Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ομιλία - [Ισχύει μόνο ό,τι λεχθεί προφορικά]

Ομιλία του κ. Michel Barnier, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη διεξαγωγή και την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2017

«Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Δήμαρχοι, Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Χαίρομαι που είμαι και πάλι ενώπιόν σας. Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να συνομιλήσουμε για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, που προβλέπεται να είναι δύσκολες αλλά και τεράστιας σημασίας. Είναι η πρώτη φορά που μιλώ δημοσίως σχετικά με το ζήτημα αυτό από τον Νοέμβριο. Επιτρέψτε μου καταρχάς να εκφράσω την αλληλεγγύη μου, καθώς μόλις μάθαμε τις ειδήσεις για τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Υπάρχουν θύματα. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή περισσότερα σχετικά με τη φύση της επίθεσης, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τους πολίτες και τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επί 44 συναπτά έτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονταν ένα κοινό όραμα.

 • Μαζί δημιουργήσαμε την ενιαία αγορά, καταργώντας τους φραγμούς μεταξύ μας και θεσπίζοντας κοινούς κανόνες που επέτρεψαν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών και προσώπων.
 • Μαζί θεσπίσαμε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, που συμπληρώνει τις εθνικές ιθαγένειες, και ενισχύσαμε τις αξίες του κράτους δικαίου, της ειρήνης και της δημοκρατίας, που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.
 • Μαζί στηρίξαμε την επανένωση της Ευρώπης μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε γρήγορα τα σύνορα και την αγορά εργασίας του στους πολίτες των νέων κρατών μελών. Μαζί δεσμευτήκαμε να χρηματοδοτήσουμε την πολιτική συνοχής, την οποία δικαίως στηρίζει η Επιτροπή σας, ώστε να μειώσουμε το ιστορικό και εδαφικό χάσμα στην ήπειρό μας.

Το κοινό αυτό έργο θα συνεχιστεί, αλλά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την επιθυμία των πολιτών του.

Ύστερα από την απόφαση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού για την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμαστε ενώπιον εξαιρετικών περιστάσεων.

Γνωρίζουμε ότι στις 29 Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα κοινοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Η εν λόγω κοινοποίηση θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο έτη.

Με βάση την κοινοποίηση αυτή, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οι Πρόεδροι Tusk και Juncker, θα ξεκινήσουν εργασίες διάρκειας δύο εβδομάδων, ώστε να διαμορφώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζομαι προκειμένου να διεξαγάγω τις διαπραγματεύσεις, σεβόμενος την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου και τιμώντας την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο συνέρχεστε σήμερα.

Το Brexit θα έχει σημαντικές ανθρώπινες, οικονομικές, χρηματοπιστωτικές, νομικές και πολιτικές συνέπειες.

Αλλά οι συνέπειες από τη μη επίτευξη συμφωνίας θα είναι ακόμη πιο σοβαρές —για όλους μας:

 • πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες —πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο— είναι αντιμέτωποι με μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους·
 • προβλήματα ανεφοδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, διακοπή των αλυσίδων δημιουργίας αξίας·
 • επαναφορά επαχθών τελωνειακών ελέγχων, που αναπόφευκτα θα επιβραδύνουν το εμπόριο και θα επιμηκύνουν τις ουρές των φορτηγών στο Dover·
 • σοβαρή διαταραχή της εναέριας κυκλοφορίας από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο·
 • αναστολή της διανομής πυρηνικών υλικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς από τη μία μέρα στην άλλη θα βρεθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.
 • Μπορώ να σας δώσω και άλλα παραδείγματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές επιπτώσεις από την κατάσταση αυτή: τα δύο τρίτα των εμπορικών του συναλλαγών διεξάγονται –και προστατεύονται– από την ενιαία αγορά και τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πάνω από 60 χώρες-εταίρους.

Η Ένωση, η Ένωσή μας, επίσης θα επηρεαστεί, έστω και αν συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από την ενιαία αγορά των 27 και από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που έχουμε συνάψει.

Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας δεν είναι το σενάριο που θέλουμε.

Θέλουμε μια συμφωνία. Θέλουμε να επιτύχουμε, καταλήγοντας σε συμφωνία.

Να επιτύχουμε μαζί με τους Βρετανούς, όχι εναντίον τους.

Γι' αυτό, εξ ονόματος των 27 και της ομάδας μου, προτεραιότητά μας είναι να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και να προλειάνουμε το έδαφος για μια νέα εταιρική σχέση.

Καλούμαστε να μιλήσουμε σήμερα σχετικά με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Πρώτη προϋπόθεση είναι η ενότητα μεταξύ των 27, κάτι που συνεπάγεται διαφάνεια και δημόσιο διάλογο.

Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, την 1η Οκτωβρίου, συναντήθηκα με τις κυβερνήσεις και των 27 κρατών μελών.

Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισα τον δεύτερο γύρο των πρωτευουσών, για να συναντήσω και πάλι τις κυβερνήσεις, καθώς και τα εθνικά κοινοβούλια, τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τις επαγγελματικές οργανώσεις των κρατών μελών.

Την περίοδο αυτή και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα συνεργαστώ προφανώς στενά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον Πρόεδρό του, κ. Donald Tusk, το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρό του, κ. Antonio Tajani, καθώς και όλα τα άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον λόγο αυτό, κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι, χαίρομαι που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να μιλήσω ενώπιόν σας, στην Επιτροπή των Περιφερειών. Συνεργάστηκα συχνά με την Επιτροπή σας, όταν ήμουν Επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική. Είστε η φωνή των περιφερειών, των πόλεων, των αγροτικών περιοχών σε όλη τους την πολυμορφία.

Ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία. Η εξασφάλιση ενότητας είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.

Είναι φυσικά προς το συμφέρον μας. Είναι όμως —και απευθύνομαι στους Βρετανούς εταίρους μας, καθώς μερικοί είναι σήμερα παρόντες— και προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου. Διότι, στο κάτω-κάτω, όλοι χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη για να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω το εξής: η ενότητα αυτή θα είναι ακόμη ισχυρότερη όταν εδράζεται στη διαφάνεια και τον δημόσιο διάλογο. Για άλλη μια φορά, η Επιτροπή σας θα συμμετάσχει ενεργά στον διάλογο αυτό.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν με κλειστές τις θύρες.

Θα διαπραγματευτούμε με διαφανή και ανοικτό τρόπο, εξηγώντας στους πάντες τι κάνουμε.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πρέπει επίσης να εξηγήσουμε αντικειμενικά τι σημαίνει η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για την αποχωρούσα χώρα όσο και για τα άλλα κράτη μέλη.

Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους πολίτες μας για τις συνέπειες της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Και θα την πούμε.

Η δεύτερη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας είναι να άρουμε την αβεβαιότητα που προκαλείται από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αβεβαιότητα αυτή αφορά, πάνω από όλα, τα τεσσεράμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας:

 • τους Πολωνούς φοιτητές που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια υπό τους ίδιους όρους με τους Βρετανούς φοιτητές·
 • τους Βρετανούς συνταξιούχους που κατοικούν στην Ισπανία και λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους Ισπανούς συνταξιούχους·
 • τους Ρουμάνους γιατρούς και νοσηλευτές που συμβάλλουν στην ποιότητα της περίθαλψης υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο·
 • ή ακόμη τους μηχανικούς από την Ιταλία, τη Γερμανία ή αλλού που επέλεξαν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ακριβώς οι χιλιάδες Βρετανοί πολίτες που επέλεξαν να εργάζονται στο Βερολίνο, τη Ρώμη ή τη Βιέννη.

Αφουγκραζόμαστε τους ενδοιασμούς τους. Κατανοούμε την ανησυχία τους και πρέπει να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως Ευρωπαίων πολιτών θα αποτελέσει, μακροπρόθεσμα, την απόλυτη προτεραιότητά μας από την αρχή κιόλας των διαπραγματεύσεων.

Σύνθημά μας είναι: «Πρώτα οι πολίτες!» Χαιρετίζω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταχωρίσει σήμερα το πρωί τις δύο πρωτοβουλίες πολιτών.

Τα ζητήματα που διακυβεύονται είναι σύνθετα, είτε πρόκειται για τα δικαιώματα διαμονής, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τα δικαιώματα σύνταξης ή κοινωνικής ασφάλισης είτε την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Θα εργαστούμε μεθοδικά σε καθένα από τα θέματα αυτά. Δεν θα παραβλέψουμε καμία λεπτομέρεια και ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη για τον σκοπό αυτό.

Θα χρειαστούμε καιρό, πιθανότατα αρκετούς μήνες. Οι νομικοί μας θα εργαστούν εντατικά με τους συναδέλφους τους του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα.

Αλλά μπορούμε και οφείλουμε να συμφωνήσουμε –το συντομότερο δυνατόν– στις αρχές της συνέχειας, της αμοιβαιότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, έτσι ώστε κανένας από τους πολίτες που ανέφερα να μην αισθάνεται αβεβαιότητα.

Το επόμενο ζήτημα είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και όλους τους δικαιούχους των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται επί του παρόντος από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ποιον και σε τι ακριβώς αναφέρομαι;

 • Στους δικαιούχους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που χρηματοδοτεί όλες τις περιφέρειες με περίπου 90 δισ. ευρώ, και το οποίο επικουρεί τους λιγότερο καταρτισμένους άνδρες και γυναίκες που δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία.
 • Στους δικαιούχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο γνωρίζετε όλοι καλά: μιλάμε για περίπου 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη περιφερειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και περιφερειών που είναι απομονωμένες.
 • Στους δικαιούχους του επενδυτικού σχεδίου Juncker· επενδύσεις ύψους περίπου 315 δισ. ευρώ, χάρη στις οποίες αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή χρηματοδοτώντας, για παράδειγμα, ένα αιολικό πάρκο στο Βέλγιο. Το επενδυτικό σχέδιο υποστηρίζει επίσης προηγμένες υποδομές στον τομέα της περίθαλψης υγείας και της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Στους δικαιούχους του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας 2020», που επιτρέπει στην ΕΕ να επενδύει σχεδόν 80 δισ. ευρώ στην επιστήμη και τη βιομηχανική καινοτομία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Όλα αυτά τα προγράμματα:

 • Τα εγκρίναμε μαζί, και οι 28, με το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Τα χρηματοδοτούμε μαζί, και οι 28.
 • Τα αξιοποιούμε όλοι, και οι 28.

Κάθε χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των άλλων. Θα ήθελα να είμαι σαφής: όταν μια χώρα αποχωρεί από την Ένωση, δεν τιμωρείται. Δεν πρέπει να πληρώσει κάποιο τίμημα για την αποχώρησή της. Αλλά πρέπει να τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας. Δεν θα ζητήσουμε από τους Βρετανούς πολίτες να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για κάτι με το οποίο δεν συμφώνησαν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της ΕΕ.

Παράλληλα, οι 27 θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, των πολιτών, των εταιρειών και των περιφερειών του. Αυτή είναι η υπεύθυνη, αμοιβαία συμπεριφορά που καλούν οι περιστάσεις.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφέρω τα λόγια του Winston Churchill, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ιστορίας: «Το τίμημα της ανωτερότητας είναι η ευθύνη».

Αυτό ισχύει και για τη Βρετανία, αλλά και για μας.

Ένα τρίτο σημείο αβεβαιότητας που προέκυψε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει αφορά τα νέα σύνορα της Ένωσης.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Ιρλανδία.

Διατέλεσα Επίτροπος αρμόδιος για το πρόγραμμα PEACE. Κατανοώ τον ρόλο της Ένωσης στην ενίσχυση του διαλόγου στη Βόρεια Ιρλανδία και στη στήριξη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, εγγυήτρια της οποίας είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γι' αυτό, κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, θα δώσουμε –θα δώσω– ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή μπορεί να αποδυναμώσει κατά οποιονδήποτε τρόπο τον διάλογο και την ειρήνη.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Υπάρχει και μια τρίτη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας: πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να τα δούμε μέσα στο γενικότερο πλαίσιό τους.

Η πρόκληση είναι να οικοδομήσουμε μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου σε σταθερή βάση, με θεμέλιο την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά: πρέπει πρώτα να επιτύχουμε μια συμφωνία σχετικά με τις αρχές για την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε στη συνέχεια να συζητήσουμε με εμπιστοσύνη τη μελλοντική μας σχέση.

Όσο νωρίτερα συμφωνήσουμε επί των αρχών αυτών, τόσο πιο γρήγορα θα προετοιμάσουμε τη μελλοντική μας σχέση.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν άρουμε τις αβεβαιότητες, εάν αφήσουμε τα δύσκολα θέματα για το τέλος των διαπραγματεύσεων, κινδυνεύουμε να αποτύχουμε.

Σίγουρα θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές.

Από τη μέχρι τώρα πορεία μου στα κοινά, και όταν ήμουν πρόεδρος της περιφέρειας της Σαβοΐας, έχω παρατηρήσει το εξής: τα εμπόδια είναι πολύ ευκολότερο να ξεπεραστούν όταν δούμε ένα πρόβλημα μέσα στο γενικότερο πλαίσιό του. Αυτό θα κάνουμε και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Σε ποιο πλαίσιο;

Στο πλαίσιο μιας «νέας εταιρικής σχέσης» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για πολλά χρόνια, και συγκεκριμένα από τότε που ψήφισα για πρώτη φορά το 1972, όταν ήμουν 21 ετών, υποστήριζα την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και είχα την πεποίθηση ότι μας ενώνουν σταθεροί δεσμοί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μας ενώνει μια κοινότητα αξιών και συμφερόντων.

Δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να σκιαγραφούμε ήδη τις πτυχές της νέας εταιρικής μας σχέσης, έστω και εάν ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.

Στο επίκεντρο της εταιρικής σχέσης θα υπάρξει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, την οποία θα διαπραγματευτούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο εν ευθέτω χρόνω.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να είναι ισοδύναμη με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Σε δύο έτη από τώρα θα έχει την ιδιότητα της τρίτης χώρας.

Η επιλογή αυτή θα φέρει, όπως είναι φυσικό, το Ηνωμένο Βασίλειο σε λιγότερο ευνοϊκή κατάσταση από ό,τι αν παρέμενε κράτος μέλος.

Δεν γίνεται κάποιος να συμμετέχει επιλεκτικά σε κάποια τμήματα της ενιαίας αγοράς.

Η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών που θα προκύψει δεν θα έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία:

Μέχρι τώρα όλες οι εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλύπτουν πάνω από 60 χώρες, για παράδειγμα με τη Νότια Κορέα και πρόσφατα με τον Καναδά, υπογράφονται στο πλαίσιο της ρυθμιστικής σύγκλισης.

Εδώ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση: κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τα πρότυπα και οι κανόνες μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ των 27 είναι απόλυτα ολοκληρωμένα.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη ρυθμιστική σύγκλιση, αλλά με τον κίνδυνο ή την πιθανότητα ρυθμιστικής απόκλισης, κάτι που μπορεί να βλάψει την ενιαία αγορά.

Και κανένας δεν επιθυμεί η ρυθμιστική απόκλιση να μετατραπεί σε ρυθμιστικό ντάμπινγκ: ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε εγώ ο ίδιος ως διαπραγματευτής, αλλά ούτε και τα εθνικά κοινοβούλια και η κοινωνία των πολιτών.

Διαφορετικά, οι διαπραγματεύσεις θα δώσουν λαβή σε παρανοήσεις και αντιθέσεις προς τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

Να σας υπενθυμίσω ότι η συμφωνία, η οποία θα είναι αναμφίβολα μεικτή, πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη και τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρανοήσεων και αντιθέσεων, πρέπει να παρεμποδίσουμε το ρυθμιστικό ντάμπινγκ. Είναι, λοιπόν, θεμελιώδους σημασίας να εγγυηθούμε και να επιβάλουμε τους κοινούς αυτούς κανόνες, καθώς και ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Συμφωνούμε με την κ. Theresa May, η οποία πρόσφατα απηύθυνε έκκληση για την επίτευξη «τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών».

Θέλουμε να είμαστε φιλόδοξοι! Θα πρέπει όμως να είμαστε φιλόδοξοι και στα κοινωνικά, δημοσιονομικά, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά πρότυπα, που ορθώς υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η κοινότητα αξιών και συμφερόντων που μας ενώνει με το Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει τα εμπορικά θέματα.

Είμαστε φιλόδοξοι ως προς τα δίκτυα έρευνας και καινοτομίας, τα εργαστήρια και τα πανεπιστήμιά μας, έστω και εάν το κανονιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο της τρέχουσας συνεργασίας μας χρειαστεί προφανώς να αλλάξει στο μέλλον.

Είμαστε φιλόδοξοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οποία θα επιτύχουμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αν παραμείνουμε ενωμένοι, στο πλαίσιο των κοινών δεσμεύσεων της συμφωνίας του Παρισιού.

Είμαστε φιλόδοξοι σχετικά με τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, ιδίως όσον αφορά τη γειτονική μας ήπειρο, την Αφρική.

Είμαστε φιλόδοξοι στον τομέα της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, είτε αυτή αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών ή την κυβερνοασφάλεια.

Και το λέω αυτό ιδίως σήμερα αναλογιζόμενος τα θύματα των επιθέσεων στο Λονδίνο αλλά και των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, καθώς και όλα τα θύματα επιθέσεων ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Είμαστε φιλόδοξοι στον τομέα της άμυνας.

Στο πεδίο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξε πάντοτε δραστήριο και σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με πολυάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε σειρά πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Στη συνεργασία των 27 με θέμα την άμυνά τους, σύμφωνα με τις προτάσεις της Federica Mogherini και της Επιτροπής, πρέπει να αφήσουμε ανοικτή τη δυνατότητα διμερούς συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν πρέπει να κάνουμε παζαρέματα με την ασφάλεια των συμπολιτών μας στις εμπορικές συνομιλίες.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα πρέπει να συνδέσουμε την ασφάλεια με τα εμπορικά συμφέροντα.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Μόλις συμφωνήσουμε στα βασικά της νέας εταιρικής σχέσης, θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τις αναγκαίες μεταβατικές ρυθμίσεις.

Ξέρουμε ότι η νέα εταιρική σχέση θα χρειαστεί καιρό, είτε αφορά τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών είτε άλλη μορφή συνεργασίας.

Μπορεί να χρειαστεί να θεσπιστούν ορισμένες μεταβατικές ρυθμίσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε.

Στην περίπτωση αυτή, οι πιθανές ρυθμίσεις θα πρέπει να υπάγονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και το συναφές νομικό της σύστημα. Η διάρκειά τους θα πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένη. Δεν μπορούν να ισοδυναμούν με οποιαδήποτε μορφή επιλεκτικής εφαρμογής της ενιαίας αγοράς.

Κλείνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να επαναλάβω εδώ ότι πρόθεσή μας είναι να επιτύχουμε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. Θα είμαστε σταθεροί, φιλικοί, αλλά ποτέ αφελείς. Μίλησα σήμερα με ανοιχτά χαρτιά, έτσι ώστε όλοι να καταλάβουν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:

 • πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, και οι 27, με διαφάνεια και δημόσιο διάλογο·
 • πρέπει να άρουμε την αβεβαιότητα που έφερε η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει: πρώτα από όλα όσον αφορά τους πολίτες, τους δικαιούχους του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα νέα σύνορα της Ένωσης.
 • πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να τα δούμε μέσα στο γενικότερο πλαίσιό τους.

Τότε μόνο θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις συζητήσεις για τη νέα μας σχέση, με βάση ένα ισχυρό θεμέλιο.

Καθώς μιλώ για το μέλλον των 27, δεν χρειάζεται, νομίζω, να τονίσω ότι τα θέματα, οι προκλήσεις και το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεν περιορίζονται στο Brexit. Πάνε πολύ παραπέρα.

Προτεραιότητά μας είναι –και θα είναι– να ενισχύσουμε την Ένωσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό τον πρόεδρό της, τον κ. Jean-Claude Juncker, δρομολόγησε τον διάλογο με τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης.

Την τρέχουσα εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στη Ρώμη για να εορτάσουν την 60ή επέτειο της ιδρυτικής μας συνθήκης.

Παρά τις κρίσεις, παρά το Brexit και τις δυσκολίες του, η επέτειος αυτή δεν θα έχει ούτε νοσταλγικό ούτε αμυντικό χαρακτήρα.

Θα αποτελέσει για εμάς, τους 27, ένα νέο ξεκίνημα για την Ένωση και για να αναλάβουμε δράση.

Σας ευχαριστώ.

SPEECH/17/723


Side Bar