Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI TANÁCS
AZ ELNÖK

HU

Brüsszel, 2013. február 7.

(OR. en)

EUCO 35/13

PRESSE 47

PR PCE 29

Herman Van Rompuy elnök nyitóbeszéde az
Európai Tanács ülésén

Üdvözlöm Önöket az Európai Tanács ez évi első ülése alkalmából! A mai napon megállapodásra kell jutnunk az Uniónak az évtized hátralévő részére szóló költségvetéséről. A megbeszélésünket ott folytatjuk, ahol tavaly novemberben abbahagytuk.

Az elmúlt hetek nagyon termékenyek voltak, és bizonyos vagyok abban, hogy a mai ülésünkön végleges kompromisszumot tudunk kialakítani. Egyszerűen nincs más választásunk.

Érthető módon a költségvetésről folytatott minden tárgyalásra jellemző, hogy könnyen el lehet veszni az apró részletekben, szem elől tévesztve a teljesebb képet, noha az az, ami valójában számít. Ezért azt javaslom, mielőtt heves vitákba merülnénk, hogy próbáljuk meg szem előtt tartani az összképet.

Olyan költségvetésre van szükségünk a jövőre nézve, amelyben a hangsúly egyértelműen a növekedésre, az innovációra és az elsősorban a fiatalokat szolgáló munkahelyteremtésre helyeződik. Ennek a költségvetésnek a mértékletesség költségvetésének kell lennie: figyelembe kell vennie a szerte Európában tapasztalható nehéz gazdasági helyzetet, és a kiadásoknak értéket kell teremteniük. Végezetül a költségvetésnek lehetővé kell tennie a legsürgetőbb problémák kezelését, vagyis a munkanélküliség elleni küzdelmet, a válság által leginkább sújtott európai polgárok támogatását erőfeszítéseikben, valamint a globális kockázatok kezelésével kapcsolatos feladataink teljesítését.

Tisztelt kollégák! Határozott meggyőződésem, hogy ha mindannyian felelősségteljesen állunk a helyzethez, akkor egy ilyen költségvetés elérhető közelségben van az Európai Unió számára. Ettől azonban még messze vagyunk, úgyhogy lássunk is neki a munkának!


Side Bar