Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

[Check Against Delivery]

Jean-Claude Juncker

Candidat la funcția de Președinte al Comisiei Europene

Un nou început pentru Europa: agenda mea pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice

Sesiunea plenară a Parlamentului European

Strasbourg, 15 iulie 2014

Astăzi, Jean-Claude Juncker a fost ales Președinte al Comisiei Europene cu o majoritate largă de 422 de voturi în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European. După ce a fost propus de Consiliul European din 27 iunie 2014 drept candidat la funcția de Președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker avea nevoie de o majoritate de 376 de voturi în Parlamentul European. Într-un discurs susținut înainte de vot, dl Juncker și-a prezentat orientările politice pentru viitoarea Comisie Europeană, cuprinse într-un document intitulat „Un nou început pentru Europa: agenda mea pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice”. Alegerea lui Jean-Claude Juncker s-a bazat pe aceste orientări. În continuare sunt prezentate principalele citate din discursul dlui Jean-Claude Juncker, candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene:

„Vreau să lucrez pentru o Uniune angajată în favoarea democrației și a reformelor; care nu intervine excesiv, ci lucrează pentru cetățenii săi și nu împotriva acestora. Vreau să lucrez pentru o Uniune care își respectă angajamentele.”

„Prioritatea mea absolută și firul conductor care va lega toate propunerile mele va fi aceea de a restabili creșterea economică a Europei și a readuce oamenii în câmpul muncii. În acest scop, în cursul primelor trei luni ale mandatului meu, voi prezenta un pachet de măsuri privind locurile de muncă, creșterea și investițiile pentru a genera o sumă suplimentară de 300 de miliarde EUR în investiții pe parcursul următorilor trei ani.”

„IMM-urile constituie coloana vertebrală a economiilor noastre, creând peste 85 % din noile locuri de muncă din Europa; nu le putem îngropa în birocrație. Trebuie să le eliberăm din cătușele unei reglementări împovărătoare.”

„Este în interesul tuturor ca energia să nu fie folosită ca un instrument politic. Este momentul ca Europa să stea ferm pe propriile picioare, prin punerea în comun a resurselor noastre, prin combinarea infrastructurilor și unirea puterii noastre de negociere.”

„Salvarea monedei euro a fost necesară, dar a avut lacune pe plan social. Consider inacceptabil faptul că lucrătorii și pensionarii au fost nevoiți să suporte sarcina programelor de reformă structurală, în timp ce proprietarii de nave și speculanții financiari s-au îmbogățit și mai mult. În viitor, avem nevoie de o structură cu o mai mare legitimitate democratică pentru a înlocui troica și orice nou program de sprijin va trebui să facă obiectul unei evaluări aprofundate a impactului social.”

„Doresc un acord de liber schimb cu SUA rezonabil și echilibrat. Însă nu voi sacrifica pe altarul liberului schimb standardele Europei în materie de siguranță, de sănătate, sociale și de protecție a datelor și nici diversitatea noastră culturală.”

„Este nevoie de o mai mare solidaritate în politica noastră privind imigrația. Voi intensifica cooperarea cu țările terțe pentru a face față cu mai multă fermitate migrației neregulamentare și voi promova o nouă politică europeană privind migrația legală pentru a înscrie Europa pe harta destinațiilor preferate pentru oamenii talentați.”

„Convingerea mea fermă este că trebuie să mergem mai departe ca o Uniune, însă nu neapărat în același ritm. Este posibil ca unele țări să-și fi atins deja destinația finală. Sunt și am fost întotdeauna pregătit să ascult preocupările fiecărui stat membru și să contribui la găsirea de soluții în acest sens.”

Asigurarea unui echilibru între bărbați și femei nu este un lux, ci o obligație politică și ar trebui să fie un obiectiv de la sine înțeles pentru toată lumea, în special pentru liderii naționali atunci când fac propunerile de membri ai viitoarei Comisii. Acest lucru reprezintă un test în sine pentru angajamentul asumat de guvernele naționale de a avea o abordare nouă, mai democratică, în perioade de schimbare.”

„«De data aceasta lucrurile stau altfel» a fost mottoul Parlamentului European în campania electorală. Ajutați-mă astăzi să îndeplinim această promisiune. Ajutați­mă să arătăm lumii că împreună îi putem oferi Europei un nou început.


Side Bar