Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI TANÁCS
AZ ELNÖK

HU

Brüsszel, 2013. február 5.

(OR. en)

EUCO 34/13

PRESSE 44

PR PCE 28

Herman Van Rompuy elnök meghívója az Európai Tanács ülésére

Nagy örömömre szolgál, hogy meghívhatom Önt az Európai Tanács 2013. február 7-án és 8-án Brüsszelben tartandó ülésére.

Ülésünk fő célja az lesz, hogy megállapodásra jussunk a következő többéves pénzügyi keretről. Fontos, hogy a pénzügyi keretet gyorsan elfogadjuk, ha azt szeretnénk, hogy a későbbi uniós politikák és programok zökkenőmentesen haladjanak és már a jövő évtől kezdődően eredményeket hozzanak a növekedés és a munkahelyteremtés terén. Építenünk kell arra a lendületre, amely az ezzel a nehéz kérdéssel kapcsolatban folytatott, konstruktív novemberi megbeszéléseinket jellemezte. Az azóta eltelt időben munkatársaim és én végig szoros kapcsolatban álltunk Önökkel és az Önök munkatársaival. Bízom benne, hogy a november 22-én általam tett javaslat – néhány módosítással – jó alap lehet az Európai Tanács keretében elérendő megállapodáshoz.

A hagyományokhoz híven először az Európai Parlament elnökével találkozunk csütörtökön 15 órakor, majd az ezután kezdődő első munkaülésünket mindjárt azzal fogom elindítani, hogy ismertetem, melyek lennének azok a módosítások, amelyek véleményem szerint szükségesek ahhoz, hogy megfelelő kompromisszum szülessen. Célszerűnek tartanám, hogy először a kiadási és a bevételi oldal fő számait vitassuk meg és a keretösszegekről jussunk megállapodásra. Eközben az Ön munkatársai a kabinetfőnököm által 15 órára összehívott ülésen bővebb tájékoztatást kapnak majd a technikai jellegű részletekről. Az Európai Tanács ülése pedig a korán (18.30-kor) kezdődő munkavacsora keretében folytatódik majd.

Következő napirendi pontunk – immár a pénteki napon – a kereskedelem lesz: megítélésem szerint a kereskedelem igen fontos eleme az átfogó növekedési stratégiánknak. Amint azt a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum is leszögezi, jobban ki kell használnunk a kereskedelemben rejlő növekedésösztönző erőt. Továbbra is elkötelezettnek kell maradnunk a multilaterális kereskedelmi rendszer fejlesztése iránt, ugyanakkor rövid távon az EU kétoldalú kereskedelmi programjára kell irányítanunk a figyelmünket, mivel az figyelemreméltó kilátásokat ígér az Unió számára az elkövetkező hónapokra. José Manuel Barroso elnök urat fogom felkérni arra, hogy vezesse be ezt a témát és tájékoztasson minket a legfrissebb fejleményekről. A mostani megbeszélésünk – két évvel az arab tavasz kezdete után – időszerű alkalom arra is, hogy a déli szomszédságunkban lezajlott eseményeket áttekintsük. Ennek keretében néhány szóban ismertetni fogom a közelmúltban a térségben tett utazásom tapasztalatait is. Végezetül pedig a mali helyzetet vitatjuk majd meg.

Az Általános Ügyek Tanácsa által elvégzett munkára, valamint a Külügyek Tanácsának múlt heti megbeszéléseire építve arra számítok, hogy pénteken, megbeszéléseink végén gyorsan el tudjuk majd fogadni az európai tanácsi következtetéseket.


Side Bar