Navigation path

Left navigation

Additional tools

EUROPSKA KOMISIJA

Neelie Kroes

potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalnu agendu

Jedinstveno telekomunikacijsko tržište: uspostava povezanog kontinenta

Razmjena stajališta o predstojećim zakonodavnim inicijativama u području digitalne agende: „Osiguravanje povezanosti za digitalno gospodarstvo” na sastanku Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) u Europskom parlamentu u Bruxellesu

9. srpnja 2013.

Ako želite komentirati ovaj govor, pogledajte objavljenu verziju govora ovdje

Hvala vam što ste me pozvali da govorim. Danas vam želim podrobno predstaviti svoje ideje o uspostavi povezanog kontinenta.

Svijet se digitalizira. Digitalno tržište rastuće je globalno tržište: moramo ga iskoristiti. Međutim, naš sektor telekomunikacija i ekosustav IKT-a, kojima su nekada svi zavidjeli, nisu više konkurentni. Naši građani i poduzeća nailaze na prepreke i neprimjerene naknade. Trebalo bi se govoriti o globalnoj mreži, no ona ima kontrolne točke na granicama, čak i unutar našeg jedinstvenog tržišta.

Ostatak svijeta juri naprijed. Amerika, Japan, Koreja posjeduju 88% svjetskih 4G pretplata; EU ih ima samo 6. Usto, samo 2% europskih kućanstava ima jako brzi širokopojasni pristup internetu.

Te je probleme potrebno riješiti. Planiram to učiniti s pomoću paketa; prva stvar koja je na rasporedu za rujan.

Na taj će se način srušiti granice, poticati ulaganja te olakšati rad i komunikacija diljem EU-a. Nadogradnja na postojeću mrežu. Poticanje povezivanja kontinenta na tri ključna načina.

Kao prvo, da bismo mogli govoriti o pravim europskim mrežama, mora se omogućiti lakša prekogranična komunikacija. Operatori se ne smiju suočavati s različitim, neusklađenim pravilima. Ako smijete raditi bilo gdje u Europi – i to je odobreno u okviru EU-a – onda biste morali moći raditi bilo gdje u EU-u. I ne mislim samo da bi to moralo biti „moguće”, već da je i provedivo u praksi. Primjerice, u obliku jedinstvenog sustava odobrenja pod nadzorom države članice domaćina.

Osim toga, Komisija bi morala imati veću mogućnost osiguravanja dosljednih korektivnih mjera. Manje papirologije, manji troškovi, manje komplikacija: to su odlike pravog jedinstvenog tržišta. Takvi poticaji već postoje u sektorima poput bankarskog i radiodifuznog: sada je red i na telekomunikacijski sektor.

Kao drugo, operatorima su potrebne „ulazne vrijednosti” – mreže na kojima će pružati usluge. Međutim, ponavljam, u trenutačnoj situaciji to je teško izvesti, posebno preko granica. Potrebni su nam dosljedniji načini pristupa nepokretnim mrežama – kao što je standardizacija načina pristupa mrežama, takozvani proizvodi „virtualnog bitstreama”. I s uslugama međupovezivanja kojima se jamči kvaliteta. Nadalje, potrebna su nam bolja pravila koja se odnose na frekvencijski spektar za bežične usluge. Potrebno je utvrditi usklađenije uvjete za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra – rok valjanosti dozvola, veličina blokova, strukture naknada i slično. Sve će to olakšati rad mreže u više zemalja – a time i uživanje u visokokvalitetnim uslugama koje se nude preko tih mreža.

Kao treće, našim građanima potrebna su jednaka prava i poštene ponude – u cijeloj Uniji.

Uključujući pravo na neutralnost mreže.

Blokiranje ili usporavanje pristupa internetu nije samo nepošteno i iritantno za korisnike, već se time i inovatori osuđuju na propast. Stoga ću zajamčiti neutralnost mreže. Uz veću transparentnost kako biste znali što vam je u ugovoru. Bit će lakše promijeniti pružatelja usluge. Omogućit će se nove vrhunskih usluge na koje se oslanjanja toliko novih usluga – od računalstva u oblaku do e-zdravstva. I zaustavit ću nekonkurentno blokiranje i usporavanje za svakog građanina, na svakoj mreži, na svakom uređaju. Razvoj interneta ovisi o otvorenosti i inovacijama: osigurat ću potpunu zaštitu.

Poštena ponuda uključuje primjerenije cijene. Pozivi unutar Europe ne bi se smjeli računati kao skupi „međunarodni pozivi”, barem ne u okviru pravog jedinstvenog tržišta. Cijene ne bi smjele naglo rasti za poziv preko unutarnje granice, pa se stoga svaka promjena cijene mora objektivno opravdati dodatnim troškovima.

I, naravno, na pravom jedinstvenom tržištu, nema umjetnih naplata za roaming. To je iritantno, nepošteno i stvar je prošlosti. Često je telefon u vašem džepu jedini preostali podsjetnik na naše unutarnje granice: to se mora promijeniti. Milijuni Europljana imaju odlične, transparentne pakete pretplata za mobilne telefone; oni očekuju platiti jednom i da im je sve uključeno. Ne samo kada su kod kuće, već i kada putuju. Kada putuju po Europi, oni bi morali moći ponijeti sa sobom svoje minute razgovora, poruke i megabajte.

Znam da se o pitanju roaminga govori u nacrtu izvješća g. Rohdea. Ali podsjetit ću vas na jednu stvar: jedinstveno tržište ne stvara se zabranom naplata za roaming. Zapravo je suprotno: stvaranjem jedinstvenog tržišta dovest ćemo do ukidanja naknada za roaming. Tržište na kojem su poduzeća pod istim pritiskom konkurencije da smanje cijene roaminga kao kod kuće na vlastitoj mreži. Tržište na kojem mogu privlačiti i zadržavati korisnike uključivanjem roaminga u konkurentne pakete u njihovoj ponudi. Tržište na kojem potrošači uživaju u izboru i tržišnom natjecanju, a ne u ograničenjima i preprekama.

Na taj način želim današnju fragmentiranu stvarnost pretvoriti u stvarno konkurentno jedinstveno tržište.

Ta fragmentiranost nije stvar povrede nekog načela EU-a: ona ima stvarne posljedice. Uzmimo, na primjer, radiofrekvencijski spektar. Zemlje ne poštuju svoje obaveze o dodjeli spektra. Čak i kada dodijele spektar, svaka to čini na drugačiji način: zbog toga je teško davati ponude, planirati i nuditi usluge preko granica.

Proizvođačima je teže optimizirati njihove uređaje za cijelu Europu. Poduzećima je teže imati koristi od ekonomija razmjera na jedinstvenom tržištu.

Nesigurnosti i troškovi s kojima se suočavaju operatori prenose se na potrošače: to znači više cijene i lošiju uslugu. Europski proizvođači, koji su nekada bili svjetski vođe, danas se bore s konkurencijom.

Ne radi se tu samo o jednom sektoru. Nije riječ samo o telefonima ili tabletima. Barem ne više. Ubrzo će biti povezani svi uređaji – od vašeg automobila do vašeg medicinskog proizvoda. To je velika prilika svim ljudima da uživaju u paneuropskim uslugama koje funkcioniraju na velike udaljenosti, no oni još uvijek čekaju.

Ne promatram samo jedan sektor već promatram cijelu sliku. Europski telekomunikacijski sektor i ekosustav informacijskih i komunikacijskih tehnologija temelji su našeg gospodarstva – i željela bih da su jači. Snažan telekomunikacijski sektor koji se bori za sebe na konkurentnom tržištu. Manje se oslanja na regulaciju. Ali ne samo radi sebe: to je u svačijem interesu.

Činjenica je da se cijelo gospodarstvo oslanja na digitalne alate i mreže. Sektori od bankarstva do logistike, od automobilskog do audiovizualnog sektora. I dalje od toga: razne vrste poduzeća žele povezanost koja bi im mogla preoblikovati poslovanje: od video konferencija preko računalstva u oblaku do 3D ispisa. Poduzeća svih veličina u svim sektorima. Dosta im je toga da ih nemaju.

Ne smijemo ih ostaviti na cjedilu. Oni imaju europske ambicije: ne možemo ih ostaviti bez odgovarajućih mogućnosti komunikacije. U gospodarstvu koje se oslanja na informacije i komunikacije, ne možemo samo gledati sa strane dok sektor telekomunikacija postaje preslab za tržišno natjecanje, ulaganja i inovacije. Ne smijemo se i dalje mučiti s lošim, starim mrežama.

To je ono što je važno. Poticaj koji bi konkurentno jedinstveno tržište dalo telekomunikacijama mogao bi iznositi 110 milijardi eura godišnje. Kvalitetne komunikacije za poslovanje mogle bi vrijediti 800 milijardi u 15 godina. Širokopojasni pristup mogao bi stvoriti 2 milijuna radnih mjesta. To je ulaganje u budući razvoj.

Moji su planovi ambiciozni: ali moj je pristup pragmatičan. Danas su naše mreže i propisi uglavnom nacionalni. Pragmatičan pristup ne znači samo iskopati mreže, potrgati pravilnike i početi iz početka. On znači uzeti ono što imamo i prilagoditi ga te ukloniti blokade u uskim grlima, srušiti prepreke. Dati operatorima, poduzećima i građanima poticaj jedinstvenog tržišta: bolje usluge, brže mreže, poštenije cijene.

Znam da ste već razgovarali o dugoročnijem rješenju: sveobuhvatnija revizija cijelog ekosustava, kako je predloženo u izvješću gđe. Trautmann. I shvaćam zašto je to privlačno. Međutim, poslušajte moj savjet: nemojmo propustiti ovu priliku da pozitivno utječemo na rast i zapošljavanje.

Potpuna revizija trajala bi 5 godina. To je dugo za čekati. A u današnje vrijeme gubiti vrijeme znači propustiti prilike. Pomislite samo kako se svijet promijenio u posljednjih pet godina – uređaji koje niste imali, usluge koje nisu postojale. Pomislite koliko će se svijet promijeniti za narednih pet godina. Zatim se zapitajte možemo li toliko dugo čekati dok ostali dijelovi svijeta velikom brzinom napreduju.

Umjesto toga predlažem inkrementalni, ali neposredni pristup: unaprjeđenje modela kako bi se izvuklo najbolje od postojeće mreže. Napraviti značajan korak naprijed prema jedinstvenom tržištu gdje tehnologija i konvergencija usluga čine dio nove stvarnosti. Gdje ažurirani regulatorni okvir uzima u obzir te dinamičke promjene i gdje možemo uzeti vremena da razmislimo o regulatornom okviru koji nam je potreban za budućnost i da ga provedemo.

Ali prvo moramo stvoriti pravo jedinstveno telekomunikacijsko tržište u interesu Europe.

To je moja alternativa. I dajem vama, koji sada sjedite u Parlamentu, instrument kojim ćete donijeti neposrednu korist našim ljudima i našem gospodarstvu. Manje prepreka, više izbora, poštenije cijene, bolje poslovne usluge, neutralnost mreže, kraj roaminga, jače gospodarstvo koje stvara više radnih mjesta. To su koristi od povezanog, konkurentnog kontinenta. Mislim da se vrijedi za to boriti. Zato, ako vjerujete u Europu, vjerujte i u ovo te mi se pridružite u borbi.


Side Bar