Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Neelie Kroes

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το Ψηφιακό θεματολόγιο

Η πολιτική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών

Επιτροπή εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών» (IMCO), Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/Βρυξέλλες

30 Μαΐου 2013

Για να προσθέσετε τις παρατηρήσεις σας στην παρούσα ομιλία συνδεθείτε εδώ

Σήμερα σκοπεύω να κάνω κάτι το ασυνήθιστο.

Αντί να εκφωνήσω το λόγο που ετοίμασα — τον κατάλογο των βημάτων προόδου και των προβλημάτων που προέκυψαν στον ψηφιακό τομέα έπειτα από την τελευταία μας ανταλλαγή απόψεων — θα τον αποστείλω σήμερα υπό μορφή επιστολής προς τον Malcolmarbour).

Διαβάζοντας την ομιλία κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Αίγυπτο, το σαββατοκύριακο, διαπίστωσα ότι, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενιαίας αγοράς στις τηλεπικοινωνίες, έχουμε ανάγκη από μια διαφορετική και ιδιαίτερα πολιτική συζήτηση. Απευθύνω, λοιπόν, την παρατήρηση αυτή σε όλα τα Μέλη του Κοινοβουλίου.

Φυσικά, θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που θα μου θέσετε σχετικά με το Ψηφιακό θεματολόγιο, ιδίως για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ας κάνουμε όμως κάτι παραπάνω σήμερα.

Το θέμα αυτό ενδιαφέρει τόσο εσάς όσο κι εμένα, σας ερωτώ, λοιπόν: θέλετε να συμπράξετε μαζί μου σε κάτι το εξαιρετικό, έως τις ευρωπαϊκές εκλογές;

Θέλω να δείξουμε στους πολίτες ότι η ΕΕ έχει σημασία για τη ζωή τους. Ότι ικανοποιήσαμε τις θεμιτές τους προσδοκίες όσον αφορά τους ψηφιακούς κανόνες.

Θα ήθελα να μπορέσετε να επιστρέψετε στις περιφέρειές σας λέγοντας ότι πετύχατε να μηδενίσετε τα τέλη περιαγωγής.

Θα ήθελα να μπορέσετε να διαβεβαιώσετε ότι, εγγυώμενοι τη δικτυακή ουδετερότητα, έχετε διαφυλάξει το δικαίωμά τους για πρόσβαση στο ανοιχτό διαδίκτυο.

Θα ήθελα να μπορέσετε να πείτε ότι αναλάβατε συγκεκριμένη δράση ενάντια στο ηλεκτρονικό έγκλημα και άλλες απειλές.

Με γνωρίζετε: Είμαι άτομο με άποψη για τα πράγματα. Και δεν είμασταν πάντα σύμφωνοι σε όλα.

Αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι με έχει εντυπωσιάσει η αποφασιστικότητα αυτού του Κοινοβουλίου σε θέματα τηλεπικοινωνιών και η συμμετοχή τους στην ευρύτερη προβληματική του ψηφιακού τομέα.

Δεν εγκαταλείψατε τον αγώνα για αλλαγή, ακόμη και όταν πολλοί ηγέτες αδιαφορούσαν ή δεν καταλάβαιναν. Η επιμονή αυτή με εντυπωσίασε και με ενθαρρύνει.

Θέλω να διοχετευθούν οι γνώσεις και το πάθος σας στη νομοθεσία που είναι απαραίτητη για μια πραγματική ενιαία αγορά.

Είμαι πεπεισμένη ότι γύρω στο Πάσχα το 2014 θα έχουμε μπορέσει να οριστικοποιήσουμε ολόκληρη αυτή τη δέσμη μέτρων. Αναλογιστείτε το. Θα είναι θετική εξέλιξη για την Ευρώπη.

Καλοί για την οικονομία, όντως — η οικονομική μεγέθυνση, που θα τονωθεί χάρη στην κατάργηση των φραγμών. Αλλά όταν σκέφτομαι αυτή τη δέσμη μέτρων σκέφτομαι άτομα κι όχι αριθμούς.

Ας πάρουμε τη νέα γενιά — τη γενιά για την οποία το σημαντικότερο είναι να παραμένει σε σύνδεση, αυτή που όμως ψηφίζει λιγότερο απ’ όλους. Χρειάζεται μια ισχυρή και ψηφιακή οικονομία για να γλυτώσει από την παγίδα της ανεργίας.

Σκεφτείτε επίσης και τον γηράσκοντα πληθυσμό μας: τα άτομα που έχουν ανάγκη από νέες ψηφιακές υπηρεσίες για να παραμένουν υγιή και ενεργά, χωρίς να χάσουν την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους.

Αν κάνουμε σωστά τις επιλογές, τότε οι ψηφιακές συνδέσεις μπορεί να αποφέρουν πολιτική σύνδεση. Το ψηφιακό μέρισμα μπορεί να αποφέρει κοινωνικό.

Δεν υπόσχομαι μια δέσμη για την ενιαία αγορά που θα σας παρέχει όλα όσα ονειρευτήκατε. Αν θέλουμε να συμφωνηθεί γρήγορα, η δέσμη αυτή πρέπει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία.

Σας υπόσχομαι όμως ότι θα αφιερώσω τους επόμενους 12 μήνες στην κοινή οικοδόμηση μιας γέφυρας προς τους πολίτες μας και εκλογείς σας.

Είτε πρόκειται για ταξίδια, είτε για εμπόριο ή για συναλλαγές — οι πολίτες μας έχουν ανάγκη αυτή τη μεταρρύθμιση.

Όλοι επιθυμούν τα οφέλη από τις μειώσεις τιμών της ΕΕ για την περιαγωγή. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο ακόμη και οι ευρωσκεπτικιστές συμφωνούν ότι η ΕΕ πέτυχε καλές επιδόσεις. Και είναι κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει χωρίς την ΕΕ.

Αλλά το γεγονός αυτό συνεπάγεται μια παραπέρα πρόκληση. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό. Το χαρτοφυλάκιό μου είναι αφενός η πηγή αυτής της απίστευτα δημοφιλούς πολιτικής της ΕΕ. Και με την ευκαιρία, αναγνωρίζω πλήρως τη τη συνεισφορά σας. Αφετέρου όμως, αγωνιζόμαστε για την προώθηση άλλων θεμάτων - τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών – στις προτεραιότητες του πολιτικού προγράμματος δράσης.

Η λύση έγκειται στη διαμόρφωση μιας ισχυρής δέσμης μέτρων για την ενιαία αγορά.

Έτσι θα μπορέσουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη γίνεται πράγματι ψηφιακή, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να αποδείξουμε στους ψηφοφόρους ότι η ΕΕ πράγματι τους αφουγκράζεται.

Οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται παντού — και οι χρήστες έχουν τεράστιες προσδοκίες.

Οι αγορές πρέπει να λειτουργούν, όπως και οι συσκευές, και τα δίκτυα― προς τούτο είναι αναγκαίες οι επενδύσεις. Δεν μπορούμε πια να αφήνουμε τα σημερινά αμέτρητα, άχρηστα, τεχνητά εμπόδια να φράζουν την πρόοδο.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω: για ποιον λόγο επιλέξατε να γίνετε μέλος του Ευρωπαϊκού και όχι του εθνικού Κοινοβουλίου;

Εν μέρει, φαντάζομαι, επειδή δεν σας αρέσουν τα τεχνητά σύνορα. Επειδή θεωρείτε ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα όταν η ελευθερία και ο ανταγωνισμός ανθούν, οι δυνατότητες είναι περισσότερες, και τα δικαιώματα των καταναλωτών γίνονται σεβαστά!

Δεν υπάρχει τομέας άλλος από τις τηλεπικοινωνίες όπου τα σύνορα να μην είναι πιο άχρηστα!

Έχει το λόγο της η ονομασία Παγκόσμιος Ιστός!

Δεν υπάρχει άλλος τομέας της ανολοκλήρωτης ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μας όπου οι φραγμοί να είναι τόσο περιττοί κι ωστόσο να παραμένουν ακόμη τόσο υψηλοί.

Ήρθε πλέον η ώρα για την αλλαγή.

Η αλλαγή πρέπει να έρθει από όλες τις κατευθύνσεις, θα ξεκινήσει όμως από όλους μας, σ’ αυτήν ακριβώς την αίθουσα.

Η αμοιβαία ευθύνη και η ουσιαστικότερη συμβολή μας θα είναι να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε σε μια ριζική νομοθετική συμβιβαστική λύση. Μια λύση στην οποία θα στηριχτούν φορείς καινοτομίας και πολίτες. Ένα απτό αποτέλεσμα.

Επέλεξα προσεκτικά τα λόγια μου.

«Ριζική», επειδή μια οικονομική καταστροφή απαιτεί την ανάληψη φιλόδοξης δράσης.

«Συμβιβασμός», επειδή όλοι θα χρειαστεί να παραχωρήσουν κάτι, ώστε να αποκτήσουν κάτι άλλο.

Πρέπει καθένας μας να εξετάσει όλα τα στοιχεία στη σύνθεση της εικόνας, και όχι μόνο τις προσωπικές του προτιμήσεις, ή τις ορατές και ελκυστικές αλλαγές. Συχνά, οι αόρατες επενδύσεις είναι εξίσου σημαντικές για τη μακροπρόθεσμη ευημερία των καταναλωτών. Και όσον αφορά την περιαγωγή, μόνον εφόσον πράγματι υπάρξει γνήσια ενιαία αγορά θα μπορέσει στη συνέχεια η περιαγωγή να παύσει να υπάρχει, από νομική ή οικονομική άποψη.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν και να συνεκτιμηθούν όλες οι ψηφίδες της εικόνας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να αποφευχθεί η αντιπαράθεση για τις δομές. Η νομοθετική δέσμη πρέπει εν πρώτοις να αφορά τους πολίτες και όχι τη γραφειοκρατία.

Κατά τα λοιπά, προσέρχομαι με ανοιχτό πνεύμα σχετικά με το πώς θα συνθέσουμε τις ψηφίδες της εικόνας.

Και θα αναλάβω τις ευθύνες μου ώστε να ανταποκριθώ στις ανησυχίες όσων αντιστέκονται στις αλλαγές. Δεν φοβούμαι να το πράξω, επειδή το δυναμικό είναι τεράστιο.

Βλέπετε ότι σήμερα είμαι ενθουσιώδης. Θα σας πω γιατί.

Δεν ωφελεί τίποτα να ανακινώ θέματα από μόνη μου.

Έχουμε στήριξη από τα υψηλότερα επίπεδα στα θεσμικά όργανα για να προχωρήσουμε, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς εσάς.

Πιστεύω ότι έχουμε αρκετό κοινό έδαφος για να κινηθούμε μαζί προς τον κοινό στόχο.

Όλα τα πολιτικά δομικά στοιχεία είναι παρόντα:

- Οι πολίτες απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους.

- Περισσότερες εταιρείες θα επενδύσουν εφόσον αρθούν τα τεχνητά εμπόδια.

- Οι εθνικές κυβερνήσεις μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε.

Αν, λοιπόν, πιστεύετε στην ενιαία αγορά· άν πιστεύετε σε μια ισχυρή Ευρώπη που θα συμβάλει σε απτές αλλαγές στη ζωή κάθε πολίτη — Πιστέψτε τότε σ’ αυτήν την πρόταση.

Τώρα είναι η ευκαιρία να δώσετε το παρών και να συμβάλετε στην λύση. Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για να φτάσουμε μαζί στον στόχο.


Side Bar