Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

[Discursul pronunțat prevalează]

Jean-Claude Juncker

Președintele ales al Comisiei Europene

Să punem Europa în mișcare: principalele mesaje ale președintelui ales Juncker, desprinse din discursul său în fața Parlamentului European

Declarație în sesiunea plenară a Parlamentului European înainte de votarea Colegiului

Strasbourg, 22 octombrie 2014

Este timpul să se treacă la fapte

„Din Ucraina în Siria, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, situația în vecinătatea noastră este în continuare nesigură și instabilă. Numărul mare de imigranți care ajung la frontierele externe ale Europei în căutarea unui viitor mai bun ne reamintesc de necesitatea de a reconcilia eforturile de solidaritate cu cerința unor granițe sigure. Iar în fața amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății, precum epidemia de Ebola, cetățenii sunt cuprinși de un grad firesc de frică.

Nu putem să ascundem sub preș aceste probleme care se acumulează și nu o vom face. Nu putem să închidem ochii și nu o vom face. De aceea insist că acum este momentul pentru acțiunea europeană. Acesta este motivul pentru care afirm clar și răspicat în fața acestei Camere că problemele Europei nu pot fi lăsate în suspensie.”

Depășirea mentalităților de grup restrâns

„Atunci când am prezentat noua mea echipă, în 10 septembrie, am dorit să arăt că doresc să obținem rezultate în mod rapid și eficace. Acesta este motivul pentru care Comisia mea nu va avea doar o imagine diferită, ci și un mod de lucru diferit. Nu ca suma componentelor sale, ci ca o echipă. Nu prin mentalități de grup restrâns, clustere și delimitări de portofoliu, ci ca un organism colegial, ca un organism politic. Îmi doresc o Comisie politică și executivă în serviciul binelui comun și al cetățenilor Europei.”

Abordarea preocupărilor

„Audierile au evidențiat un amplu consens cu privire la echipa pe care am propus-o. Cu toate acestea, în cursul audierilor și în contactele dumneavoastră cu mine, ați exprimat, de asemenea, unele preocupări. Sunt pregătit să abordez rapid chestiunile pe care le-ați identificat ca fiind relevante pentru funcționarea noii Comisii.

V-am ascultat cu atenție și vă voi explica pe scurt modul în care doresc să abordez preocupările pe care le-ați exprimat cu privire la o serie de aspecte:

  • noul comisar sloven, Violeta Bulc, a trecut prin etapa audierii în timp record. Acest lucru a fost posibil datorită modificărilor de portofoliu efectuate fără întârziere. Violetei îi va reveni portofoliul pentru transporturi, în timp ce Maroš Šefčovič, membru cu experiență al Comisei care își încheie mandatul, va fi vicepreședintele responsabil cu uniunea energiei;

  • am decis să extind mandatul lui Frans Timmermans pentru a include responsabilitatea, cu caracter orizontal, pentru dezvoltare durabilă. După cum știți, dezvoltarea durabilă este un principiu consacrat în tratatele UE (articolul 3 din TUE) și, prin urmare, ar trebui să fie avută în vedere de toate instituțiile în toate acțiunile și politicile lor. Principiul dezvoltării durabile este inclus și în Carta drepturilor fundamentale a UE pentru care Frans răspunde din perspectiva sarcinilor orizontale. Preocupările legate de durabilitate și de mediu sunt importante pentru cetățenii noștri. În noua Comisie avem instrumentele pentru a le aborda: cu ajutorul portofoliilor ecologice solide care au bugete importante și putere în materie de reglementare;

  • responsabilitatea pentru medicamente și produse farmaceutice va reveni în continuare Direcției Generale Sănătate, deoarece sunt de acord cu dumneavoastră că medicamentele nu sunt un bun ca oricare altul. Politica relevantă va fi elaborată în comun de Vytenis Andriukaitis și de Elżbieta Bieńkowska, care a făcut dovada aptitudinilor sale incredibile cu ocazia audierii sale;

  • politica spațială poate aduce o contribuție importantă la dezvoltarea în continuare a unei baze industriale solide în Europa, una dintre prioritățile Comisiei mele. Acesta este motivul pentru care am hotărât că politica spațială va rămâne în competența Direcției Generale Piață Internă și Industrie, în grija atentă a Elżbietei Bieńkowska;

  • nu în ultimul rând, am decis ca cetățenia să intre în responsabilitatea comisarului pentru migrație și afaceri interne – chestiuni foarte importante pentru cetățenii Europei. Dimitris Avramopoulos va coopera îndeaproape în acest domeniu cu Vera Jourova, comisarul pentru justiție și consumatori. În același timp, doresc să îmi reafirm încrederea în Tibor Navracsics care s-a prezentat excelent în cadrul audierii sale și a demonstrat un puternic angajament european, motiv pentru care l-ați considerat calificat pentru funcția de comisar.”

Litigiile între investitori și stat

Am luat act de dezbaterile intense pe marginea soluționării litigiilor dintre investitori și stat în cadrul negocierilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP). Permiteți-mi să prezint încă o dată, în mod clar, poziția pe care am prezentat-o în data de 15 iulie în fața prezentei Camere și pe care o veți regăsi în Orientările mele politice: Comisia mea nu va accepta ca jurisdicția instanțelor din statele membre ale UE să fie limitată de regimuri speciale pentru litigiile dintre investitori și stat. Statul de drept și principiul egalității în fața legii trebuie să se aplice și în acest context.

Mandatul de negociere prevede o serie de condiții care trebuie respectate de un astfel de regim, precum și o evaluare a relației acestuia cu instanțele naționale. Așadar, nu există nicio obligație în acest sens: mandatul lasă deschis acest aspect și are rolul de orientare.

Credeam că angajamentul meu în această privință era foarte clar, dar mă bucur să îl clarific și să îl reiterez astăzi aici, întrucât mai mulți dintre dumneavoastră m-au rugat să fac aceasta: în acordul pe care Comisia mea îl va prezenta în cele din urmă acestei Camere spre aprobare nu va exista niciun element care limitează accesul părților la instanțele naționale sau care permite unor instanțe secrete să aibă ultimul cuvânt în litigiile dintre investitori și state.

L-am rugat pe Frans Timmermans, în calitatea sa de prim-vicepreședinte responsabil pentru statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, să îmi ofere sfaturi în această privință. TTIP nu va include nicio clauză privind litigiile dintre investitori și stat dacă Frans nu își dă și el acordul.

Am convingerea că putem negocia, cu sprijinul dumneavoastră, un acord comercial ambițios cu SUA în acest sens, cu respectarea deplină a intereselor europene și a statului de drept.

Acoperirea deficitului de investiții

„Permiteți-mi să precizez că, astfel cum au făcut toate Comisiile anterioare, Comisia mea va trata statele membre în mod egal. Și că vom fi fermi atunci când va fi nevoie de fermitate. Este timpul să avem o veritabilă „negociere de anvergură", o coaliție largă de țări și principale partide politice care vor lucra împreună în baza unei structuri cu trei piloni: reforme structurale, credibilitate fiscală și investiții.

Răspunsul la provocările economice actuale nu poate avea la bază o abordare „de jos în sus”. Nu cred în miracole, nu există o soluție magică și nici un buton al creșterii care să fie acționat în Bruxelles. Reformele structurale, credibilitatea fiscală și investițiile la nivel național și la nivelul UE trebuie să meargă mână în mână.”

„Nivelul investițiilor în UE a scăzut cu puțin sub 500 de miliarde EUR, sau 20 %, după ultimul nivel maxim înregistrat în 2007. Ne confruntăm cu un deficit investițional. Trebuie să acționăm pentru acoperirea acestui deficit.

Europa poate să contribuie la realizarea acestui lucru. După cum știți, intenționez să prezint un pachet de investiții ambițios, în valoare de 300 de miliarde EUR, pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică și competitivitate.

Nu mă voi opri acum asupra tuturor elementelor care vor face parte din acest pachet. Cum aș putea, din moment ce noua mea echipă nu a avut încă ocazia să se reunească pentru a discuta despre acest pachet?

Trebuie doar să aveți puțină încredere. Aveți cuvântul meu că, de îndată ce preluăm mandatul, Colegiul va începe să lucreze zi și noapte asupra acestui aspect.

Dacă ne oferiți sprijinul dumneavoastră astăzi, vom prezenta pachetul înainte de Crăciun. Aceasta nu este o promisiune, ci o afirmație.”

Primele inițiative legislative ale Comisiei Juncker

„În fiecare zi, Europa pierde oportunități prin nevalorificarea potențialului ridicat al enormei noastre piețe unice digitale. Unele locuri de muncă care ar trebui să existe nu sunt create. Ideile, ADN-ul economiei Europei, nu se concretizează în măsura în care ar trebui. Haideți să schimbăm și să facem lucrurile mai bine.”

„În lumea tot mai competitivă de mâine, Europa va putea prospera numai dacă nu ne înșelăm în privința uniunii energiei.

În vederea discuțiilor care vor avea loc pe această temă în următoarele zile, voi implora statele membre să ajungă la un acord în Consiliul European, astfel încât să putem merge la Paris cu un mandat clar. Dacă vrem să înregistrăm progrese, trebuie să ne îndreptăm cu toții eforturile în aceeași direcție.”

Concluzii

„Cetățenii își pierd încrederea, extremiștii de stânga și de dreapta se țin scai de noi, concurenții noștri își permit prea multe. Este momentul să dăm o nouă strălucire proiectului european.

Ne așteaptă provocări uriașe. Depinde de noi cum modelăm aceste provocări. Dacă dorim să avem un rol de îndeplinit în viitor, trebuie să îl îndeplinim acum. Depinde de noi să asigurăm că tot ceea ce facem poartă amprenta vizibilă a modelului social european. Pentru că Europa este scutul de protecție al tuturor acelora dintre noi care numesc acest continent minunat casa lor.

Aici, în fața dumneavoastră, în această Cameră care este farul călăuzitor al democrației europene, vă lansez apelul de a pune, din nou, Europa în mișcare.”


Side Bar