Navigation path

Left navigation

Additional tools

SVET
EVROPSKE UNIJE

SL

Bruselj, 5. februar 2013

(OR. en)

34/13

PRESSE 44

PR PCE 28

Povabilo predsednika Hermana Van Rompuya
Evropskemu svetu

vesel sem, da vas lahko povabim na zasedanje Evropskega sveta, ki bo 7. in 8. februarja 2013 v Bruslju.

Posvečeno bo zlasti dogovoru o prihodnjem večletnem finančnem okvirju. Vse bolj nujno je namreč, da ga sprejmemo, če želimo, da bodo politike in programi EU v prihodnje potekali nemoteno ter od naslednjega leta zagotavljali uresničitev možnosti za doseganje rasti in delovnih mest. Izkoristiti bi morali zagon, ki smo ga glede tega težkega vprašanja dosegli po plodnih razpravah novembra lani. Od takrat sem bil s svojo ekipo v tesnih stikih z vami ali vašimi sodelavci, zato verjamem, da bo predlog, ki sem ga podal 22. novembra, z nekaterimi spremembami dobra podlaga za dogovor v Evropskem svetu.

Po tradicionalnem srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta, ki bo v četrtek ob 15h, bom zato takoj odprl našo prvo delovno sejo s pojasnitvijo sprememb predloga, ki jih štejem za nujne, če naj dosežemo kakovosten kompromis. Našo razpravo bi rad najprej posvetil skupnim zneskom odhodkov in prihodkov, da bi tako dosegli skupni dogovor o splošnem okviru. Istočasno bodo vaši sodelavci na sestanku, ki se bo začel ob 15h, od vodje mojega kabineta prejeli več strokovnih podatkov. Evropski svet bo razpravo nadaljeval ob večerji, ki se začenja zgodaj (ob 18.30).

V petek bo naslednja točka na dnevnem redu našega zasedanja trgovina, ki je po mojem mnenju pomemben del naše celovite strategije za rast. Kot je navedeno že v Paktu za rast in delovna mesta, moramo trgovino bolje izkoristiti kot spodbudo za rast in ustvarjanje delovnih mest. Medtem ko ostajamo zavezani nadaljnjemu razvoju večstranskega trgovinskega sistema, se moramo najprej posvetiti naši dvostranski trgovini, ki Uniji v prihodnjih mesecih ponuja zanimive priložnosti. Joséja Manuela Barrosa bom prosil, naj nam to zadevo predstavi in nas obvesti o razvoju dogodkov. Poleg tega je dve leti po začetku arabske pomladi primeren čas, da Evropski svet oceni dogajanja v našem južnem sosedstvu. Ob upoštevanju tega bom na kratko poročal o svojih zaključkih po nedavnem potovanju na tem območju. Na koncu se bomo posvetili razmeram v Maliju.

Ob upoštevanju dela, ki ga je opravil Svet za splošne zadeve, ter razprav Sveta za zunanje zadeve v preteklem tednu pričakujem, da bomo sklepe v petek sprejeli brez težav.


Side Bar