Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Viviane Reding

Vice-President of the European Commission, EU Commissioner for Justice

Τα κυριότερα μηνύματα της Αντιπροέδρου της ΕΕ, Viviane Reding, κατά το Διάλογο με τους Πολίτες στη Θεσσαλονίκη

Citizens' Dialogue/Thessaloniki, Greece

22 Μάρτιου 2013

Έχω έρθει στη Θεσσαλονίκη για να ακούσω τη γνώμη σας και να κάνω διάλογο μαζί σας. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, συνάδελφοί μου Επίτροποι και εγώ συναντούμε και συζητούμε με πολίτες σε όλη την Ευρώπη (διάλογοι έχουν ήδη διεξαχθεί σε: Αυστρία, Γερμανία, και κυρίως Νότια Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν επίσης από την κρίση).
Δεν είμαι εδώ για να λύσω όλα τα προβλήματα. Θα είμαι ειλικρινής: δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είμαι εδώ για να κατανοήσω τα προβλήματα σας. Για να εξηγήσω την άποψή μου σε σας και να πάρω την άποψή σας μαζί μου στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες συζητήσεις με - και όχι για - τον ελληνικό λαό. Στην Ευρώπη, πρέπει να μιλάμε ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον.

Είμαι εδώ ως φίλος της Ελλάδας. Οι φίλοι θα πρέπει να είναι πολύ ειλικρινείς μεταξύ τους.
Καταλαβαίνω πόσο δύσκολα ήταν τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό λαό: οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες και θυσίες. Είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και ότι τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις θα αρχίζουν να γίνονται αισθητά.
Η αλήθεια είναι ότι η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι αναπόφευκτη στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Δεν είναι ώρα για "business as usual".

Τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτούν χρόνο. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν μπορεί να κάνουν θαύματα εν μία νυκτί. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - από την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, έως τις μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - πρέπει να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, τα κατεστημένα συμφέροντα και τα μακροχρόνια πολιτικά ταμπού. Οι μεταρρυθμίσεις είναι για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες.

Φυσικά, πρώτα απ 'όλα, όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν διατηρήσει την κυριαρχία τους όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί με βάση τόσο την ευθύνη όσο και την αλληλεγγύη. Οι ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν πρωτοφανή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Οι μηχανισμοί στήριξης στήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Οι χώρες έδειξαν προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα. Πάρτε για παράδειγμα χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβακία: ακόμη και αν οι κατώτατοι μισθοί τους είναι γύρω στα € 300 το μήνα, δηλαδή σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι στην Ελλάδα, συμμετείχαν και αυτές στην προσπάθεια αλληλεγγύης. Αυτό θα πει αλληλεγγύη στην πράξη. Η Εσθονία, παρεμπιπτόντως, εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά της (μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα) και έχει σήμερα προϋπολογισμό με πλεόνασμα.

Επιπλέον τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν πέρυσι ότι τυχόν επιπλέον κέρδη από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέφονταν στην Ελλάδα, ενώ ο κίνδυνος εξακολουθεί να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.
Η Ευρώπη βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα. Αλληλεγγύη και δέσμευση για μεταρρύθμιση πάνε μαζί. Η επιτυχία της μεταρρύθμισης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα. Είναι κυρίως ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο. Και η επιχειρηματική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Σε τελική ανάλυση, όμως, κλειδί για την επιτυχία της μεταρρύθμισης είναι οι πολίτες. Ο λαϊκισμός και ο ρηχός εθνικισμός δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Η ιστορία δείχνει ότι αυτά δεν αποτελούν μέσο αντιμετώπισης των συλλογικών προκλήσεων.

Η θέση της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης έχει επιβεβαιωθεί και ενισχυθεί χάρη στην αποφασιστικότητα που έχει επιδειχθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι καταστροφολόγοι διαψεύστηκαν και εκείνοι που είχαν στοιχηματίσει εναντίον της Ελλάδας έχασαν: Η Ελλάδα είναι και παραμένει ένα αναπόσπαστο τμήμα της οικογένειας του ευρώ.

Η ΕΕ θα συνεχίσει την υποστήριξή της προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι τμήμα της ΕΕ και η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα για να την βοηθήσει. Η ΕΕ δεν προκάλεσε την κρίση. Δεκαετίες ελλειμμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο, η απώλεια της ανταγωνιστικότητας, μη βιώσιμα δημόσια ελλείμματα, χρέη και φαινόμενα αστάθειας εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος αγνοήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη πριν από την κρίση. Όλα αυτά δεν θα εξαφανιστούν, αν δεν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Πολλές δύσκολες επιλογές για την προσαρμογή της οικονομίας - μετά από πολλά χρόνια μη βιώσιμων πολιτικών που οδήγησαν στην κρίση - θα ήταν δύσκολο να γίνουν χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ παρέχει συλλογική δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιλογές αυτές από κοινού. Η ΕΕ είναι μέρος της λύσης.

Η ανάπτυξη και η απασχόληση θα έρθει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο. Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Πρέπει να γίνουν βαθιές αλλαγές σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι καιρός η οικονομία να μπει στο σωστό δρόμο, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η ανάπτυξη έρχεται με μεταρρυθμίσεις που φέρνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανταγωνιστικότητα.Γνωρίζω ότι είναι μια επίπονη διαδικασία. Οι θαρραλέες προσπάθειες του σήμερα, θα δημιουργήσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας του αύριο.

Οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων ευκολότερη: Ας μιλήσουμε για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν ελαφρύτερες ρυθμίσεις για τις ΜΜΕ και απλούστευση των διαδικασιών για τη σύσταση νέας επιχείρησης. Για παράδειγμα: η μείωση του διοικητικού φόρτου κατά 50% θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών κατά 10%. Ή, ας πάρουμε το παράδειγμα του τομέα της δικαιοσύνης: η προώθηση της διαμεσολάβησης ως τμήματος των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης που απαιτούνται από την Ελλάδα θα βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν τη διαφορά τους, χωρίς να οδηγούν σε συμφόρηση το δικαστικό σύστημα. Τούτο είναι απαραίτητο για ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο. Πολλά έχουν ήδη επιτευχθεί. Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, με την αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ότι η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται. Μέρος αυτού είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και του φορολογικού συστήματος· η διασφάλιση ότι τα εν λόγω συστήματα είναι δίκαια, διαφανή και αποτελεσματικά και ότι οι πολίτες πληρώνουν τους φόρους τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι απαραίτητη για την δίκαιη είσπραξη των φόρων.

Η ΕΕ βοηθά την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία: Η περιφερειακή πολιτική είναι μια πολιτική επενδύσεων. Τα ταμεία της ΕΕ είναι σήμερα το κύριο μέσο ελληνικών δημοσίων επενδύσεων. Η πολιτική συνοχής και τα άλλα εργαλεία της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: απασχόληση και ανάπτυξη θα δημιουργηθούν από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ιδίως από τις καινοτόμες ΜΜΕ.

Η Ευρώπη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τους πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία γρήγορα και αποτελεσματικά, εκεί όπου ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες (ενέργεια, τουρισμός, πολιτισμός, γεωργία / επεξεργασία τροφίμων, υδατοκαλλιέργειες ...).

Η χρηματοδότηση της ΕΕ στον τομέα της συνοχής για την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια €. Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 181 στρατηγικών έργων προτεραιότητας με τις ελληνικές αρχές, συνολικού ύψους € 11,5 δισ. σε βασικούς τομείς: από τους ενεργειακούς αγωγούς έως την αποκατάσταση μνημείων.

Η ΕΕ βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων: το 60% των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι. Η ΕΕ συμβάλλει με 500 και πλέον εκατ. € στο σχέδιο δράσης της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και της επιχειρηματικότητας.

Η ΕΕ βοηθά τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης: τα ταμεία της ΕΕ θα συγχρηματοδοτούν δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς, ιατρικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή και νοσοκομειακή περίθαλψη για άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες. Τούτο περιλαμβάνει δωρεάν εμβολιασμούς για παιδιά.

Οι προσπάθειες αποδίδουν τους πρώτους καρπούς: η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα σημείο καμπής. Η ανάκαμψη αναμένεται κατά τη διάρκεια του 2014. Οι ξένοι επενδυτές από την Ευρώπη και εκτός Ευρώπης αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό.

Άλλα κράτη μέλη με προγράμματα μεταρρυθμίσεων βαδίζουν στο δρόμο της επιτυχίας:

Η Λετονία ζήτησε να ενταχθεί στην ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα η Ιρλανδία επέστρεψε για πρώτη φορά στην αγορά δεκαετών ομολόγων. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό: μετά από επώδυνες μεταρρυθμίσεις η χώρα θα είναι σε θέση να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέχρι το τέλος του έτους.

Η Πορτογαλία ανακτά σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν τεράστια προτερήματα: έχουν έναν πολιτιστικό πλούτο που ζηλεύει όλος ο κόσμος, έχουν επιδείξει ανά τους αιώνες δυναμισμό και δημιουργικότητα, ζουν στην πιο όμορφη χώρα της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι για το μέλλον τους και να εργαστούν σκληρά συλλογικά ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλό μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Πιο συγκεκριμένα μηνύματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
Η Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως τις πολιτικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Για την ανάκαμψη και τη μελλοντική ανάπτυξη πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα, η δε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική.
Όσον αφορά τη ρευστότητα οι προοπτικές αρχίζουν να είναι ενθαρρυντικές:

 1. Για κάθε ένα από τα έτη 2013, 2014 και 2015 διατίθενται για την Ελλάδα ποσά 4 δισ. ευρώ ετησίως από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ (ΕΣΠΑ) και καταβάλλονται κοινές προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απορρόφησή τους.

  Για τις ΜΜΕ είναι διαθέσιμα μέσω ελληνικών τραπεζών 3 και πλέον δισεκατομμύρια σε δάνεια για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης με την υποστήριξη της ΕΤΕπ και των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ (ΕΣΠΑ).


  Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται κατά τους επόμενους μήνες, κάτι που θα τους επιτρέψει να εξυπηρετήσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία.

 2. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το Ίδρυμα Ανάπτυξης στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί και θεσπίζεται ένα νέο μέσο χρηματοδότησης.

 3. Με τις δόσεις χρηματοδότησης του προγράμματος προσαρμογής η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να είναι σε θέση να καταβάλλει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Επιτροπή εργάζονται από κοινού ώστε να καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις:

 1. Οι διατυπώσεις εξαγωγής βελτιώνονται με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου κατά 50% και, ως εκ τούτου, την αύξηση των εξαγωγών κατά 10%.

 2. Ο εξορθολογισμός της αδειοδότησης θα κάνει τις επενδύσεις ευκολότερες και ταχύτερες.

 3. Η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση του ανταγωνισμού θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα ωφελήσει τους καταναλωτές.

 1. Η Ελλάδα υποστηρίζεται στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει το κτηματολόγιο.

  Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και απότομης αύξησης της ανεργίας, η κοινωνική συνοχή γίνεται πρωταρχικός στόχος της πολιτικής δράσης στην Ελλάδα και θα υποστηρίζεται σθεναρά από την Επιτροπή:

 2. Το Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ θα υποστηρίξει προσωρινά μέτρα για την απασχόληση όσον αφορά κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στους δήμους.

 3. Η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί. Έχει θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο και είναι διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ για συγκεκριμένες δραστηριότητες στον τομέα αυτό.

 4. Η Επιτροπή και η Ελλάδα επεξεργάζονται νέα στρατηγική παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης για ανέργους και περιθωριοποιημένους ανθρώπους με βάση εισιτήρια παροχής υπηρεσιών υγείας και εξειδικευμένης περίθαλψης στο σπίτι.

 5. Η Επιτροπή συνεργάζεται με την Τράπεζα της Ελλάδας και το Υπουργείο Ανάπτυξης στον τομέα της μικροχρηματοδότησης.Side Bar