Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI TANÁCS
AZ ELNÖK

HU

Brüsszel, 2013. február 5.

(OR. en)

EUCO 34/13

PRESSE 44

PR PCE 28

Herman Van Rompuy elnök meghívója az Európai Tanács ülésére

Nagy örömömre szolgál, hogy meghívhatom Önt az Európai Tanács 2013. február 7-án és 8-án Brüsszelben tartandó ülésére.

Ülésünk fő célja az lesz, hogy megállapodásra jussunk a következő többéves pénzügyi keretről. Fontos, hogy a pénzügyi keretet gyorsan elfogadjuk, ha azt szeretnénk, hogy a későbbi uniós politikák és programok zökkenőmentesen haladjanak és már a jövő évtől kezdődően eredményeket hozzanak a növekedés és a munkahelyteremtés terén. Építenünk kell arra a lendületre, amely az ezzel a nehéz kérdéssel kapcsolatban folytatott, konstruktív novemberi megbeszéléseinket jellemezte. Az azóta eltelt időben munkatársaim és én végig szoros kapcsolatban álltunk Önökkel és az Önök munkatársaival. Bízom benne, hogy a november 22-én általam tett javaslat – néhány módosítással – jó alap lehet az Európai Tanács keretében elérendő megállapodáshoz.

A hagyományokhoz híven először az Európai Parlament elnökével találkozunk csütörtökön 15 órakor, majd az ezután kezdődő első munkaülésünket mindjárt azzal fogom elindítani, hogy ismertetem, melyek lennének azok a módosítások, amelyek véleményem szerint szükségesek ahhoz, hogy megfelelő kompromisszum szülessen. Célszerűnek tartanám, hogy először a kiadási és a bevételi oldal fő számait vitassuk meg és a keretösszegekről jussunk megállapodásra. Eközben az Ön munkatársai a kabinetfőnököm által 15 órára összehívott ülésen bővebb tájékoztatást kapnak majd a technikai jellegű részletekről. Az Európai Tanács ülése pedig a korán (18.30-kor) kezdődő munkavacsora keretében folytatódik majd.

Következő napirendi pontunk – immár a pénteki napon – a kereskedelem lesz: megítélésem szerint a kereskedelem igen fontos eleme az átfogó növekedési stratégiánknak. Amint azt a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum is leszögezi, jobban ki kell használnunk a kereskedelemben rejlő növekedésösztönző erőt. Továbbra is elkötelezettnek kell maradnunk a multilaterális kereskedelmi rendszer fejlesztése iránt, ugyanakkor rövid távon az EU kétoldalú kereskedelmi programjára kell irányítanunk a figyelmünket, mivel az figyelemreméltó kilátásokat ígér az Unió számára az elkövetkező hónapokra. José Manuel Barroso elnök urat fogom felkérni arra, hogy vezesse be ezt a témát és tájékoztasson minket a legfrissebb fejleményekről. A mostani megbeszélésünk – két évvel az arab tavasz kezdete után – időszerű alkalom arra is, hogy a déli szomszédságunkban lezajlott eseményeket áttekintsük. Ennek keretében néhány szóban ismertetni fogom a közelmúltban a térségben tett utazásom tapasztalatait is. Végezetül pedig a mali helyzetet vitatjuk majd meg.

Az Általános Ügyek Tanácsa által elvégzett munkára, valamint a Külügyek Tanácsának múlt heti megbeszéléseire építve arra számítok, hogy pénteken, megbeszéléseink végén gyorsan el tudjuk majd fogadni az európai tanácsi következtetéseket.


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website