Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN

EURÓPAI TANÁCS
AZ ELNÖK

HU

Brüsszel, 2013. február 27.

(OR. en)

EUCO 53/13

PRESSE 82

PR PCE 45

Herman Van Rompuynek,
az Európai Tanács elnökének nyilatkozata
az Orbán Viktorral folytatott
megbeszélését követően

Először is engedjék meg, hogy elmondjam, mennyire örülök annak, hogy ma délelőtt újra itt lehetek Budapesten, az uniós tagállamok fővárosaiban tett látogatássorozatom egyik hivatalos állomásán. Orbán Viktor miniszterelnök úrnak pedig szeretném megköszönni a szívélyes vendéglátást, amely számomra a rendkívül sikeres magyar uniós elnökség légkörét idézi. Később, a mai nap folyamán találkozom majd az Országgyűlés elnökével és a köztársasági elnökkel is.

Ma délelőtti megbeszélésünkön sok aktuális kérdésről beszéltünk a miniszterelnök úrral. Engedjék meg, hogy ezek közül megemlítsek néhányat.

Első és legfontosabb témánk Európa gazdasági és társadalmi helyzete volt. Már többször elmondtam – és véleményemmel nem vagyok egyedül –, szerintem 2012 fordulatot hozott az euróövezeti válságban, és a nehezén immár remélhetőleg túljutottunk. De nem engedhetjük meg magunknak, hogy elégedetten hátradőljünk – sem a tagállamok, sem pedig az Európai Unió és az euróövezet szintjén. Gazdasági reformjaink folytatásának nincs valódi alternatívája. Erről az útról egyetlen tagállam sem térhet le.

Lépésről lépésre, de fáradhatatlanul kell haladnunk a valódi gazdasági és monetáris unió felé vezető úton. Az Európai Tanács meghatározott néhány prioritást, amelyet a következő hónapokban követnünk kell, hogy e célt elérhessük. E prioritások közül is a legfontosabb, hogy mielőbb előrelépésre kerüljön sor a bankunió megvalósításában, mivel annak segítségével vissza lehet majd állítani a gazdaságainkba irányuló rendes hiteláramlást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a növekedést és a foglalkoztatást tartósan erősíteni tudjuk. Ezzel összefüggésben beszéltünk az olyan tagállamok aggályairól is, amelyek bár nem az eurót használják fizetőeszközként, érdeklődnek a bankunióban való részvétel iránt. Ilyen helyzetben van Magyarország is. Biztosítottam a miniszterelnök urat, hogy ezek az aggályok teljesen jogosak, és hogy a folyamatban lévő jogalkotási munka során ezekkel is foglalkozunk.

Emellett minden tagállamnak folytatnia kell a saját gazdasági reformjaira irányuló fontos és elengedhetetlen munkát annak érdekében, hogy növelhessék versenyképességüket és hogy – fenntartható módon – konszolidálhassák államháztartásaikat. E két cél elérésével még nem érünk majd el utunk végéhez, azonban ez a legjobb stratégia ahhoz, hogy fel tudjuk lendíteni a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést, és hogy a legmagasabb szintű jóllétet biztosíthassuk az uniós polgárok számára.

Beszéltünk továbbá az Unió következő hét évre szóló költségvetésével, az úgynevezett többéves pénzügyi keretre vonatkozóan elért nagyon fontos megállapodásról is, ami nem csak Magyarország, hanem az egész Unió számára előnyös és nagyon fontos eredmény. A 27 uniós tagállam állam-, illetve kormányfői felelősségteljesen döntöttek, és összhangba hozták a 27 tagállami érdeket az Unió érdekével. A jóváhagyott költségvetési keret nem csak a tagállamok gazdaságait érintő korlátozásokat tükrözi, hanem a követendő utat is kijelöli. A következő keret ugyanis az új munkahelyek létrehozását – és ezen belül is főleg a fiatal munkanélküliek foglalkoztatását –, valamint a növekedés fellendítését célozza. Az uniós vezetők megállapodását követően immár az Európai Parlamenten a sor, hogy szintén megtegye a felelős lépést. Még egyszer hangsúlyozom: az elért eredmény Magyarország számára igen előnyös.

Úgy értesültem, hogy a Bizottság által tavaly megindított jogi eljárásokat illetően jelentős előrelépések történtek. Arra szeretném biztatni a magyar kormányt, hogy továbbra is konstruktívan működjön együtt a Bizottsággal a még nem rendezett kérdések tisztázásában.

Mindezek mellett sok egyéb kérdésről is szót ejtettünk, beszéltünk például az energiaügyről és a keleti partnerségről. E kérdések mindegyike szerepel az Európai Tanács következő üléseinek napirendjén. Ezzel összefüggésben szeretnék köszönetet mondani a miniszterelnök úrnak azért a kiváló közreműködésért, amellyel az Európai Tanács munkáját segíti.


Side Bar