiarii Fondului social european, care – cu aproape 90 de miliarde EUR pentru toate regiunile – îi ajută pe cei mai slab calificați, care se confruntă cu cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă.
 • Despre beneficiarii Fondului european de dezvoltare regională, pe care îl știți bine cu toții: este vorba despre aproape 200 de miliarde EUR alocate în sprijinul regiunilor care se confruntă cu dificultăți economice și al regiunilor care sunt izolate.
 • Despre beneficiarii Planului de investiții Juncker; investiții de aproximativ 315 miliarde EUR, cu ajutorul cărora combatem schimbările climatice, de exemplu prin finanțarea unui parc eolian în Belgia. De asemenea, planul sprijină infrastructurile avansate în domeniul asistenței medicale și al energiei în Regatul Unit.
 • Vorbim despre beneficiarii programului de cercetare Orizont 2020, care permite UE să investească aproximativ 80 de miliarde EUR în domeniul științei și al inovării industriale și ne ajută să răspundem marilor provocări ale epocii noastre.
 • Toate aceste programe:
 • Au fost aprobate de toate cele 28 de state membre, deci inclusiv de Regatul Unit.
 • Sunt finanțate de toate cele 28 de state membre.
 • De ele beneficiază 28 de state membre.

Fiecare țară trebuie să își onoreze angajamentele asumate față de celelalte. Vreau să precizez de la început: când o țară părăsește Uniunea, nu există nicio sancțiune. Nu există niciun preț la plecare. Dar trebuie să reglăm conturile. Nu le vom cere britanicilor să achite niciun euro pentru ceva ce nu au convenit ca stat membru.

La fel, cele 27 de state membre își vor respecta și ele angajamentele asumate față de Regatul Unit, de cetățenii, întreprinderile și regiunile acestei țări. Așa acționăm responsabil și unii, și ceilalți.

Cu modestie, l-aș cita pe unul dintre cei mai mari oameni ai istoriei europene – Winston Churchill: „prețul măreției este responsabilitatea”.

Acest lucru este valabil și pentru Regatul Unit, și pentru noi.

O a treia incertitudine creată de decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea se referă la noile frontiere ale Uniunii.

Mă refer în special la Irlanda.

Am fost comisarul responsabil cu programul PEACE. Înțeleg rolul Uniunii în ceea ce privește consolidarea dialogului în Irlanda de Nord și sprijinirea Acordului din Vinerea Mare, pentru care Regatul Unit este unul dintre garanți.

Acesta este motivul pentru care, în cadrul acestor negocieri, noi – și eu personal – vom acorda o atenție deosebită consecințelor deciziei Regatului Unit de a ieși din uniunea vamală, precum și oricărui element care ar putea, într-un mod sau altul, să slăbească dialogul și pacea.

Domnule președinte, doamnelor și domnilor,

Există o a treia condiție pentru a ajunge la un acord: trebuie să facem lucrurile în ordinea corectă și să le punem în perspectivă.

Provocarea constă în a construi un nou parteneriat între Uniunea Europeană și Regatul Unit pe o bază solidă și încredere reciprocă.

Aceasta înseamnă să facem lucrurile în ordinea corectă: să ajungem întâi la un acord cu privire la principiile retragerii ordonate a Regatului Unit, pentru ca ulterior să putem discuta – cu încredere — despre relația noastră viitoare.

Cu cât vom conveni mai curând asupra principiilor unei retrageri ordonate, cu atât mai repede vom putea pregăti relația noastră viitoare.

Dacă însă nu vom înlătura incertitudinile, dacă vom lăsa temele dificile spre sfârșitul negocierilor, riscăm să eșuăm.

Desigur, vor exista momente dificile.

De-a lungul întregii mele cariere politice, inclusiv atunci când am fost președinte al regiunii Savoia, am observat întotdeauna un lucru: obstacolele sunt mult mai simplu de depășit când avem o perspectivă și punem problemele în perspectivă. Iată ce intenționăm să facem în aceste negocieri și vom face acest lucru cât mai curând posibil.

Care este perspectiva?

Un „nou parteneriat” între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

O perioadă lungă de timp – exact de când am votat pentru prima dată în 1972 la 21 de ani, când am pledat pentru aderarea Regatului Unit la Comunitatea Europeană – am avut convingerea că avem o legătură de durată cu Regatul Unit. Avem o comunitate de valori și interese.

Nu este prea devreme să începem chiar astăzi să schițăm cadrul noului nostru parteneriat, deși este prea devreme să începem negocierile.

În centrul acestui parteneriat va exista un acord de liber schimb, pe care îl vom negocia cu Regatul Unit în timp util.

Acest acord de liber schimb nu poate fi echivalent cu ceea ce există în prezent. Și ar trebui să ne pregătim cu toții pentru această situație.

Regatul Unit optează să părăsească piața unică și uniunea vamală. Va fi o țară terță peste doi ani.

Prin această alegere, Regatul Unit se va afla firește într-o situație mai puțin favorabilă decât cea a unui stat membru.

Nu va putea să aleagă și să participe doar la anumite părți ale pieței unice.

Acest acord de liber schimb va fi fără precedent în istoria europeană:

până în prezent, toate acordurile comerciale cu Uniunea Europeană – încheiate cu peste 60 de țări, de exemplu cu Coreea de Sud și, recent, cu Canada – sunt semnate în cadrul convergenței în materie de reglementare.

În acest caz, situația este diferită: la începutul negocierilor, standardele și normele noastre sunt perfect integrate între Regatul Unit și UE-27.

Aici nu e vorba de o convergență în materie de reglementare, ci de riscul sau probabilitatea unor divergențe în domeniul reglementării, care ar putea fi dăunătoare pentru piața unică.

Vom fi atenți cu toții – guvernele, Parlamentul European, eu, în calitate de negociator, parlamentele naționale și societatea civilă – ca aceste divergențe în materie de reglementare să nu conducă la dumping de reglementare.

În caz contrar, aceste negocieri ar provoca neînțelegeri și opoziție față de acordul de liber schimb în sine.

Aș dori să vă reamintesc că acest acord, care, fără îndoială, va fi un acord mixt, trebuie, în orice caz, să fie ratificat de toate statele membre și de parlamentele lor naționale.

Pentru a evita acest risc, trebuie să împiedicăm dumpingul în materie de reglementare. Garantarea și asigurarea respectării acestor norme comune și a unor condiții de concurență echitabile vor fi esențiale.

Suntem de acord cu pledoaria recentă a Theresei May pentru un „acord de liber schimb îndrăzneț și ambițios”.

Da, suntem pentru ambiție! Dar să dăm dovadă de ambiție și în privința standardelor sociale, bugetare, de mediu și de protecție a consumatorilor, care se bucură de sprijinul îndreptățit al cetățenilor europeni.

Comunitatea noastră de valori și interese cu Regatul Unit depășește schimburile comerciale.

Acționăm cu ambiție în rețelele noastre de cercetare și inovare, în laboratoarele și universitățile noastre, chiar dacă în viitor cadrul de reglementare și financiar al cooperării noastre actuale se va schimba cu siguranță.

Acționăm cu ambiție în lupta împotriva schimbărilor climatice, în care vom reuși chiar mai mult rămânând împreună, în spiritul angajamentelor noastre comune asumate în cadrul Acordului de la Paris.

Acționăm cu ambiție în materie de cooperare internațională și de dezvoltare, în special în ceea ce privește continentul nostru vecin, Africa.

Acționăm cu ambiție în domeniul securității interne și externe, indiferent că este vorba de combaterea terorismului, schimbul de informații, combaterea amenințărilor hibride sau securitatea cibernetică.

Afirm acest lucru în special astăzi, când mă gândesc la victimele atacurilor de la Londra, dar și la victimele atacurilor din 22 martie de la Bruxelles și la toate victimele atacurilor din Europa și din lume.

Acționăm cu ambiție în domeniul apărării.

Cu privire la acest aspect, Regatul Unit a jucat mereu un rol activ și important în cadrul NATO, alături de numeroase țări europene, dar și în cadrul multor inițiative și operațiuni ale Uniunii Europene legate de politica de securitate și apărare comună.

În cadrul activităților desfășurate de cele 27 de state membre cu privire la propria lor apărare, pe baza propunerilor înainte de Federica Mogherini și de Comisie, ar trebui să menținem deschisă posibilitatea de cooperare bilaterală cu Regatul Unit.

Nu ar trebui să negociem securitatea cetățenilor noștri în cadrul discuțiilor comerciale.

În cadrul acestor negocieri, ar trebui să nu sacrificăm securitatea pentru interesele de natură comercială.

Domnule președinte, doamnelor și domnilor,

După ce am convenit liniile generale ale noului parteneriat, vom fi în măsură să identificăm dispozițiile tranzitorii necesare.

Suntem conștienți de faptul că acest nou parteneriat va avea nevoie de timp, indiferent dacă se va concretiza sub forma unui acord de liber schimb sau a oricărei alte forme de cooperare.

Un anumit număr de dispoziții tranzitorii ar putea fi necesare. Este prea devreme să ne pronunțăm.

În orice caz, aceste dispoziții posibile trebuie să fie supravegheate de dreptul european și de sistemul juridic aferent. Durata lor va fi strict limitată și nu pot fi echivalente cu nicio formă de alegere a elementelor care formează piața unică.

 

În încheierea discursului meu, aș dori să reiau aici faptul că intenția noastră este să ajungem la un acord în cadrul negocierilor. Vom fi fermi, vom fi prietenoși, dar nu vom fi niciodată naivi. Astăzi, am vorbit foarte deschis, astfel încât toată lumea să înțeleagă condițiile pentru a ajunge la un acord:

 • să lucrăm întotdeauna împreună, cele 27 de state membre, prin transparență și dezbatere publică;
 • să eliminăm rapid incertitudinea creată de decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea: pentru cetățeni, în primul rând, pentru beneficiarii bugetului european, precum și pentru noile frontiere ale Uniunii;
 • să facem lucrurile în ordinea corectă și să le punem în perspectivă.

Apoi, vom fi în măsură să abordăm dezbaterea privind relația noastră viitoare, întemeiată pe o bază solidă.

Vorbesc despre viitorul celor 27 de state membre, deci nu este necesar să subliniez faptul că problemele, provocările și noua agendă europeană nu se vor reduce la Brexit. Acestea merg mult mai departe.

Prioritatea este – și va fi – consolidarea Uniunii noastre pentru a răspunde provocărilor noastre comune.

Comisia Europeană, sub președinția lui Jean-Claude Juncker, a inițiat această dezbatere prin publicarea Cărții albe privind viitorul Europei.

În această săptămână, șefii de stat și de guvern se vor întruni la Roma pentru a sărbători cea de a 60­a aniversare a tratatului nostru fondator.

În ciuda crizei, în ciuda Brexitului și a dificultăților pe care le implică acest proces, această aniversare nu va fi nostalgică sau defensivă.

Va fi momentul nostru, al celor 27 de membri, și al unui nou punct de plecare pentru Uniune și pentru acțiune.

Vă mulțumesc.

SPEECH/17/723


Side Bar