Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT PT FI EL CS HU RO

Европейска комисия

Viviane Reding

Vice-President of the European Commission, EU Justice Commissioner

основни послания: Диалог с гражданите в Марсилия

Диалог с гражданите в Марсилия

14 Ноември 2013

"Европейската икономика е на път да излезе от кризата. Трябва да поддържаме курса към растеж."

"Икономическата криза ускори хода на политическата история. От 2009 г. Европа разполага със силно икономическо управление. За първи път Комисията изразява мнението си за проектобюджетите по време на парламентарните дебати. Комисията очаква от всички държави членки, и по-специално от Франция и Германия, да положат необходимите усилия, за да се подкрепи зараждащият се растеж в Европа."

"Еврото е в основата на нашата независимост по отношение на конкурентите ни по света. Нека бъдем горди, че сме европейци."

"Необходим ни е европейски министър на финансите, отговорен пред Парламента и разполагащ с ясно определени правомощия по отношение на държавите членки. Солидарност за стабилност : това трябва да бъде отговорът на Европа."

"Европа трябва да престане да трупа дългове, които ще бъдат бреме за идните поколения. Във Франция лихвите по дълга възлизат на 46,7 млрд. евро, което е равно на 12,6 % от общите държавни разходи или на 2,4 % от БВП. Това означава, че в момента Франция използва повече публични средства за изплащане на лихвите по дълга си, отколкото за инвестиции в образование, научни изследвания и иновации. Тук не става въпрос само за пари. Става въпрос и за конкурентоспособността на страната в дългосрочен план."

"Да спрем шизофренията: да искаме субсидии на всяка цена, като същевременно отхвърляме един истински бюджет на Европейския съюз! Федералният бюджет на САЩ възлиза на 35 % от БВП, а бюджетът на ЕС - на 1,05 % от БВП — нужен ни е истински европейски бюджет."

"Европа не е само единен пазар. Европа също така защитава своите граждани. Европа също така защитава своите граждани. Тя защитава младите хора, които търсят работа: за да се помогне на младежите да си намерят работа, са предоставени 6 млрд. евро. Очаква се този план да е от полза за 300 000 души във Франция. Става дума за сумата от 600 млн. евро за 2 години."

"Европа защитава националната идентичност – благодарение на ЕС наименованието „шампанско“ повече не се използва в Швейцария. Само заедно можем да запазим нашите ценности и да ги превърнем в норма в световен мащаб."

Европа винаги е имала нужда от Франция, за да върви напред. Днес Франция има нужда от Европа, за да запази мястото си на световната сцена.

"Заедно сме по-силни, отколкото поотделно. Една европейска армия би повишила нашата ефективност и би ни позволила да спестим между 3 и 9 млрд. евро годишно. Едно-единствено европейско посолство с 28 знамена би допринесло за икономисването на между 420 млн. и 1,3 млрд. евро на година."

"Различните хора са богатство, нека заедно да възпрем възхода на популизма. Обидите, отправени към моите колеги Сесил Киенге и Кристиан Тобира, не са приемливи."

"Европа не може да бъде изкупителна жертва на провалите в международен план. Кампаниите „против“ се водят лесно, но не водят доникъде."

"Политическите партии трябва да говорят истината за Европа. Европа не е боксов ринг, а един футболен отбор."

"Интегрирането на ромите изисква усилие от страна на целия континент. Никой не иска от Франция да приеме всички роми, но тези, които идват в страната, трябва да бъдат третирани достойно като всички европейски граждани в името на нашите ценности."

"За справяне с предизвикателството на имиграцията е нужна повече Европа. Марсилия винаги е била отворено средиземноморско пристанище и входен пункт към Франция и Европа. Имаме нужда от механизъм за солидарност между страните членки, който да взема предвид възможностите на всяка страна да приема имигранти. Не можем да оставим Средиземноморието да се превърне в гробище."

"Предлагам създаването на европейска информационна служба до 2020 г. САЩ трябва да ни уважават и да се отнасят към нас като към равни. Такива трябва да бъдем: равноправни партньори, възприемани като такива. Европа не е колония."


Side Bar