Navigation path

Left navigation

Additional tools

CONSILIUL

UNIUNII EUROPENE

RO

5858/13

(OR. en)

PRESSE 39

PR CO 4

COMUNICAT DE PRESĂ

Cea de a 3218-a reuniune a Consiliului

Afaceri Externe

Bruxelles, 31 ianuarie 2013

Președintele Catherine Ashton

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate

Principalele rezultate ale Consiliului

Consiliul a reafirmat angajamentul hotărât și continuu al UE față de suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială ale statului Mali. Acesta a salutat progresele înregistrate de forțele armate maliene, susținute de Franța și de state din regiune, în nordul statului Mali împotriva grupărilor teroriste. Consiliul a subliniat importanța continuării implicării internaționale în sprijinul statului Mali, în special a mobilizării statelor africane. Acesta a salutat, de asemenea, adoptarea foii de parcurs, un progres esențial în perspectiva restabilirii totale a ordinii constituționale.

Consiliul a salutat, de asemenea, încheierea tranziției din Somalia drept o ocazie istorică de a lăsa în urmă două decenii de conflicte și s-a angajat să susțină eforturile colective ale UE de sprijinire a transformării Somaliei. Consiliul a desfășurat un schimb de opinii cu Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud.

Consiliul a trecut în revistă situația din Siria și Egipt, precum și răspunsul UE la Primăvara arabă, în vederea unei dezbateri în cadrul Consiliului European din 7-8 februarie.

Consiliul a aprobat conceptul de gestionare a crizelor pentru o posibilă misiune civilă în cadrul politicii externe și de securitate comune pentru sprijinirea gestionării frontierelor în Libia.

CUPRINS1

PARTICIPANȚI

PUNCTE DEZBĂTUTE

Vecinătatea sudică

Mali

Somalia/Cornul Africii

Arctica

Statele Unite ale Americii

ALTE PUNCTE APROBATE

AFACERI EXTERNE

  1. Irak - măsuri restrictive

  2. Primirea temporară a anumitor palestinieni

  3. Afganistan - măsuri restrictive

  4. Acțiunea UE de combatere a proliferării armelor de distrugere în masă

  5. Tunisia - măsuri restrictive

COOPERARE PENTRU DEZVOLTARE

  1. Sprijinul UE pentru schimbări durabile în societățile aflate în tranziție

POLITICA DE SECURITATE ȘI APĂRARE COMUNĂ

  1. Programul de exerciții al UE 2013-2015

  2. Sprijin pentru gestionarea frontierelor în Libia

PARTICIPANȚI

Înaltul Reprezentant

Dna Catherine ASHTON Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate

Belgia:

Dl Didier REYNDERS Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Externe, Comerțului Exterior și Afacerilor Europene

Bulgaria:

Dl Nikolai MLADENOV Ministrul Afacerilor Externe

Republica Cehă:

Dl Karel SCHWARZENBERG Prim-viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Externe

Danemarca:

Dl Villy SØVNDAL Ministrul Afacerilor Externe

Germania:

Dl Guido WESTERWELLE Ministru Federal al Afacerilor Externe

Estonia:

Dl Urmas PAET Ministrul Afacerilor Externe

Irlanda:

Dna Lucinda CREIGHTON Ministru Adjunct însărcinat cu Afaceri Europene

Dl Eamon GILMORE Tánaiste (Viceprim-ministru) și Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului

Grecia:

Dl Dimitrios KOURKOULAS Secretar de Stat pentru Afaceri Externe

Spania:

Dl Gonzalo DE BENITO SECADES Secretar de Stat pentru Afaceri Externe

Franța:

Dl Laurent FABIUS Ministrul Afacerilor Externe

Italia:

Dl Giuliomaria TERZI DI SANT'AGATA Ministrul Afacerilor Externe

Cipru:

Dna Erato KOZAKOU - MARCOULLIS Ministrul Afacerilor Externe

Letonia:

Dl Edgars RINKĒVIČS Ministrul Afacerilor Externe

Lituania:

Dl Linas A. LINKEVIČIUS Ministrul Afacerilor Externe

Luxemburg:

Dl Christian BRAUN Reprezentant permanent

Ungaria:

Dl Péter GYÖRKÖS Reprezentant permanent

Malta:

Dl Francis ZAMMIT DIMECH Ministrul Afacerilor Externe

Țările de jos:

Dl Frans TIMMERMANS Ministrul Afacerilor Externe

Austria:

Dl Michael SPINDELEGGER Vicecancelar și Ministrul Federal al Afacerilor Europene și Internaționale

Polonia:

Dl Radosław SIKORSKI Ministrul Afacerilor Externe

Portugalia:

Dl Paulo PORTAS Ministrul Afacerilor Externe

România:

Dl Titus CORLǍȚEAN Ministrul Afacerilor Externe

Slovenia:

Dl Karl Viktor ERJAVEC Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe

Slovacia:

Dl Miroslav LAJČÁK Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe

Finlanda:

Dl Erkki TUOMIOJA Ministrul Afacerilor Externe

Suedia:

Dl Carl BILDT Ministrul Afacerilor Externe

Regatul Unit:

Dl William HAGUE Ministru Principal, Ministrul Afacerilor Externe și Commonwealth-ului

Comisie:

Dna Maria DAMANAKI Membru

Dna Kristalina GEORGIEVA Membru

Dl Štefan FÜLE Membru

Guvernul statului aderent a fost reprezentat după cum urmează:

Croația:

Dna Vesna PUSIĆ Prim Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Externe și Europene

PUNCTE DEZBĂTUTE

Vecinătatea sudică

În perspectiva unei dezbateri în cadrul Consiliului European din 7-8 februarie, Consiliul a examinat situația actuală privind Primăvara arabă și a trecut în revistă răspunsul UE.

Consiliul a discutat, de asemenea, evenimentele recente din Egipt și ultimele evoluții din Syria.

Mali

Consiliul a discutat despre situația din Mali și a adoptat următoarele concluzii:

„1. Reamintind concluziile sale din 17 ianuarie 2013, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul hotărât și continuu față de suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială ale statului Mali. În acest context și în acord cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU), în special cu Rezoluțiile 2071 și 2085, UE sprijină eforturile depuse de regiune și de comunitatea internațională. Uniunea salută avansul luat de forțele armate maliene susținute de Franța și de regiune în detrimentul grupurilor teroriste din nordul statului Mali și își reafirmă sprijinul deplin față de această acțiune. UE salută, de asemenea, adoptarea de către Adunarea Națională a statului Mali a foii de parcurs pentru tranziție.

2. UE subliniază importanța continuării implicării internaționale în sprijinul statului Mali, în special a mobilizării statelor africane. În acest context, UE salută rezultatul conferinței donatorilor organizate de Uniunea Africană (UA) la 29 ianuarie 2013 și încurajează punerea în aplicare rapidă a concluziilor acesteia. UE încurajează UA și ECOWAS să accelereze desfășurarea Misiunii internaționale de sprijin pentru Mali sub conducere africană (MISMA), pentru care este pregătită să ofere sprijin financiar și logistic. Având în vedere că susținerea MISMA constituie una dintre prioritățile UE în Africa, Consiliul își reafirmă disponibilitatea de a acorda MISMA un sprijin semnificativ prin intermediul Instrumentului financiar pentru pace în Africa. În acest sens, Consiliul solicită Comisiei și Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) să pună în aplicare, fără întârziere și pe baza unei cereri, angajamentele asumate de UE la Conferința internațională a donatorilor de la Addis-Abeba, mai ales contribuția anunțată de 50 de milioane EUR din partea Comisiei. UE cheamă și alți donatori să participe la finanțarea durabilă și previzibilă a operațiunii.

3. Adoptarea foii de parcurs constituie un progres esențial în perspectiva restabilirii totale a ordinii constituționale, inclusiv a controlului civil asupra forțelor armate, și a autorității statului pe întregul teritoriu malian, iar UE cere punerea urgentă în aplicare a acesteia. Acest progres permite reluarea treptată a ajutorului european pentru dezvoltare pentru a răspunde rapid necesităților prioritare ale statului Mali. Consiliul invită, în plus, Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană să propună măsuri specifice pentru susținerea punerii în aplicare a foii de parcurs, inclusiv sprijinirea procesului electoral. UE reamintește importanța restabilirii unui dialog național favorabil incluziunii și deschis populațiilor din nordul țării, precum și tuturor grupărilor care resping terorismul și recunosc integritatea statului Mali. Reinstaurarea rapidă a autorității statului, a statului de drept și a serviciilor publice în zonele eliberate din centrul și nordul statului Mali este, de asemenea, crucială. În acest scop, în concordanță cu abordarea globală europeană, Consiliul salută eforturile comune ale SEAE și ale Comisiei în vederea pregătirii unor măsuri concrete de asistență folosind toate instrumentele pe care le au la dispoziție.

4. Consiliul salută accelerarea pregătirilor pentru misiunea EUTM Mali de instruire și de consiliere a forțelor armate maliene, prin care se va contribui la consolidarea autorității civile și la respectarea drepturilor omului. Consiliul reamintește obiectivul aprobat de Consiliul din 17 ianuarie 2013, ca decizia de lansare a acestei misiuni să fie adoptată cel târziu la jumătatea lunii februarie pentru a se iniția primele acțiuni de consiliere.

5. UE este îngrijorată de prezumtivele încălcări ale drepturilor omului și face apel la autoritățile maliene să deschidă imediat anchete în acest sens. UE este pregătită să ofere un sprijin adecvat împotriva acestor abuzuri. Uniunea subliniază importanța respectării dreptului internațional și reamintește, în special, autorităților maliene, responsabilitatea lor primordială de protejare a populațiilor civile. Toți cei vinovați de încălcări ale drepturilor omului trebuie să fie trași la răspundere pentru faptele lor. UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a deschide o anchetă privind aceste încălcări și încurajează autoritățile maliene să colaboreze la această anchetă. UE face apel, de asemenea, la mobilizarea rapidă a observatorilor și la consolidarea cooperării organizațiilor internaționale pentru a veghea mai ales la respectarea drepturilor omului pe întregul teritoriu malian.

6. UE salută intenția Înaltului Reprezentant de a găzdui la Bruxelles, la 5 februarie, următoarea reuniune a Grupului de sprijin și monitorizare a situației din Mali, coprezidat de UA, CEDEAO și Organizația Națiunilor Unite. Această reuniune va oferi o ocazie adecvată de a consolida coordonarea implicării internaționale în favoarea statului Mali, sprijinul pentru punerea în aplicare a foii de parcurs și acțiunile ulterioare conferinței donatorilor UA.”

Somalia/Cornul Africii

Consiliul a discutat situația din Somalia și din Cornul Africii. Acesta a desfășurat un schimb de opinii în cadrul unui dejun de lucru cu Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud. Consiliul a adoptat următoarele concluzii:

„1. UE salută încheierea tranziției din Somalia drept o ocazie istorică de a lăsa în urmă două decenii de conflicte. Adoptarea unei constituții provizorii, selectarea unui parlament federal și alegerea unui nou președinte aduc noi perspective de pace și prosperitate durabile în Somalia.

2. Vizita președintelui Hassan Sheikh Mohamud în UE este un semn al recunoașterii de către UE a noului cadru politic din Somalia și al parteneriatului consolidat dintre UE și Somalia. UE subliniază importanța asumării de către Somalia a responsabilităților sale și evidențiază responsabilitatea primordială a autorităților somaleze de a reconstrui o țară eliberată de amenințarea violenței și a criminalității organizate, viabilă din punct de vedere economic și aflată în colaborare cu vecinii săi și cu comunitatea internațională. Ținând seama de schimbarea de paradigmă din relațiile UE-Somalia și acționând în concordanță cu abordarea sa cuprinzătoare, UE se angajează să sprijine viziunea și prioritățile noului guvern. UE Se angajează să susțină eforturile colective ale acestuia de a sprijini transformarea Somaliei și de a se implica mai direct alături de poporul somalez și de instituțiile somaleze. În acest context, UE încurajează aderarea Somaliei la Acordul de la Cotonou.

3. Consiliul salută anunțul Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui (ÎR/VP) și al președintelui somalez cu privire la faptul că Somalia și UE vor găzdui o conferință la Bruxelles care se va axa pe prioritățile și necesitățile pe termen mediu și lung ale Somaliei și ale poporului somalez. Scopul conferinței va fi de a aproba un pact între Somalia și comunitatea internațională care să ghideze reconstrucția Somaliei, pe baza principiilor Noului acord de la Busan privind implicarea în statele fragile. Conferința va avea ca teme principale crearea unei noi ordini politice în Somalia, promovarea dezvoltării sale socioeconomice și instaurarea statului de drept și a securității. De asemenea, UE salută inițiativa UK de a găzdui o conferință care se va axa pe prioritățile imediate, și anume consolidarea securității, a justiției și a gestionării finanțelor publice și sprijinirea progresului politic al Somaliei. UE salută angajamentul guvernului federal somalez de a participa la organizarea celor două conferințe.

4. UE sprijină prioritatea imediată a președintelui somalez de a consolida securitatea în țară. Pe baza Planului național de securitate și de stabilizare revizuit și a strategiilor aferente de reformă a sectorului securității, UE va continua să contribuie la dezvoltarea capacității somaleze în materie de securitate care să răspundă în fața autorităților politice, precum și a capacității privind statul de drept în întreaga țară, pentru a asigura protecția populației și respectarea drepturilor omului. UE subliniază importanța coordonării și a complementarității la nivel internațional în acordarea de sprijin pentru dezvoltarea sectorului securității din Somalia.Începând cu 2010, misiunea UE de instruire (EUTM) din Somalia a instruit cu succes aproape 3000 de soldați somalezi, care formează în prezent nucleul Forțelor armate naționale somaleze. Pe baza acestui succes și pentru a răspunde evoluției nevoilor autorităților somaleze, Consiliul a decis, la 22 ianuarie 2013, să prelungească mandatul EUTM Somalia până la 31 martie 2015 și să îl numească pe generalul de brigadă Aherne drept comandant al misiunii. Misiunea va oferi instruire și consiliere pentru a contribui la crearea unor Forțe armate naționale somaleze eficiente, bine integrate, autonome și responsabile în cooperare permanentă și strânsă cu Misiunea Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), cu Uganda, cu SUA și cu alți parteneri. Pe măsură ce situația în privința securității o va permite, EUTM își va transfera treptat activitățile din Uganda în Somalia.UE a sprijinit de asemenea sectorul statului de drept. UE a sprijinit capacitățile judiciare, precum și instruirea și plata de stipendii pentru Forțele de poliție somaleze, în strânsă cooperare cu ONU. În plus, misiunea sa EUCAP NESTOR va oferi asistență Somaliei și statelor din regiune pentru a dezvolta capacități autonome menite să sporească securitatea maritimă și guvernanța, inclusiv capacitățile judiciare.

5. UE felicită AMISOM pentru eforturile depuse și salută finalizarea analizei strategice a UA. Se poate prevedea faptul că AMISOM va continua să joace un rol vital în instituirea securității în Somalia, în timp ce capacitatea forțelor de securitate somaleze se va dezvolta. Având în vedere că sprijinul față de AMISOM rămâne una dintre prioritățile UE în Africa, UE își reiterează disponibilitatea de a continua să îi ofere acesteia un sprijin semnificativ prin intermediul Instrumentului financiar pentru pace în Africa. De asemenea, UE solicită altor donatori să asigure finanțare previzibilă și durabilă pentru AMISOM.

6. UE salută finalizarea de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) a analizei strategice a prezenței sale în Somalia și așteaptă cu interes un rol consolidat al ONU în această țară, inclusiv din punctul de vedere al unei coordonări eficace a angajamentelor internaționale în sprijinul păcii și al consolidării statului.

7. UE subliniază importanța reconcilierii naționale și a creării unor instituții responsabile și transparente la nivel local, regional și național, prin intermediul unei abordări care să implice toate clanurile și grupurile sociale. UE va susține eforturile guvernului de promovare a democrației și a statului de drept și de consolidare a respectării drepturilor omului. UE accentuează importanța de a adopta o constituție definitivă prin referendum, care să reflecte voința tuturor cetățenilor somalezi, de a încuraja dialogul și interacțiunile pașnice între centru și regiuni, precum și de a pregăti alegerile. UE va sprijini, de asemenea, dezvoltarea locală favorabilă incluziunii și eforturile de reconciliere. UE subliniază rolul esențial al societății civile și al mass-mediei în procesul de transformare.

8. Totodată, UE se angajează să sprijine redresarea socioeconomică necesară pentru sporirea bunăstării și îmbunătățirea mijloacelor de trai ale cetățenilor somalezi. UE va sprijini furnizarea serviciilor de bază, va consolida gestiunea finanțelor publice și va susține reluarea relațiilor acestei țări cu instituțiile financiare internaționale. UE va contribui la consolidarea rezistenței, inclusiv prin combinarea ajutorului, a reabilitării și a dezvoltării în acordarea asistenței UE către Somalia.

9. UE va acorda în continuare asistență umanitară pentru a răspunde necesităților celor mai urgente ale populației somaleze, cu respectarea deplină a principiilor umanitare ale neutralității, umanitarismului, imparțialității și independenței. UE face apel la toate părțile implicate din Somalia să asigure accesul sigur și neîngrădit la ajutorul umanitar și să respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional umanitar.

10. UE constată că îmbunătățirea condițiilor pe uscat va contribui și la abordarea cauzelor profunde ale pirateriei în largul coastelor Somaliei. UE salută operația navală a UE, EUNAVFOR ATALANTA, pentru succesul său în combaterea pirateriei. UE își propune să consolideze acțiunile de combatere a pirateriei în vestul Oceanului Indian prin operația ATALANTA, limitând în același timp capacitatea grupărilor de piraterie de a acționa de pe uscat prin consolidarea capacității somaleze de aplicare a legii, inclusiv prin intermediul EUCAP NESTOR, și contracarând rețelele de piraterie, inclusiv finanțatorii și logistica acestora. În acest scop, UE va colabora cu autoritățile somaleze, ținând seama de evoluția nevoilor acestora și de situația politică și de securitate de pe teren, și va recurge la misiunile și operațiile sale din cadrul politicii de securitate și apărare comune, precum și la alte instrumente ale UE, într-un mod coerent menit să asigure consolidare reciprocă.

11. UE este în continuare preocupată cu privire la amenințarea permanentă pe care terorismul o reprezintă în Somalia însăși, în țările din regiune și la nivel mondial. UE și-a luat angajamentul de a contribui la consolidarea capacităților regionale de combatere a amenințării reprezentate de terorism, de a sprijini cooperarea regională în materie de aplicare a legii și de a combate extremismul violent, inclusiv prin intermediul activității Forumului global privind combaterea terorismului, colaborând cu organismele regionale, guvernele naționale din Cornul Africii și din Yemen și cu parteneri-cheie precum ONU și UA. Prin urmare, Consiliul ia act de faptul că statele membre au aprobat astăzi, în cadrul sferei lor de competență, un plan de acțiune al UE pentru Cornul Africii și Yemen în domeniul combaterii terorismului.

12. UE recunoaște faptul că stabilitatea în țările din vecinătatea Somaliei constituie o condiție preliminară pentru pacea, securitatea și prosperitatea din această țară. UE evidențiază necesitatea ca țările din regiune să își intensifice eforturile de construire a unor relații de bună vecinătate, de dezvoltare a capacităților regionale și de instituire a cooperării și integrării regionale, în special în domeniul economic, precum și să pună bazele unui cadru politic, economic și de securitate regional. Ca prim pas, UE îndeamnă Somalia și vecinii acesteia să încheie un acord de bună vecinătate sub auspiciile Agenției Interguvernamentale pentru Dezvoltare (IGAD) și cu sprijinul partenerilor acesteia. În plus, UE încurajează implicarea activă a Somaliei în IGAD și îndeamnă toate țările din regiune să își demonstreze disponibilitatea de a soluționa disputele bilaterale în cadrul acestei agenții. După cum se precizează în cadrul strategic al UE pentru Cornul Africii, UE este pregătită să faciliteze îndeplinirea acestor obiective și să conlucreze îndeaproape cu UA și cu IGAD și statele membre ale acesteia în acest scop, inclusiv prin intermediul eforturilor Reprezentantului Special al UE pentru Cornul Africii.UE subliniază importanța derulării unor alegeri pașnice și credibile în Kenya în martie 2013 pentru securitatea și prosperitatea țării și a întregii regiuni.”

Arctica

Consiliul a desfășurat un schimb de opinii privind etapele propuse în direcția unei politici a UE cu privire la Arctica, după cum detaliază comunicarea comună pe această temă a Comisiei și a Înaltului Reprezentant.

Statele Unite ale Americii

Consiliul a desfășurat un schimb de opinii cu privire la prioritățile politicii externe care pot figura pe agenda administrației președintelui Obama în cadrul celui de al doilea mandat.

ALTE PUNCTE APROBATE

AFACERI EXTERNE

Cooperare și integrare regională mai strânse în Maghreb:

Consiliul a adoptat următoarele concluzii:

„1. Reafirmând importanța strategică a vecinătății europene și reamintind Concluziile Consiliului privind politica europeană de vecinătate (PEV) din 20 iunie 2011, Consiliul salută comunicarea comună intitulată „Sprijinirea unei cooperări și a unei integrări regionale mai strânse în Maghreb: Algeria, Libia, Mauritania, Maroc și Tunisia” și felicită Înaltul Reprezentant și Comisia pentru gama largă de propuneri enunțate în cadrul comunicării.

2. Consiliul salută spiritul de solidaritate și de parteneriat în care a fost elaborată comunicarea, într-un moment în care regiunea Maghreb, care rămâne o prioritate-cheie pentru UE, înregistrează schimbări istorice și profunde.

3. Consiliul salută principiul subiacent al comunicării potrivit căruia elanul în direcția schimbării și deciziile referitoare la modalitățile de realizare a integrării într-un mod cât mai adecvat aparțin exclusiv țărilor din Maghreb înseși.

4. Propunerile din cadrul comunicării definesc o agendă a sprijinului acordat de UE celor cinci țări din Maghreb în propriile lor eforturi în direcția unei cooperări mai strânse și a unei integrări regionale sporite, în special în cadrul Uniunii Maghrebului Arab (UMA). Politicile UE privind regiunea Maghreb completează și dezvoltă sfera de aplicare a măsurilor care figurează în Parteneriatul pentru democrație și prosperitate împărtășită, în contextul abordării reînnoite a politicii europene de vecinătate, care este întemeiată pe principiul diferențierii. Consiliul salută, de asemenea, atenția acordată de comunicare reformelor democratice și dezvoltării economice favorabile incluziunii, precum și cadrelor de cooperare existente în regiune, în special Uniunea pentru Mediterana și grupul 5+5, reamintind totodată rolul Ligii Statelor Arabe. În plus, Consiliul subliniază faptul că inițiativele de cooperare regională se consolidează reciproc.

5. Având în vedere ultimele evenimente din regiunea Sahara/Sahel, care scot în evidență gravitatea amenințării teroriste împotriva acestei regiuni, a Europei și a Maghrebului, Consiliul salută propunerile din cadrul comunicării privind cooperarea în materie de securitate, inclusiv lupta împotriva terorismului și supravegherea frontierelor, și solicită Înaltului Reprezentant și Comisiei să depună eforturi, în colaborare cu coordonatorul european al luptei împotriva terorismului, în vederea realizării acestor propuneri în scopul consolidării angajamentului cu țările din regiune.

6. Consiliul așteaptă cu interes să dezvolte discuțiile pe marginea propunerilor Înaltului Reprezentant și ale Comisiei. Consiliul subliniază importanța continuării dialogului referitor la comunicare cu țările din Maghreb și a partajării conținutului acestui dialog cu publicul din țările respective. În acest context, Consiliul salută propunerea de a se organiza un dialog la nivel înalt între UE și țările din Maghreb și își exprimă speranța că o primă reuniune va putea avea loc în curând pentru a discuta chestiuni de interes comun. Consiliul dorește să evalueze punerea în aplicare a comunicării în decembrie 2013.”

Irak - măsuri restrictive

Consiliul a modificat Regulamentul nr. 1210/2003 privind anumite restricții specifice în relațiile economice și financiare cu Irak Aceasta va permite transferul de fonduri înghețate către regimurile succesoare Fondului de Dezvoltare pentru Irak instituite de Guvernul Irakului în condițiile stipulate în Rezoluțiile 1483 (2003) și 1956 (2010) ale Consiliului de Securitate al ONU.

Primirea temporară a anumitor palestinieni

Consiliul a extins valabilitatea permiselor naționale pentru intrarea și șederea anumitor palestinieni în UE, acordate în conformitate cu Poziția comună 2002/400/PESC, pentru o nouă perioadă de douăsprezece luni.

Afganistan - măsuri restrictive

Consiliul a modificat măsurile restrictive având în vedere situația din Afganistan și pentru a ține seama de deciziile luate de Organizația Națiunilor Unite. Acesta a actualizat o rubrică și a eliminat trei rubrici din lista celor cărora li se aplică sancțiunile. Restricțiile constau în interdicția de a călători și înghețarea activelor.

Acțiunea UE de combatere a proliferării armelor de distrugere în masă

Consiliul a aprobat raportul semestrial privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei UE de combatere a proliferării armelor de distrugere în masă, care vizează a doua jumătate a anului 2012.

Tunisia - măsuri restrictive

Consiliul a prelungit cu douăsprezece luni, și anume până la 31 ianuarie 2014, sancțiunile împotriva persoanelor răspunzătoare de însușirea ilegală de fonduri ale statului tunisian, inclusiv împotriva fostului președinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali.

COOPERARE PENTRU DEZVOLTARE

Sprijinul UE pentru schimbări durabile în societățile aflate în tranziție

Consiliul a adoptat concluzii privind sprijinul UE pentru schimbări durabile în societățile aflate în tranziție, a se vedea documentul 17708/12.

Inițiativa se referă la țările care își transformă societățile în democrații favorabile incluziunii, aflate sau nu în vecinătatea UE. Sprijinul UE pentru procesele de tranziție va viza promovarea guvernanței democratice, a drepturilor omului și a statului de drept, a bunăstării economice și sociale, precum și a păcii și stabilității. Se va acorda o importanță deosebită atenuării inegalităților sociale, cu un accent deosebit pe drepturile femeii și ale copilului. Pentru îndeplinirea acestor obiective, UE se va folosi de o gamă largă de politici UE existente, de la politica externă și de securitate comună la cooperarea pentru dezvoltare.

POLITICA DE SECURITATE ȘI APĂRARE COMUNĂ

Programul de exerciții al UE 2013-2015

Consiliul a aprobat programul de exerciții al UE pentru 2013-2015. Acesta constă în diferite tipuri de exerciții de gestionare a crizelor.

Sprijin pentru gestionarea frontierelor în Libia

Consiliul a aprobat conceptul de gestionare a crizelor pentru o posibilă misiune PESC civilă de securitate la frontiere în Libia. Pentru mai multe informații, a se vedea comunicatul de presă 5823/13.


Side Bar