Navigation path

Left navigation

Additional tools

comisia europeană

Neelie Kroes

Vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală

O piață unică a telecomunicațiilor: crearea unui continent conectat

Schimb de opinii cu privire la viitoarele inițiative legislative în domeniul agendei digitale: „Garantarea conectivității pentru economia digitală”, la reuniunea de la Bruxelles a comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European

9 iulie 2013

Pentru a comenta acest discurs, conectați-vă aici

Vă mulțumesc pentru invitație. Aș dori să vă prezint astăzi în detaliu viziunea mea legată de crearea unui continent conectat.

Lumea în care trăim se digitalizează. Ne aflăm în fața unei piețe globale în continuă expansiune. Este o oportunitate de care trebuie să profităm. Din nefericire, sectorul telecomunicațiilor și ecosistemul TIC, pentru care eram odinioară invidiați, nu mai sunt competitive. Cetățenii și întreprinderile se lovesc de obstacole și de costuri nejustificate. Pe această piață, care ar trebui să fie mondială, încă mai există controale la frontiere, chiar în interiorul pieței noastre unice.

Restul lumii ne-a luat-o înainte. Statele Unite, Japonia, Coreea dețin 88% din abonamentele pentru internet 4G, în timp ce UE, numai 6%. În același timp, doar 2% din gospodăriile europene au abonamente la rețele în bandă largă de foarte mare viteză.

Trebuie să găsim soluții la aceste probleme. Pentru aceasta, intenționez să prezint un pachet de măsuri la începutul lunii septembrie.

Măsurile vor avea scopul de a elimina frontierele, de a stimula investițiile și de a facilita activitatea și comunicațiile în UE. Trebuie să consolidăm cadrul actual și să ne dinamizăm continentul conectat acționând pe trei direcții.

În primul rând, pentru ca rețelele să fie cu adevărat europene, trebuie facilitate comunicațiile transfrontaliere, astfel încât operatorii să nu se mai încurce într-un hățiș de norme care, pe lângă faptul că diferă de la o țară la alta, sunt și incompatibile. Dacă un operator este autorizat să își desfășoare activitatea undeva în Europa – în baza unui cadru definit la nivelul UE – atunci ar trebui să poată face acest lucru oriunde pe teritoriul UE. Și acest lucru nu trebuie să fie doar „posibil”, ci și ușor de pus în practică, de exemplu apelând la un sistem unic de autorizare care să funcționeze sub supravegherea statului membru de origine.

Comisia ar avea astfel, la rândul ei, mai multe mijloace prin care să garanteze aplicarea unor măsuri corective coerente. O piață unică înseamnă mai puțină birocrație, mai puține neplăceri și costuri mai mici. Așa au fost stimulate diverse sectoare, de la cel bancar la cel al radiodifuziunii și este ceea ce trebuie să se întâmple acum și în sectorul telecomunicațiilor.

În al doilea rând, pentru a putea presta servicii, acești operatori au nevoie să li se asigure unele condiții de bază, adică să aibă la dispoziție rețele. Din nou, în situația actuală este un lucru foarte greu de asigurat, mai ales la nivel transfrontalier. Avem nevoie de o mai mare armonizare a mijloacelor de acces la rețelele fixe, de exemplu de standardizarea unor produse precum așa-numitul acces de tip bitstream. Avem nevoie, de asemenea, de servicii de interconectare de calitate și de norme mai adaptate în materie de frecvențe radio pentru conexiunile fără fir. În ceea ce privește benzile de frecvențe, trebuie armonizate condițiile de acordare a licențelor, mai ales sub aspectul duratei, al alocării blocurilor, al structurii tarifelor etc. Toate aceste elemente vor facilita exploatarea unei rețele care acoperă mai multe țări și vor permite prestarea unor servicii de mai bună calitate.

În al treilea rând, cetățenii noștri trebuie să beneficieze de drepturi și condiții echitabile pe tot teritoriul Uniunii, inclusiv de neutralitatea internetului.

Blocarea sau limitarea serviciilor nu sunt doar măsuri nedrepte și neplăcute pentru utilizatori, ci și o condamnare la moarte pentru inovatori. Prin urmare, vom garanta neutralitatea internetului. Gradul de transparență va crește, pentru ca utilizatorii să știe exact ce conține contractul pe care îl încheie. Trecerea de la un furnizor la altul se va face mai ușor. Vor fi autorizate noile servicii premium pe care se bazează atâtea aplicații noi, de la cloud computing la e-Sănătate. Vom pune capăt, totodată, practicilor anticoncurențiale precum blocarea și limitarea capacității, pentru toți cetățenii, toate rețelele și toate dispozitivele. Dezvoltarea internetului depinde de deschidere și inovare. Îmi iau angajamentul de a oferi o garanție absolută în acest sens.

Condiții echitabile înseamnă și tarife mai rezonabile. Pe o piață unică veritabilă, apelurile efectuate în Europa nu ar trebui să fie taxate la tarif de „convorbire internațională”, care este un tarif mare. Factura nu ar trebui să crească brusc doar pentru că se efectuează apeluri în altă țară. Orice diferență de preț trebuie să fie justificată obiectiv de costuri suplimentare.

Și, desigur, pe o piață unică reală, nu există tarife de roaming artificiale. Astfel de practici sunt iritante, nedrepte și sunt de domeniul trecutului. De multe ori, telefonul este singurul care îi mai amintește utilizatorului că a trecut granița și acest lucru trebuie să se schimbe. Milioane de europeni beneficiază de abonamente transparente la telefonia mobilă și se așteaptă ca totul să fie inclus în prețul pe care îl plătesc, indiferent că sunt acasă sau în străinătate. Ar trebui să poată beneficia în continuare de minutele, mesajele și megabiții la care au dreptul, oriunde s-ar afla în Europa.

Știu că s-a ridicat problema roamingului în proiectul de raport al d-lui Rhode. Însă dați­mi voie să vă reamintesc un lucru: nu prin interzicerea tarifelor de roaming vom reuși să creăm o piață unică. Dimpotrivă, tocmai prin crearea unei piețe unice vom putea să eliminăm tarifele de roaming. Pe o astfel de piață, presiunea concurențială la care sunt supuși operatorii îi determină să coboare tarifele de roaming, la fel cum își reduc tarifele în rețea, în țara lor. Pe o astfel de piață își pot atrage și păstra clienții adăugând servicii de roaming la pachetul pe care îl oferă. În aceste condiții consumatorii vor putea beneficia de ofertele și avantajele care decurg din lipsa frontierelor și a obstacolelor.

Iată cum aș dori să transform această realitate fragmentată într-o piață unică veritabilă și competitivă.

Fragmentare nu înseamnă încălcarea vreunei dogme a UE, este un fapt care are consecințe reale. Să luăm un exemplu: spectrul de frecvențe. Țările nu își respectă obligația alocării spectrului de frecvențe. Chiar și când o fac, fiecare procedează altfel, deci le este mai greu să propună, să planifice și să ofere servicii transfrontaliere.

Și producătorilor le este mai greu să își optimizeze noile gadgeturi pentru Europa, iar întreprinderile profită mai greu de economiile de scară asociate pieței unice.

Nesiguranța și costurile cu care se confruntă operatorii se repercutează asupra consumatorilor, reflectându-se în majorări de tarife și în servicii de calitate mai slabă. Producătorii europeni, care erau odinioară cei mai performanți la nivel mondial, fac astăzi mari eforturi să rămână competitivi.

Nu este vorba doar despre un singur sector sau doar despre telefoane și tablete. Acest moment a fost depășit. În curând vor putea fi conectate tot felul de dispozitive, de la mașina personală la aparatura medicală. Este o ocazie uriașă de a propune servicii paneuropene care să funcționeze peste tot, iar utilizatorii așteaptă acest lucru.

Nu vorbesc doar despre un singur sector, am în vedere tabloul complet. Sectorul european al telecomunicațiilor și ecosistemul TIC sunt elemente fundamentale ale economiei noastre și aș dori ca ele să continue să se dezvolte. Avem nevoie de un sector al telecomunicațiilor solid, capabil să reziste singur pe o piață competitivă și care să depindă mai puțin de reglementări. Nu este doar o chestiune de principiu, este în interesul tuturor.

Realitatea este că întreaga economie se bazează pe instrumente și rețele digitale. De la sectorul bancar și cel logistic, până la cel auto și audiovizual. În plus, toate tipurile de întreprinderi ar dori să dispună de conectivitate pentru a-și putea transforma modul de lucru utilizând sistemele de videoconferință, cloud computingul sau imprimarea 3D. Este vorba despre întreprinderi de toate dimensiunile și din toate sectoarele, care s-au săturat să nu aibă acces la aceste servicii.

Nu putem să le dezamăgim. Au ambiții europene și nu le putem lăsa fără serviciile de comunicații de care au nevoie. Într-o economie care se bazează pe informații și comunicații, nu putem să stăm deoparte și să ne uităm cum sectorul telecomunicațiilor devine tot mai puțin competitiv, cum își pierde capacitatea de a investi și de a inova. Nu mai putem continua să exploatăm vechile rețele de slabă calitate.

Miza este mare. În condițiile în care ar fi competitivă, o piață unică în sectorul telecomunicațiilor ar putea aduce un câștig de 110 miliarde de euro pe an. Dacă întreprinderile ar beneficia de comunicații de calitate, ele ar putea genera circa 800 de miliarde de euro în următorii 15 ani. Internetul în banda largă ar putea crea 2 milioane de locuri de muncă. Asta înseamnă să investim în creștere.

Am ambiții mari, însă o abordare pragmatică. Astăzi, rețelele și reglementările noastre sunt în mare parte naționale. O abordare pragmatică nu înseamnă să desființăm aceste rețele sau să abrogăm diferitele reglementări și să începem de la zero. Înseamnă să luăm ce avem și să adaptăm, să eliminăm blocajele și obstacolele, să impulsionăm operatorii, cetățenii și întreprinderile oferindu-le o piață unică, servicii mai bune, rețele mai rapide, tarife mai corecte.

Știu că ați discutat despre o variantă pe termen mai lung, și anume despre revizuirea întregului ecosistem, așa cum a propus d-na Trautmann în raportul său. Și realizez care ar fi avantajele unei asemenea soluții. Însă eu vă propun să nu ratăm ocazia de a genera o schimbare reală la nivel de creștere și ocupare a forței de muncă.

Realist vorbind, o revizuire completă ar dura 5 ani. Ar fi mult de așteptat. Astăzi, dacă pierdem timp, pierdem oportunități. Gândiți-vă la cum s-a transformat lumea în ultimii cinci ani, la aparatura și serviciile care au apărut în această perioadă. Gândiți-vă la cum se va schimba în următorii cinci ani. Credeți că ne putem permite să așteptăm atât de mult, în timp ce în alte părți ale lumii lucrurile avansează?

Vă propun o abordare graduală, însă imediată: să îmbunătățim modelul și să valorificăm la maxim cadrul actual. Să facem un pas decisiv către o piață unică în interiorul căreia convergența tehnologiei și a serviciilor este o realitate, cadrul de reglementare actualizat ia în considerare aceste schimbări dinamice și care ne oferă posibilitatea de a reflecta asupra cadrului de reglementare care ar putea corespunde nevoilor viitoare și de a-l aplica.

Dar mai întâi să creăm piața unică a telecomunicațiilor în Europa și să o facem să funcționeze.

Aceasta este alternativa pe care vi-o propun. Și vă dau dumneavoastră, membrilor actuali ai Parlamentului, un instrument care le va aduce cetățenilor și economiei noastre beneficii imediate. Mai puține obstacole, o ofertă mai vastă, prețuri mai echitabile, servicii mai bune, neutralitatea internetului, eliminarea roamingului, o economie mai puternică și mai multe locuri de muncă. Acestea sunt avantajele pe care le poate oferi un continent conectat și competitiv. Cred că este o cauză pentru care merită să luptăm. Așadar, dacă aveți încredere în Europa, credeți în acest proiect și luptați alături de mine.


Side Bar