Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

[Vjerodostojan je izgovoreni tekst]

Jean-Claude Juncker

Izabrani predsjednik Europske komisije

Pokretanje Europe: glavne poruke iz govora izabranog predsjednika Junckera pred Europskim parlamentom

Izjava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prije glasanja o Europskoj komisiji

Strasbourg, 22. listopada 2014.

Vrijeme je za djelovanje

„Od Ukrajine i Sirije do Bliskog istoka i sjeverne Afrike naše je susjedstvo i dalje krhko i nestabilno. Mnoštvo imigranata koji stižu na vanjske granice Europe u potrazi za boljom budućnošću podsjeća nas na potrebu za usklađenjem solidarnosti i zahtjeva za sigurnim granicama. Prekogranične zdravstvene prijetnje kao što je epidemija ebole izazvale su kod građana razumljiv strah.

Ne možemo i nećemo te rastuće probleme gurnuti pod tepih. Ne možemo i nećemo pred njima zatvoriti oči. Zato ustrajem na tome da je sada vrijeme za europsko djelovanje. Zato jasno i glasno pred vama izjavljujem da se europski problemi ne smiju zanemariti.”

Napuštanje organizacijskih silosa

„Kada sam 10. rujna predstavio svoj novi tim, htio sam pokazati da želim djelovati brzo i učinkovito. Zato moja Komisija neće samo izgledati drugačije, nego će drugačije i djelovati. Ne kao zbroj svojih dijelova, nego kao tim. Ne u okviru organizacijskih silosa, skupina i granica portfelja, nego kao kolegijalno, političko tijelo. Želim političku, izvršnu Komisiju koja djeluje za zajedničko dobro europskih građana.”

Odgovor na zabrinutost

„Saslušanja su pokazala široku suglasnost u pogledu tima koji sam predložio. Međutim tijekom saslušanja i u svojim kontaktima sa mnom izrazili ste i određenu zabrinutost. Spreman sam brzo riješiti pitanja koja ste prepoznali kao bitna za rad nove Komisije.

Pozorno sam vas saslušao i ukratko ću objasniti kako želim riješiti vaše sumnje u pogledu niza pitanja:

  • Nova slovenska povjerenica Violeta Bulc prošla je saslušanje u rekordnom vremenu. To je bilo moguće zahvaljujući promjenama u portfeljima koje su provedene bez imalo oklijevanja. Violeta će biti nadležna za područje prometa, a iskusni član Komisije na odlasku Maroš Šefčovič bit će potpredsjednik nadležan za energetsku uniju.

  • Odlučio sam povećati područje nadležnosti Fransa Timmermansa kako bi se uključila horizontalna nadležnost za održivi razvoj. Kao što znate, održivi razvoj načelo je ugrađeno u Ugovore EU-a (članak 3. UEU-a) te bi ga stoga sve institucije trebale uzeti u obzir u svojim djelovanjima i politikama. Dio je i Povelje EU-a o temeljnim pravima, što je u horizontalnoj nadležnosti Fransa Timmermansa. Održivost i pitanja zaštite okoliša važni su našim građanima. U okviru nove Komisiji posjedujemo alate za njihovo rješavanje: snažne zelene portfelje s velikim proračunima i regulatornim oštricama.

  • Nadležnost za lijekove i farmaceutske proizvode ostat će u okviru Glavne uprave za zdravlje jer se slažem s vama da lijekovi nisu obični proizvodi. Odgovarajuću politiku zajednički će razvijati Vytenis Andriukaitis i Elżbieta Bieńkowska, koja je tijekom svog saslušanja pokazala nevjerojatne talente.

  • Svemirskom politikom može se znatno pridonijeti daljnjem razvoju snažnih industrijskih temelja u Europi, što je jedan od prioriteta moje Komisije. Zato sam odlučio da će ona ostati u nadležnosti Glavne uprave za unutarnje tržište i industriju, u sigurnim rukama Elżbiete Bieńkowske.

  • Naposlijetku, odlučio sam da građanstvo bude u nadležnosti Dimitrisa Avramopoulosa, povjerenika zaduženog za migracije i unutarnje poslove koji su Europljanima vrlo važni, koji će u tom području blisko surađivati s povjerenicom za pravosuđe i potrošače Verom Jourovom. Istovremeno želim ponovno naglasiti svoje puno povjerenje u Tibora Navracsicsa koji je bio izvanredan tijekom saslušanja i koji je pokazao snažnu predanost europskim ciljevima te ste ga zato i prihvatili kao povjerenika.”

Sporovi između ulagača i države

Primijetio sam žustre rasprave o rješavanju sporova između ulagača i države u okviru pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP). Želio bih još jednom jasno izraziti svoje stajalište, koje sam iznio ovdje pred vama 15. srpnja i koje možete pronaći u mojim političkim smjernicama: moja Komisija neće prihvatiti da je nadležnost sudova država članica EU-a ograničena posebnim režimima za sporove između ulagača i države. Vladavina prava i načelo jednakosti pred zakonom moraju se primjenjivati i u tom kontekstu.

Pregovaračkim mandatom predviđaju se brojni uvjeti koji se moraju poštovati takvim režimom te ocjena njegova odnosa s domaćim sudovima. Stoga u ovom pogledu nema obveza: mandat to ostavlja otvorenim i služi nam kao vodič.

Smatrao sam da je moje stajalište po tom pitanju vrlo jasno, no sa zadovoljstvom ću ga pojasniti i ponoviti ovdje pred vama jer su mnogi od vas to zatražili: u sporazumu koji će moja Komisija naposljetku dostaviti Parlamentu na odobrenje neće biti ničega što strankama ograničava pristup nacionalnim sudovima ili što će tajnim sudovima omogućiti donošenje konačne odluke u sporovima između ulagača i država.

Od Fransa Timmermansa, kao prvog potpredsjednika Komisije nadležnog za vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, zatražio sam da me savjetuje o tom pitanju. Neće biti klauzule o sporovima između ulagača i države u TTIP-u ako se i Frans s time ne složi.

Siguran sam da, uz vašu potporu, možemo završiti pregovore o ambicioznom trgovinskom sporazumu sa SAD-om u tim okvirima, uz potpuno poštovanje europskih interesa i vladavine prava.

Suočavanje sa smanjenim ulaganjima

„Dopustite mi da pojasnim i kažem da će moja Komisija, kao i svaka Komisija prije nje, sve države članice tretirati jednako.“ I bit ćemo čvrsti kada budemo trebali biti čvrsti. Vrijeme je da imamo istinski „veliki dogovor“, veliki savez zemalja i glavnih političkih stranaka koje će zajedno surađivati na strukturi s tri stupa: strukturnim reformama, fiskalnoj vjerodostojnosti i ulaganjima.

Odgovor na trenutačne gospodarske izazove ne može biti usmjeren odozgo prema dolje. Ne vjerujem u čuda, ne postoji čarobni lijek ili dugme za rast koje se može pritisnuti u Bruxellesu. Strukturne reforme, fiskalna vjerodostojnost i ulaganja na nacionalnoj razini i razini EU-a moraju se zajednički odvijati.“

„Razina ulaganja u EU-u pala je za nešto manje od 500 milijardi eura ili 20 % u odnosu na posljednju najvišu razinu u 2007.“ Suočeni smo s jazom ulaganja. Taj jaz moramo premostiti.

Europa može u tome pomoći. Kao što znate, namjeravam predstaviti ambiciozan paket za ulaganja u zapošljavanje, rast i konkurentnost u vrijednosti od 300 milijardi eura.

Neću vam sada iznijeti sve pojedinosti o tome što će taj paket sadržavati. Kako bih i mogao kad se moj novi tim tek treba sastati da bi o njemu raspravljao?

Morat ćete jednostavno imati povjerenja u nas. Dajem vam svoju riječ da će moj tim na tome početi danonoćno raditi čim stupimo na dužnost.

Ako nam danas date svoju potporu, predstavit ćemo paket prije Božića. To nije obećanje, to je svečana izjava.“

Prve zakonodavne inicijative Junckerove Komisije

„Europa je svakog dana na gubitku jer ne iskorištavamo veliki potencijal našeg golemog jedinstvenog digitalnog tržišta. Radna mjesta koja bi trebala postojati nisu otvorena. Ideje — DNA europskog gospodarstva! — ne ostvaruju se u mjeri u kojoj bi trebale. Promijenimo to nabolje.“

„U sve konkurentnijem svijetu sutrašnjice, Europa će moći napredovati samo ako odmah osnujemo energetsku uniju.

S obzirom na rasprave koje će se po tom pitanju odvijati u predstojećim danima, apeliram na države članice da postignu dogovor u Europskom vijeću tako da možemo otići u Pariz s jasnim mandatom. Svi moramo imati isti cilj ako želimo postići napredak.“

Zaključak

„Građani gube nadu, ekstremisti s lijeva i s desna su nam za vratom, naši konkurenti su se previše osilili. Vrijeme je da damo novi poticaj europskom projektu.

Pred nama su golemi izazovi. Na nama je da te izazove oblikujemo. Ako želimo igrati ulogu u budućnosti moramo ju odigrati sada. Na nama je da osiguramo da se rukopis europskog socijalnog modela jasno vidi u svemu što radimo. Jer Europa je zaštitni štit za sve nas koji ovaj veličanstveni kontinent zovemo svojim domom.

Stojim ovdje pred vama u Europskom parlamentu koji je zvijezda vodilja europske demokracije i pozivam vas da ponovno pokrenemo Europu.“


Side Bar