Navigation path

Left navigation

Additional tools

comisia europeană

Neelie Kroes

Vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală

Strategie privind finalizarea pieţei unice a telecomunicaţiilor

Comisia „Piaţă internă şi protecţia consumatorilor” (IMCO) a Parlamentului European, Bruxelles

30 mai 2013

Pentru a comenta acest discurs, conectaţi-vă aici

Astăzi am să fac ceva neobişnuit.

În loc să susţin discursul pe care l-am pregătit (lista progreselor şi a problemelor apărute în domeniul digital de la ultima noastră discuţie), am să i-l trimit sub formă de scrisoare lui Malcolm (Harbour).

Recitind acest discurs, în avionul care mă ducea în Egipt în acest week-end, am avut o revelaţie: ceea ce ne trebuie în acest moment este un alt tip de dezbatere, una de natură politică, referitoare la crearea unei pieţe unice a telecomunicaţiilor. Mă adresez astăzi membrilor Parlamentului pentru a aduce în discuţie această idee.

Evident, voi răspunde la toate întrebările privind agenda digitală şi mai ales securitatea cibernetică. Însă, vă propun să facem mai mult decât atât.

Cu toţii avem aceeaşi miză în această dezbatere, aşa încât, vă întreb: doriţi să vă alăturaţi demersului meu şi împreună să realizăm ceva unic, până la alegerile europene?

Vreau să le arătăm cetăţenilor că UE are un rol important în viaţa lor; că am adaptat normele în domeniul digital la aşteptările lor legitime.

Vreau ca, în momentul în care vă întoarceţi la alegătorii dumneavoastră, să le puteţi spune că am reuşit să punem capăt costurilor de roaming.

Vreau să le puteţi spune că le-aţi salvat dreptul de acces la un internet deschis, garantând, în acelaşi timp, neutralitatea sa.

Vreau să le puteţi spune că am luat măsuri concrete pentru a lupta împotriva criminalităţii cibernetice şi a altor ameninţări.

Dumneavoastră mă cunoaşteţi: sunt o persoană cu convingeri ferme. Ştiu că opiniile noastre nu au coincis întotdeauna.

Dar vreau să vă asigur că sunt profund impresionată de atenţia pe care acest Parlament a acordat-o întotdeauna aspectelor legate de telecomunicaţii şi de problematica digitală în general.

V-aţi luptat pentru a face o schimbare chiar şi atunci când mulţi lideri nu au ascultat sau nu au înţeles. Această perseverenţă m-a impresionat şi m-a determinat să merg mai departe.

Aş dori acum să vă canalizaţi cunoştinţele şi entuziasmul către elaborarea măsurilor legislative de care avem nevoie pentru a pune bazele unei adevărate pieţe unice.

Am convingerea că putem finaliza acest pachet complet de măsuri până în 2014, în perioada Paştelui. Imaginaţi-vă.

Va fi un lucru bun pentru Europa.

Va fi un lucru bun pentru economie, întrucât eliminarea barierelor va stimula creşterea. Când mă gândesc la acest pachet de măsuri, îmi vin în minte nu cifre, ci oameni.

Să ne gândim, de exemplu, la tineri – generaţia care îşi doreşte cel mai mult să fie conectată, dar care votează cel mai puţin. Tinerii au nevoie de o economie digitală puternică pentru a scăpa de ameninţarea şomajului.

Să ne gândim şi la persoanele în vârstă - ele au nevoie de noile servicii digitale pentru a rămâne active şi în stare bună de sănătate, fără a-şi pierde demnitatea şi independenţa.

Dacă facem ceea ce trebuie, conexiunile digitale se pot transforma în conexiuni politice, iar progresele obţinute în domeniul digital ar putea fi însoţite de progrese pe plan social.

Nu vă pot promite un pachet de măsuri care să vă ofere tot ce vă doriţi. Pentru a-l putea adopta rapid, acest pachet va trebui să fie rezultatul unui compromis.

În schimb, le promit cetăţenilor, adică celor care v-au votat, că îmi voi petrece următoarele 12 luni încercând să ajung la un acord cu dumneavoastră.

Fie că este vorba de călătorii, comerţ sau tranzacţii, cetăţenii europeni au nevoie de această reformă.

Cu toţii apreciem avantajele oferite de reducerea tarifelor de roaming. Chiar şi euroscepticii recunosc că UE a acţionat bine în acest domeniu şi că fără intervenţia sa acest lucru nu ar fi fost posibil.

Această constatare este însă şi o provocare pentru noi. Să vă explic. Pe de o parte, această iniţiativă europeană deosebit de populară face parte din portofoliul meu. Şi profit de ocazie pentru a sublinia meritele care vi se cuvin şi dumneavoastră. Pe de altă parte, ne străduim să aducem în centrul dezbaterii politice şi alte aspecte legate de telecomunicaţii sau de agenda digitală.

Soluţia este adoptarea unui pachet solid privind piaţa unică.

Doar aşa putem arăta lumii întregi că Europa digitală este o realitate şi îi putem convinge pe alegători că UE îi ascultă cu adevărat.

Telecomunicaţiile sunt peste tot, iar aşteptările utilizatorilor sunt mari.

Pieţele trebuie să funcţioneze, aparatele trebuie să funcţioneze, reţelele trebuie să funcţioneze şi pentru toate acestea avem nevoie de investiţii. Nu mai putem tolera numeroasele obstacole inutile şi artificiale care există astăzi.

Daţi-mi voie să vă întreb: de ce aţi ales să candidaţi pentru un loc în Parlamentul European şi nu pentru unul în Parlamentul naţional?

Probabil şi pentru că nu vă plac graniţele artificiale. Pentru că aveţi convingerea că putem progresa mai bine într-o lume cu mai multe libertăţi, cu o concurenţă mai solidă, cu oportunităţi mai vaste şi cu un respect mai mare faţă de drepturile consumatorilor!

Sectorul telecomunicaţiilor este, prin excelenţă, un domeniu fără frontiere!

Nu degeaba se foloseşte termenul de „reţea web mondială”!

În niciun alt sector al pieţei noastre unice, încă nefinalizate, barierele nu sunt atât de inutile. Şi totuşi, ele există şi sunt chiar mai numeroase decât în alte domenii.

A venit însă timpul schimbării.

Iar această schimbare trebuie să vină din toate părţile, dar începe cu noi, cei prezenţi în această sală.

Responsabilitatea noastră reciprocă şi, în acelaşi timp, rolul nostru în acest demers va fi să găsim un compromis legislativ radical. Un compromis pe care inovatorii şi cetăţenii europeni să se poată sprijini pentru a merge mai departe. Un rezultat real.

Îmi cântăresc cuvintele foarte bine.

Spun „radical” pentru că în vremuri de dezastru economic avem nevoie de măsuri ambiţioase.

Şi spun „compromis” pentru că fiecare va trebui să facă anumite concesii pentru a obţine ceea ce-şi doreşte.

Cu toţii va trebui să avem în vedere toate piesele puzzle-ului, nu doar elementele favorite sau schimbările cele mai vizibile sau mai interesante. Deseori investiţiile mai puţin vizibile sunt, pe termen lung, la fel de importante pentru bunăstarea consumatorilor. În ceea ce priveşte roamingul, acesta va înceta să existe, pe plan juridic sau economic, doar în momentul în care va exista o piaţă unică reală.

De aceea trebuie ca fiecare piesă din puzzle să fie aşezată la locul ei.

Acestea fiind spuse, trebuie să evităm discuţiile în contradictoriu privind structura. În centrul acestui pachet legislativ trebuie să se afle cetăţenii, nu birocraţia.

Astăzi vin în faţa dumneavoastră fără idei preconcepute legate de asamblarea acestui puzzle.

Şi îmi asum sarcina de a răspunde temerilor exprimate de cei refractari la schimbare. Nu mă tem să fac acest lucru, pentru că potenţialul este enorm.

După cum vedeţi, sunt entuziasmată. Vă spun şi de ce.

Este inutil să pornesc singură la drum.

Chiar dacă cele mai înalte autorităţi din cadrul instituţiilor ne susţin, nu pot face nimic fără sprijinul dumneavoastră.

Sunt convinsă că avem destule interese comune pentru a demara acest proiect şi pentru a-l duce la bun sfârşit împreună.

Toate elementele politice sunt deja reunite:

- cetăţenii vor ca problemele lor să fie soluţionate.

- întreprinderile vor investi în număr mai mare, dacă barierele artificiale vor dispărea.

- guvernele naţionale ne sunt alături.

Credeţi în piaţa unică şi într-o Europă capabilă să schimbe în bine viața cetățenilor săi? Atunci credeţi şi în această iniţiativă.

Acum este momentul să vă faceţi ascultaţi. În ceea ce mă priveşte, voi lupta cu toate puterile ca să reuşim împreună.


Side Bar