Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

[Check Against Delivery]

Jean-Claude Juncker

Kandidat za predsjednika Europske komisije

Novi početak za Europu: moj program za zapošljavanje, rast, pravednost i demokratske promjene

Plenarna sjednica Europskog parlamenta

Strasbourg, 15. srpnja 2014.

Jean-Claude Juncker danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta velikom većinom od 422 glasa izabran za predsjednika Europske komisije. Nakon što ga je Europsko vijeće 27. lipnja 2014. predložilo kao kandidata za predsjednika Komisije, Jean-Claudeu Junckeru bila je potrebna većina od 376 glasova u Europskom parlamentu. U govoru uoči glasovanja predstavio je svoje političke smjernice za novu Europsku komisiju, kako su navedene u dokumentu Novi početak za Europu: moj program za zapošljavanje, rast, pravednost i demokratske promjene. Na temelju tih je smjernica danas izabran. U nastavku su navedeni glavni dijelovi njegova govora kao kandidata za predsjednika Europske komisije:

„Želim raditi za Uniju koja je predana demokraciji i reformama, koja se ne nameće, nego radi za svoje građane, a ne protiv njih. Želim raditi za Uniju koja postiže rezultate.”

„Moj glavni priroritet i misao vodilja koja će se provlačiti kroz svaki prijedlog bit će poticanje ponovnog rasta Europe i povratak ljudi na posao. U tom ću cilju tijekom prva tri mjeseca svojeg mandata predstaviti paket za zapošljavanje, rast i ulaganja kojim će se u razdoblju od sljedeće tri godine postići dodatnih 300 milijardi EUR ulaganja.”

MSP-ovi su temelj naših gospodarstava, u njima je otvoreno 85 % novih radnih mjesta u Europi, stoga ih ne možemo zatrpati birokracijom. Moramo ih osloboditi tereta prekomjernih propisa.”

„Svima nam je u interesu da se energija ne upotrebljava kao političko oruđe. Vrijeme je da Europa čvrsto stane na svoje noge udružujući resurse, spajajući infrastrukturu i ujedinjujući pregovaračku snagu.”

„Spašavanje eura bilo je nužno, no njime je zanemarena socijalna strana. Ne mogu prihvatiti činjenicu da su radnici i umirovljenici morali podnositi teret programâ strukturne reforme, dok su se bogataši i financijski špekulanti sve više bogatili. U budućnosti nam je za nove programe potpore potrebna demokratski legitimnija zamjena za „trojku” i temeljitija ocjena socijalnog utjecaja.”

„Želim razuman i uravnotežen sporazum o trgovini sa SAD-om, ali neću ugroziti europske standarde sigurnosti, zdravlja, socijalne zaštite i zaštite podataka ili našu kulturnu raznolikost zbog slobodne trgovine.”

„U našoj politici imigracije potrebno je više solidarnosti. Pojačat ću suradnju s trećim zemljama radi odlučnijeg rješavanja problema nezakonitih migracija i promicat ću novu europsku politiku u pogledu zakonitih migracija kako bi Europa postala poželjna destinacija za talentirane osobe.”

„Čvrstog sam uvjerenja da moramo ići naprijed kao Unija, ali ne moramo nužno svi ići istom brzinom. Neki su možda već dosegli svoj krajnji cilj. Uvijek sam bio i bit ću spreman slušati i pomoći u pronalaženju rješenja za zabrinutost svake države članice.”

Ravnoteža spolova nije luksuz, već politička dužnost i trebala bi biti svima jasna, a posebice osobama na vodećim položajima u nacionalnim vladama kada je riječ o predlaganju kandidata za povjerenika. To je test predanosti nacionalnih vlada novom, demokratskijem pristupu u razdoblju promjena.”

„Slogan Parlamenta u izbornoj kampanji glasio je „Ovaj je put drukčije". Pomognite mi da održim to obećanje. Pomognite mi da svijetu pokažemo da Europi zajedno možemo podariti nov početak.


Side Bar