Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES NL IT SV PT FI

SPEECH/00/41

Romano Prodi

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2000 - 2005 : Διάπλαση της Νέας Ευρώπης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στρασβούργο, 15 Φεβρουαρίου 2000

Κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου:

Η θητεία της Επιτροπής της οποίας προΐσταμαι αρχίζει σε μια ελπιδοφόρα χρονική στιγμή: την έναρξη της τρίτης χιλιετίας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά μας καθώς και τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το πρώτο στοιχείο που μας εντυπωσιάζει είναι ένα παράδοξο. Αφενός, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μάς παρείχε μισό αιώνα ειρήνης και ανεπανάληπτης ευημερίας στην ιστορία της ηπείρου μας. Με την έναρξη λειτουργίας του ευρώ, διαθέτουμε σήμερα μια πλήρως ενοποιημένη ενιαία αγορά που παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αναδειχτεί σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Αφετέρου, οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απογοητευμένοι και ανήσυχοι. Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα ευρωπαϊκά όργανα. Η υπομονή τους εξαντλείται λόγω των αργών ρυθμών αντιμετώπισης τους προβλήματος της ανεργίας. Η προοπτική της διεύρυνσης αντιμετωπίζεται από την κοινή γνώμη με ανάμικτα συναισθήματα ελπίδας και φόβου - ελπίδα για σταθερότητα και πρόοδο, φόβο για μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα ή σύνορα.

Ο σημερινός σκεπτικισμός και η ανησυχία δεν μπορούν να ξεπεραστούν με την αναπόληση των επιτυχιών του παρελθόντος: ο ευρωπαίος πολίτης πρέπει να πεισθεί ότι οι χαράσσοντες την πολιτική της Ευρώπης και οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις είναι ικανοί για αποφασιστική και αποτελεσματική δράση, ότι μπορούν να εκσυγχρονίσουν την Ευρώπη, να την οδηγήσουν σε ένα λαμπρό μέλλον.

Το καθήκον αυτό καθίσταται όλο και πιο σημαντικό και επείγον λόγω της διεύρυνσης που έχει ξεκινήσει. Η διεύρυνση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και των κοινών αξιών σε όλη την ήπειρο. Ο τρόπος όμως με τον οποίο εμείς και οι υποψήφιες χώρες θα εφαρμόσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης μπορεί να περιορίσει ή να ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης για ευημερία και πρόοδο.

Πάνω από όλα, πρέπει να διαβεβαιώσουμε την κοινή γνώμη στα κράτη μέλη ότι η διεύρυνση δεν είναι απλά μια δυσάρεστη αναγκαιότητα: είναι μια μοναδική ιστορική ευκαιρία για την προώθηση των κοινών πολιτικών και οικονομικών μας συμφερόντων.

Τα βασικά ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε είναι δύο: τί χρειάζεται η Ευρώπη σήμερα και τί χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπηρετήσει την Ευρώπη;

Κατά πρώτο λόγο, η Ευρώπη χρειάζεται δυναμική και ενισχυμένη ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να ενισχύσει το ρόλο της ΕΕ τόσο στην περιοχή του κόσμου όπου αυτή βρίσκεται όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατά δεύτερο λόγο, η Ευρώπη χρειάζεται ασφάλεια. Η εξωτερική ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί μειώνοντας τις αναταραχές και τις εντάσεις στα σύνορά μας. Η εσωτερική ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου εγκλήματος. Η εγκληματικότητα πρέπει να αντιμετωπισθεί στην πηγή της - η οποία συχνά είναι η θεσμική σύγχυση, οι ελλείψεις στην εκπαίδευση, η κοινωνική αδικία και το απάνθρωπο πρόσωπο των κέντρων των πόλεων και των προαστίων.

Ασφάλεια σημαίνει επίσης ασφαλές περιβάλλον, ασφαλή καταναλωτικά προϊόντα και ιδίως ασφαλή προϊόντα διατροφής.

Κατά τρίτο λόγο, η Ευρώπη χρειάζεται ένα νόημα και έναν σκοπό. Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι κληρονόμοι ενός πολιτισμού βαθιά ριζωμένου σε θρησκευτικές και πολιτικές αξίες. Ο πολιτισμός μας εμπλουτίζεται σήμερα με το άνοιγμά του σε άλλους πολιτισμούς. Αυτό που χρειαζόμαστε επί του παρόντος είναι μια ανθρωπιστική προοπτική. Το οικονομικό και κοινωνικό μας σύστημα πρέπει να αναγνωρίζει καθημερινά και συστηματικά την πρωτεύουσα θέση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην ελευθερία, στην διαπροσωπική επικοινωνία, στον πολιτισμό και στην πνευματική ζωή.

Κατά τέταρτο λόγο, η Ευρώπη χρειάζεται να προβάλει το πρότυπο της κοινωνίας της στον κόσμο. Δεν βρισκόμαστε εδώ απλώς για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας: Έχουμε να προσφέρουμε μια μοναδική ιστορική εμπειρία. Την εμπειρία της απελευθέρωσης των λαών από τη φτώχεια, τον πόλεμο, την καταπίεση και τη μισαλλοδοξία. Έχουμε εκπονήσει ένα πρότυπο ανάπτυξης και ευρωπαϊκής ενοποίησης βασισμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης - και το οποίο έχει στεφθεί με επιτυχία. Πρόκειται για ένα πρότυπο στο πλαίσιο του οποίου αποδεχόμαστε να μοιραστούμε την κυριαρχία και όπου ο καθένας από εμάς αποδέχεται να ανήκει σε μια μειονότητα.

Δεν είναι ιμπεριαλισμός να θέλουμε να διαδώσουμε τις αρχές αυτές και να μοιραστούμε το πρότυπο της κοινωνίας μας με τους λαούς της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης που επιθυμούν ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία. Πράγματι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω.

Πρέπει να επιδιώξουμε να καταστούμε μια ενιαία πολιτική δύναμη στην υπηρεσία της αειφόρου συνολικής ανάπτυξης. Εξάλλου, μόνο διασφαλίζοντας την αειφόρο συνολική ανάπτυξη μπορεί η Ευρώπη να είναι βέβαιη για την στρατηγική της ασφάλεια.

Όλα αυτά αφορούν τις ανάγκες της Ευρώπης. Αλλά τί χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπηρετήσει την Ευρώπη;

Χρειάζεται:

 • να επικεντρώσει την προσοχή της στις πραγματικές της προτεραιότητες ενόψει της διεύρυνσης, διερωτώμενη τί πραγματικά πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ και τί πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη ή η κοινωνία των πολιτών. Αυτό απαιτεί ενισχυμένη συναίνεση.

 • το σωστό συνδυασμό πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί σταθερότητα για το ευρώ και η ενίσχυση της ανάπτυξης. Η βάση για την ανάπτυξη αυτή πρέπει να είναι μια δυναμική ενιαία αγορά, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και πραγματικές προσπάθειες για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας,

 • να αναληφθεί περαιτέρω αποτελεσματική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, να εναρμονίσουμε τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και να συντονίσουμε τα φορολογικά συστήματα των χωρών μας. Η φορολογική πολιτική πρέπει να ενισχύσει την ΟΝΕ να κατανείμει δικαιότερα την φορολογική επιβάρυνση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, και με τον τρόπο αυτό, να βοηθήσει στη μείωση της υποχρεωτικής φορολογίας.

 • να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός χώρος δικαιοσύνης και ασφάλειας. Για να υπερασπισθεί την ασφάλεια και την ελευθερία μας, η ΕΕ χρειάζεται ισχυρά, αποτελεσματικά και υπεύθυνα όργανα. Χρειάζεται διαδικασία λήψης αποφάσεων βασιζόμενη σε τρία όργανα: το Συμβούλιο που αντικατοπτρίζει τις εθνικές ευαισθησίες και τη νομιμοποίηση της εξουσίας που εκχωρείται από κυρίαρχα κράτη, το Κοινοβούλιο που διασφαλίζει τη δημοκρατική νομιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μία πλήρως υπεύθυνη Επιτροπή που εμπνέει και διαχειρίζεται, ενεργώντας πάντα με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Ο έλεγχος της παγκοσμιοποίησης συνεπάγεται την επινόηση μιας νέας μορφής συνολικής διακυβέρνησης για τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημαίνει στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σήμερα εισερχόμαστε στον τομέα αυτό σε μια νέα αποφασιστική φάση. Μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική διαδικασία - τη θέσπιση της ενιαίας αγοράς, την εισαγωγή ενιαίου νομίσματος. Στο εξής θα είναι όλο και περισσότερο πολιτική διαδικασία. Δεν είναι θέμα επιλογής - πρόκειται για ανάγκη: η πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τη γεωγραφική της διεύρυνση. Τα νέα σύνορα της ολοκλήρωσης αυτής είναι η δικαιοσύνη και οι εσωτερικές υποθέσεις, η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η αμυντική συνεργασία και το σημαντικό θέμα των θεμελιωδών πολιτικών αξιών. Τα θέματα αυτά αφορούν άμεσα την εθνική κυριαρχία και απαιτούν ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης από εκείνο των δεκαετιών του 80' και του 90'.

Η πολιτική αυτή διάσταση εκφράστηκε με τέσσερις δεσμεύσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή στο πλαίσιο των στρατηγικών μας στόχων για την περίοδο 2000-2005:

 • Προώθηση νέων μορφών ευρωπαϊκής διακυβέρνησης,

 • Εξασφάλιση της σταθερότητας στην ήπειρό μας και αύξηση του κύρους της Ευρώπης στον κόσμο

 • Έναρξη διαδικασιών για νέα οικονομική και κοινωνική ατζέντα

 • Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Στο πλαίσιο της πρώτης από τις εν λόγω δεσμεύσεις - προώθηση νέων μορφών διακυβέρνησης στην Ευρώπη - ανακοινώσαμε ένα Λευκό Βιβλίο το οποίο θα έχει δύο στόχους. Κατά πρώτο λόγο, θα θέσει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με ποιές πολιτικές θα χρειαστούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει μέχρι 30 μέλη και με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να ασκηθούν καλύτερα οι εν λόγω πολιτικές. Κατά δεύτερο λόγο, θα διερευνήσει ποιά όργανα χρειαζόμαστε για τον 21ο αιώνα και θα προτείνει νέα κατανομή της εργασίας μεταξύ της Επιτροπής, των λοιπών οργάνων, των κρατών μελών και της κοινωνίας των πολιτών. Δηλαδή μια νέα πιο δημοκρατική μορφή εταιρικής σχέσης μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Θα σας εξηγήσω τώρα γιατί πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης στους εν λόγω τομείς.

Θα ξεκινήσω από το θέμα της αναθεώρησης της πολιτικής.

Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πάροδο των ετών προσομοιάζει σε γεωλογική διαδοχή στρωμάτων: πρώτα η τελωνειακή ένωση, στη συνέχεια η εσωτερική αγορά και πρόσφατα το ενιαίο νόμισμα.

Οι πολιτικές ακολούθησαν παράλληλη εξέλιξη καθώς καθίσταντο αναγκαίες και καθώς διαμορφωνόταν το κάθε γεωλογικό στρώμα.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε συνολικό "κεντρικό σχέδιο" για τη χάραξη και τον συντονισμό των πολιτικών. Οι προσπάθειές μας να ενσωματώσουμε ορισμένες πολιτικές όπως η περιβαλλοντική πολιτική ή οι ίσες ευκαιρίες, σε όλους τους άλλους τομείς άσκησης της πολιτικής, δεν στέφθηκαν από πλήρη επιτυχία.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε μια μεγάλη διεύρυνση που θα μας υποχρεώσει να επανεξετάσουμε ριζικά πολλές από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές μας και τον τρόπο άσκησής τους. Πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Οι πολίτες παρακολουθούν και κατανοούν αυτά που κάνουμε; Με άλλα λόγια, οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι γνωρίζουν και κατανοούν που πηγαίνουν τα χρήματά τους και γιατί;

 • Κάνουμε τα πράγματα αρκετά απλά και αποτελεσματικά; Με άλλα λόγια, έχουμε απαλλαγεί από την περιττή γραφειοκρατία;

 • Οι προτεραιότητές μας είναι σωστές; Ή μήπως είναι το αποτέλεσμα των συγκυριών της ιστορίας;

Χρειάζεται πράγματι να επανεκτιμηθούν εκ θεμελίων όλες οι πολιτικές μας με βάση τις προτεραιότητές μας. Οι ακατάλληλες πολιτικές πρέπει ή να επαναπροσδιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν.

Θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, την πολιτική του ανταγωνισμού. Το ισχύον σήμερα σύστημα σχεδιάσθηκε στα πρώτα έτη της κοινής αγοράς, το 1962, προκειμένου να εξασφαλίσει την εφαρμογή σε όλη την Κοινότητα των αρχών και των κανόνων του ανταγωνισμού που προβλέπονται στη Συνθήκη. Θεσπίστηκε ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό σύστημα το οποίο προέβλεπε αποκλειστικά για την Επιτροπή τη δυνατότητα να εκδίδει ορισμένες αποφάσεις.

Σήμερα η κατάσταση έχει μεταβληθεί. Οι διασυνοριακές οικονομικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ενιαίας αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος ή έστω παρακολούθηση της αντικείμενης στους κανόνες του ανταγωνισμού συμπεριφοράς, μόνο στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλα τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει αντιμονοπωλιακές αρχές και τα θέματα του ανταγωνισμού είναι ευρέως διαδεδομένα.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει την αποκέντρωση των αποκλειστικών της αρμοδιοτήτων προς τις εθνικές αρχές του ανταγωνισμού και τα δικαστήρια. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εκπληρώσει καλύτερα τα κεντρικά της καθήκοντα στον τομέα του ανταγωνισμού - αναπτύσσοντας και ερμηνεύοντας τους κανόνες και ασχολούμενη με τις περιπτώσεις εκείνες ανταγωνισμού που έχουν πραγματικό κοινοτικό αντίκτυπο.

Με άλλα λόγια η Επιτροπή θα εκπληρώσει καλύτερα το ρόλο της ως θεματοφύλακας της Συνθήκης χωρίς να ασκεί απαραίτητα όλα τα εκτελεστικά καθήκοντα.

Πρέπει συνεπώς να ξεκινήσουμε σύντομα μια εις βάθος αναθεώρηση της πολιτικής, όχι ελέγχοντας τις πολιτικές μας για πολλοστή φορά αλλά θέτοντας εκ βάθρων υπό αμφισβήτηση την επίπτωσή τους και την πολιτική τους αξία.

Η αναθεώρηση αυτή της πολιτικής θα ολοκληρωθεί πριν από την προσεχή αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών του 2006. Κατά το στάδιο αυτό, θα αποφασίσουμε ποιές πολιτικές χρειάζονται πραγματικά κοινοτική χρηματοδότηση καθώς και πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι δαπάνες μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, καθώς και μεταξύ των διαφόρων εσωτερικών πολιτικών.

Κατά δεύτερο λόγο, πρέπει να αναρωτηθούμε τί πρέπει να γίνει στο ευρωπαϊκό επίπεδο και τί πρέπει να γίνει από τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες ή την κοινωνία των πολιτών. Δεν είμαι υπέρ ενός συγκεντρωτικού ρόλου για τις "Βρυξέλλες" και πιστεύω ότι έφθασε η κατάλληλη στιγμή για μια ριζική αποκέντρωση. Πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη δεν διοικείται απλώς από ευρωπαϊκά όργανα αλλά και από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές - και από την κοινωνία των πολιτών.

Οι πολίτες μας δεν είναι ευχαριστημένοι με τη διαχείριση των πραγμάτων στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κριτική τους δεν αφορά μόνο την πρόσφατη απόδοση της Επιτροπής· αισθάνονται απομακρυσμένοι από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και αμφιβάλλουν εάν μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε το είδος της κοινωνίας που επιθυμούν. Ζητούν δικαίως να έχουν πολύ σημαντικότερο δικαίωμα λόγου στη διάπλαση της νέας Ευρώπης.

Η πρόκληση συνεπώς δεν έγκειται απλά στη μεταρρύθμιση της Επιτροπής - παρόλο που είναι σημαντική. Το θέμα δεν είναι μόνο να εργασθούν αποτελεσματικότερα όλα τα όργανα - παρόλο που και αυτό είναι ουσιαστικό. Η πρόκληση είναι να επανεξετάσουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε την Ευρώπη· Να αναπλάσουμε την Ευρώπη· Να σχεδιάσουμε μια εντελώς καινούργια μορφή διακυβέρνησης για τον αυριανό κόσμο.

Εδώ θα ήθελα να είμαι σαφής. Η διευρυμένη Ευρώπη θα χρειαστεί αναμφισβήτητα ισχυρά όργανα. Πρέπει όμως να είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα που θα ενεργούν με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο και θα απολαύουν της πλήρους εμπιστοσύνης των πολιτών. Ο κόσμος επιθυμεί μια δημοκρατία όπου θα συμμετάσχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Δεν θα στηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο παρά μόνο εάν συμμετέχει πλήρως στον καθορισμό των στόχων, στην υλοποίηση της πολιτικής και στην αξιολόγηση της προόδου. Και έχει δίκιο.

Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με βάση τις ιεραρχικές βαθμίδες αρμοδιοτήτων που διαχωρίζονται από την αρχή της επικουρικότητας και να αρχίσουμε αντίθετα να σκεφτόμαστε για μια ρύθμιση δικτύου όπου θα συνυπάρχουν όλα τα επίπεδα του κυβερνητικού σχεδιασμού, της πρότασης, της εφαρμογής και της παρακολούθησης της πολιτικής.

Δεν μπορούμε βέβαια να συζητούμε για διακυβέρνηση ή συμμετοχική δημοκρατία χωρίς να αναφερθούμε στην ικανότητά μας να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες - που αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού - διαθέτουν την αρμόζουσα εκπροσώπηση στο διεξαγόμενο διάλογο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το θέμα της ισότητας των φύλων λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Ευρώπη βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της προοδευτικής πολιτικής και νομοθεσίας όσον αφορά τα δικαιώματα της απασχόλησης των γυναικών. Πρέπει σήμερα να εξετάσουμε από πολύ ευρύτερη σκοπιά το θέμα αυτό, με πολιτικούς όρους.

Θα ξεκινήσουμε αμέσως την επεξεργασία του Λευκού Βιβλίου το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2001. Η προετοιμασία του θα γίνει βέβαια παράλληλα με εκείνη της ΔΚΔ και των θεσμικών μας μεταρρυθμίσεων, καθόσον αναφέρεται εν μέρει στο θέμα των οργάνων που χρειαζόμαστε στον 21ο αιώνα.

Δεν έχω προκαταλήψεις όσον αφορά την απάντηση που πρέπει να δοθεί στο εν λόγω ερώτημα. Κανένα όργανο - ούτε και αυτό στο οποίο είμαι Πρόεδρος - δεν πρέπει να θεωρεί την παρούσα κατάστασή του, ή ακόμη την μακροπρόθεσμη ύπαρξή του, ως απαραβίαστη. Θα ήθελα έναν ανοικτό διάλογο επί του θέματος αυτού με όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες - μεταξύ των οποίων βέβαια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών. Ο στόχος του Λευκού Βιβλίου είναι να υποκινήσει τον εν λόγω διάλογο και θα περιλάβει ουσιαστικές, στοχοθετημένες προτάσεις για δράση.

Αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου, τα έργα μιλούν περισσότερο από τα λόγια. Η αποτελεσματική δράση των ευρωπαϊκών οργάνων είναι η κύρια πηγή της νομιμοποίησής τους. Η μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά την στήριξη της Ευρώπης από τους πολίτες, είναι να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται οι μη τηρηθείσες υποσχέσεις. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον ευρωσκεπτικισμό, αλλά για την αδιαφορία του κοινού που οφείλεται στην άποψη που έχει διαμορφώσει ότι λέμε πολλά και πράττουμε λίγα.

Είμαι αποφασισμένος να καλύψω το χάσμα που χωρίζει τα λόγια από την πραγματικότητα στην Ευρώπη. Οι πολίτες θέλουν μια Ευρώπη που μπορεί να κάνει πράξη όσα υπόσχεται. Η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το έργο αυτό.

Η Επιτροπή θα έχει συνεπώς δύο άξονες δράσης: θα προωθήσουμε επιτυχώς τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις μας και θα αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στις θεμελιώδεις δραστηριότητές μας.

Δεδομένης της περιπλοκότητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε έχει ουσιαστική σημασία η εις βάθος μεταρρύθμιση της Επιτροπής για την οποία θα χρειασθεί η πλήρης αναθεώρηση των μεθόδων εργασίας που χρησιμοποιούμε.

Πρέπει να βελτιώσουμε τα προσόντα μας όσον αφορά τη διαχείριση, να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δημοσίου χρήματος και να εκσυγχρονίσουμε τη διοίκησή μας. Οι εμπειρίες του παρελθόντος αποδεικνύουν πόσο απαραίτητες είναι οι ενέργειες αυτές.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή ενός οργανισμού που λειτουργεί με άξονα τις διαδικασίες σε έναν οργανισμό που θα έχει ως άξονα την ανάπτυξη πολιτικής δράσης. Στην ουσία αυτό διακυβεύεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης.

Η Επιτροπή πρέπει να καταστεί μια δύναμη προώθησης πολιτικής που θα διαμορφώσει τη νέα Ευρώπη και πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο στόχο αυτό παραμερίζοντας τα πιο παραδοσιακά καθήκοντα που ασκούσε μέχρι σήμερα.

Το προσωπικό μας αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού. Μόνο με το πάθος, την ευφυία και την ανεξαρτησία του προσωπικού μας θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε. Επιθυμούμε το προσωπικό μας να διαισθάνεται ότι έχει πλήρη ευθύνη και πλήρη συμμετοχή στο τολμηρό αλλά αξιόπιστο σχέδιο της διάπλασης της νέας Ευρώπης.

Θα ζητήσω από τον κάθε Επίτροπο να αναθεωρήσει, στον τομέα της αρμοδιότητάς του, τις προτεραιότητες κατά τους προσεχείς μήνες προκειμένου να είναι σε θέση η Επιτροπή να προσδιορίσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα βασικά της καθήκοντα για τα προσεχή έτη. Στόχος μας είναι να παραμερίσουμε τις δραστηριότητες χαμηλής προτεραιότητας και να απελευθερώσουμε με τον τρόπο αυτό πόρους. Αφού αποφασίσουμε επακριβώς ποιες είναι οι κεντρικές δραστηριότητες της Επιτροπής, θα προβούμε σε σχετική αναδιάταξη του προσωπικού.

Έτσι θα απαντήσουμε σε ένα από τα βασικά σημεία της κριτικής που ασκήθηκε από την επιτροπή των ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων και το οποίο αφορά την αναντιστοιχία μεταξύ πόρων και καθηκόντων. Θα δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε την αντιστοιχία εγκαταλείποντας ορισμένες δραστηριότητες. Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, γνωρίζουμε ότι το Κοινοβούλιο δεν θα δεχθεί καμιά αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της Επιτροπής.

Ωστόσο, για την πλήρη αντιστοιχία των δραστηριοτήτων και των ανθρώπινων πόρων, θα χρειαστεί αναμφισβήτητα να προσλάβουμε νέο προσωπικό και δε θα διστάσω να παρουσιαστώ και πάλι στο Κοινοβούλιο με αναλυτικό κατάλογο των αναγκών μας και των δραστηριοτήτων που θα αναγκαστούμε να διακόψουμε.

Ο πρωταρχικός μου στόχος είναι να διασφαλίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στα καθήκοντά της με αποτελεσματικότητα και επιτυχία: εάν δεν διαθέτουμε τους απαιτούμενους πόρους, θα αρνηθούμε να αναλάβουμε άλλα μη ουσιαστικά καθήκοντα.

Το καλύτερο παράδειγμα για την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα είναι η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της εξωτερικής βοήθειας. Η ΕΕ είναι ο πλέον γενναιόδωρος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο, αλλά οι επιδόσεις μας είναι απογοητευτικές όσον αφορά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην παράδοση της βοήθειας. Η έλλειψη προσωπικού και τα εσωτερικά συστήματα με δύσκαμπτες ηγεσίες αποτελούν μέρος του προβλήματος. Οι μεταρρυθμίσεις που ανέφερα θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων. Ωστόσο, μέρος της ευθύνης αναλογεί και στις υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο. Το πρόβλημα αυτό πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί.

Η ανικανότητά μας να παραδώσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια ταχύτερα και αποτελεσματικότερα αποτελεί μια καθημερινή τραγωδία. Διαθέτουμε επιτόπου, σε επικίνδυνες περιοχές, ικανό προσωπικό το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί από αποτελεσματικά διοικητικά συστήματα. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων μας και αυτό θα είναι επιζήμιο για τη διεθνή εικόνα της Ένωσης. Στο όνομα των λαών της Ευρώπης, στο όνομα του ανθρωπισμού οφείλουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Με την παράδοση της βοήθειας τη στιγμή που αυτή είναι αναγκαία σώζουμε ζωές.

Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αλλάξει την κατάσταση αυτή. Η θεμελιώδης διαρθρωτική μεταρρύθμιση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Χρειάζεται να βελτιώσουμε τις στρατηγικές μας για παροχή βοήθειας και τις επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των δικαιούχων και τις προτεραιότητές μας. Αυτό πρέπει να αποτελεί κεντρικό καθήκον των υπηρεσιών της Επιτροπής. Ταυτόχρονα πρέπει να επανεξετάσουμε σε βάθος τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις εξωτερικούς πόρους για τη διαχείριση και την εφαρμογή των σχεδίων.

Το Κοινοβούλιο έχει διατυπώσει εποικοδομητικές προτάσεις για την αντικατάσταση των γραφείων τεχνικής βοήθειας από νέους οργανισμούς που θα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα. Αντίστοιχες είναι και οι απόψεις μας όσον αφορά τη βελτίωση της παροχής της εξωτερικής βοήθειας.

Η επιτυχία μας στον τομέα αυτό είναι ζωτική για τη γενική στρατηγική μας που αφορά τη μεταρρύθμιση. Η εξωτερική βοήθεια θα αποτελέσει κατά συνέπεια σημαντικό θέμα του Λευκού Βιβλίου το οποίο θα παρουσιάσουμε σε μερικές εβδομάδες.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια αποτελεί δοκιμασία για την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε αποτελεσματική δράση από την οποία εξαρτάται η αξιοπιστία μας. Στην περίπτωση αυτή, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρέπει να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των λόγων και της πραγματικότητας.

Δεν αναμένουμε οι λαοί της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης να ξεχάσουν το πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν πρέπει επίσης να ζουν σε αυτό. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η κατάσταση αρχίζει επιτέλους να βελτιώνεται.

Ο λαός της Κροατίας έφερε σε αμηχανία τους απαισιόδοξους αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατή η δημοκρατική αλλαγή. Θα στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στην πορεία που ξεκινάει για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε στον κροατικό λαό - όπως επίσης θα στηρίξουμε τους μεταρρυθμιστές σε όλη την περιοχή, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες Dayton στη Βοσνία και στην Ερζεγοβίνη, ενισχύοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις σταθεροποίησης και σύνδεσης με τη ΠΓΔΜ και προωθώντας το στόχο αυτό και στην Αλβανία.

Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Διαδραματίζουμε αποφασιστικό ρόλο όσον αφορά το σύμφωνο σταθερότητας και συνεργαζόμαστε στενά με άλλους κεντρικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προωθούμε τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης - που ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εφοδιαζόμαστε όμως και με τα μέσα για να υλοποιήσουμε το έργο μας.

 • Ιδρύσαμε πολύ πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης για το Κοσσυφοπέδιο.

 • Επεξεργαζόμαστε νέες κανονιστικές ρυθμίσεις προκειμένου να οργανώσουμε ορθολογικά και να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες για το σύνολο της βοήθειας που παρέχουμε στην περιοχή και θα σας τις παρουσιάσουμε κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

 • Πάνω από όλα, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιταχύνουμε την παροχή της βοήθειάς μας επιτοπίως, θεσπίζοντας επείγουσες διαδικασίες και πιο αποτελεσματικούς τρόπους λειτουργίας.

 • Ανακοινώσαμε πρόσφατα τη δημιουργία Task Force για τα Βαλκάνια στη ΓΔ εξωτερικών σχέσεων, η οποία θα ασχοληθεί με την προώθηση της πολιτικής μας.

Θέλω όμως να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Θέλω:

 • να βρούμε τρόπους για την απελευθέρωση του εμπορίου εντός της περιοχής και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα υποψήφια προς προσχώρηση κράτη.

 • να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση των υποδομών συνδέσμου - τα πανευρωπαϊκά δίκτυα και διάδρομοι μεταφορών - που απαιτούνται για αποτελεσματικές επικοινωνίες στην περιοχή και να συμβάλουμε στον καθαρισμό του Δούναβη το συντομότερο δυνατόν.

 • να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να εδραιωθεί στις χώρες αυτές μια κοινωνία των πολιτών βασισμένη σε πλουραλιστικά όργανα, στο κράτος δικαίου και στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

 • να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βοηθήσουμε τα διάφορα κράτη και περιφέρειες να συνεργασθούν σε οικονομικούς και πολιτικούς τομείς. Η δέσμευσή μας είναι να φέρουμε στα Βαλκάνια διαρκή ειρήνη και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και όχι απλώς να θέσουμε προσωρινά τέλος σε μακροχρόνιες συγκρούσεις.

Ενώ είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τους πολίτες της από την εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να βοηθήσουμε και τις βαλκανικές χώρες να καταπολεμήσουν την όλο και μεγαλύτερη αυτή απειλή - κυρίως παρέχοντας βοήθεια για την εκπαίδευση σύγχρονων, επαγγελματικών αστυνομικών δυνάμεων.

Η ανάπτυξη των προσπαθειών μας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη θα είναι μακρόχρονη και δαπανηρή αλλά δεν μπορούμε να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας. Η Ένωση οφείλει στα κράτη και στους λαούς της περιοχής αυτής - που είναι επίσης ευρωπαίοι - να ολοκληρώσει την εν λόγω προσπάθεια. Σε αντάλλαγμα τους ζητούμε να μας βοηθήσουν ακολουθώντας πιστά την οδό των μεταρρυθμίσεων.

Με την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο με εκείνη στην Τσετσενία - αποδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση σταθερότητας στην ήπειρό μας και η διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό έχει ουσιαστική σημασία να επιτύχει η διεύρυνση και να εφαρμοστεί μια συνεκτική πολιτική συνεργασίας με τους γείτονές μας.

Πρέπει επίσης να διαφυλάξουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της σημερινής ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, ένα από τα έργα που θα υλοποιήσουμε κατά το τρέχον έτος θα είναι η κατάρτιση του χάρτη των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων. Το έργο αυτό έχει καταστεί ακόμη πιο αναγκαίο λόγω της νέας κατάστασης στην Αυστρία.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τις δηλώσεις μου ενώπιον του Κοινοβουλίου, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, σχετικά με τον πολιτικό ρόλο της Επιτροπής στην κατάσταση που επικρατεί στην Αυστρία. Όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτό αντανακλάται και σε ολόκληρη την Ένωση. Ένα υπερεθνικό όργανο δεν πρέπει να απομονώνει ένα κράτος της ΕΕ αλλά να το κρατάει σταθερά στους κόλπους του. Αυτό θα κάνει και η Επιτροπή.

Θα παρακολουθήσουμε από κοντά την κατάσταση στην Αυστρία. Η επιβίωση της ΕΕ εξαρτάται από την από μέρους της τήρηση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση που ανέλαβαν όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν το σεβασμό του ατόμου, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, την κοινωνική του θέση ή την καταγωγή του.

Οι εν λόγω αρχές αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος του κράτους δικαίου και επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω και πάλι ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το κράτος δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ή των μειονοτήτων.

Για το λόγο αυτό έστειλα, στις 7 Φεβρουαρίου, επιστολή στον καγκελάριο Schussel της Αυστρίας, συγχαίροντάς τον για τον διορισμό του - ακολουθώντας την εθιμοτυπία που εφαρμόζεται για κάθε νέο αρχηγό κυβέρνησης κράτους μέλους. Το μήνυμά μου είναι διατυπωμένο στη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως το κεντρικό και σημαντικότερο κομμάτι της επιστολής μου είναι διατυπωμένο με απόλυτη σαφήνεια.

"Είμαι βέβαιος", αναφέρω στην επιστολή μου στον καγκελάριο, "ότι, όπως διατυπώνεται στην διακήρυξή σας με τίτλο "Η ευθύνη της Αυστρίας και το μέλλον της στην καρδιά της Ευρώπης", θα επιδείξετε την ίδια δέσμευση με τους προκατόχους σας στην οικοδόμηση της Ευρώπης και στην υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του κράτους δικαίου".

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Καλώ το Συμβούλιο να ενεργήσει ταχέως για την έγκριση της εν λόγω πρότασης και σας καλώ να εκδώσετε το συντομότερο δυνατό τη γνώμη σας ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου, επιτρέψτε μου τώρα να επανέλθω στις υπόλοιπες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Επιτροπή για τα επόμενα πέντε έτη και οι οποίες παρουσιάζονται με απόλυτη σαφήνεια στο έγγραφό μας που αφορά τη στρατηγική.

 • Θα διεξαγάγουμε εντατικά τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση και θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας με τις άμεσα γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία και οι Μεσογειακές χώρες.

 • Στη συνέχεια, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια από τις πολιτικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής κατά τα προσεχή έτη θα είναι η ανάληψη νέων σημαντικών προσπαθειών προκειμένου να βοηθήσει την Αφρική να επιτύχει την πολιτική σταθερότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτός είναι μακροπρόθεσμα ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθούν οι δύο μάστιγες του πολέμου και των λιμών που πλήττουν επί σειρά ετών τους λαούς της ηπείρου αυτής.

 • Θα εργαστούμε επίσης για να εξασφαλίσουμε, παρά την αποτυχία στο Seattle, την επανέναρξη ενός διευρυμένου Γύρου της Χιλιετίας. Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης πρέπει να εκσυγχρονισθούν προς όφελος των αναγκών του κόσμου και πρέπει να εξασφαλιστεί μια συνολική αειφόρος ανάπτυξη. Προκειμένου να επιτύχει ένας νέος γύρος απαιτείται, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ανάγκες των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

 • Θα προωθήσουμε την εκπόνηση νέας οικονομικής και κοινωνικής "ατζέντας" που θα αποβλέπει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Καθοριστικός σταθμός για το στόχο αυτό θα είναι η σύνοδος κορυφής της Λισαβόνας που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο. Κύριος πολιτικός στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της πλήρους απασχόλησης.

 • Θα συμβάλουμε στο να γίνει η Ευρώπη καλύτερος και ασφαλέστερος τόπος διαβίωσης, αναπτύσσοντας δράση στον τομέα του περιβάλλοντος και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Tampere και τα μέτρα που προβλέπονται στο Λευκό Βιβλίο για την επισιτιστική ασφάλεια. Θα ήθελα να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή σας στο επείγον θέμα της κατάστασης στο Δούναβη που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης ανάληψης ευρωπαϊκής δράσης σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών, και ειδικότερα θέσπισης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δομής επείγουσας επέμβασης για την προστασία των πολιτών. Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική.

 • Τέλος θα διαδραματίσουμε κεντρικό ρόλο στο διάλογο για τον τρόπο διακυβέρνησης της διευρυμένης Ευρώπης ούτως ώστε να συμβιβάζει την ποικιλομορφία και την αποκέντρωση με την ανάγκη για ισχυρότερα όργανα και συντονισμένη δράση. Αυτός είναι και ο στόχος του Λευκού Βιβλίου για την διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Τα προαναφερόμενα δεν είναι ασαφείς φιλοδοξίες αλλά προσεχτικά υπολογισμένοι στόχοι που έχουμε θέσει. Για να επιτύχουμε θα χρειαστούμε την ενεργό συνεργασία όλων των οργάνων και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε. Δέχομαι να με κρίνετε στους τομείς εκείνους όπου η Επιτροπή είναι αρμόδια να αναπτύξει δράση. Όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς η Ένωση πρέπει να κριθεί στο σύνολό της.

Πώς θα ξέρουμε σε τέσσερα ή πέντε χρόνια εάν η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει εκπληρώσει το έργο της; Με ποιο κριτήριο θα κριθεί η επιτυχία της; Προτείνω ένα πολύ απλό κριτήριο: τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2004.

Στο μεταξύ, κάνω έκκληση στους ευρωπαίους πολίτες να μην παραμένουν απαθείς και να ενδιαφερθούν για την πρόοδο που σημειώνουμε. Παρακολουθήστε μας. Δείτε ποιο είναι το έργο μας. Συμβουλευτείτε το βιβλίο καταχώρισης της αλληλογραφίας μου. Στη συνέχεια πείτε μας τι σκέφτεστε. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα διαφάνειας και ευθύνης έναντι των πολιτών.

Αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου, διανύουμε μια εποχή πρωτόγνωρων ευκαιριών. Οι οικονομικές προοπτικές είναι καλές και ο μοναδικός συνδυασμός της ενισχυμένης ανάπτυξης, της επανάστασης στην κοινωνία των πληροφοριών και της επέκτασης της ευρωπαϊκής αγοράς μάς εξασφαλίζει τις ευνοϊκές συνθήκες που χρειαζόμαστε.

Εάν ενεργήσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά από κοινού, μπορούμε να διαπλάσουμε τη νέα Ευρώπη που επιθυμούν οι πολίτες μας και που οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές.

Μια Ευρώπη δίκαιη, ανθρώπινη, χωρίς αποκλεισμένα άτομα. ια Ευρώπη γεμάτη ερεθίσματα, ενεργητικότητα και επιχειρηματικό πνεύμα. Μια Ευρώπη για όλους μας. Ας δουλέψουμε λοιπόν μαζί ώστε η δεκαετία αυτή να είναι η δεκαετία των μεγάλων επιτευγμάτων και της επιτυχίας.

Μια δεκαετία που θα περάσει στην ιστορία ως η δεκαετία της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ.


Side Bar