Navigation path

Left navigation

Additional tools

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

EL

5858/13

PRESSE 39

PR CO 4

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ

3218η σύνοδος του Συμβουλίου

Εξωτερικές Υποθέσεις

Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου 2013

Πρόεδρος Catherine Ashton

Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Κυριότερα αποτελέσματα της συνόδου του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο επανέλαβε την ισχυρή και διαρκή δέσμευση της ΕΕ υπέρ της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι. Εξέφρασε ικανοποίηση για την προέλαση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Γαλλία και τα κράτη της περιοχής, κατά των τρομοκρατικών ομάδων στον βορρά της χώρας. Τόνισε τη σημασία της περαιτέρω διεθνούς δέσμευσης υπέρ του Μάλι και, ειδικότερα, των προσπαθειών που καταβάλλουν τα αφρικανικά κράτη. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την έγκριση του χάρτη πορείας, ο οποίος έχει ζωτική σημασία για την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Επιπλέον, το Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για το τέλος της μεταβατικής φάσης στη Σομαλία ως ιστορική ευκαιρία να αποτελέσουν παρελθόν δύο δεκαετίες συγκρούσεων και ανέλαβε τη στήριξη των συλλογικών προσπαθειών της ΕΕ να συμβάλει στην αναμόρφωση της Σομαλίας. Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο της Σομαλίας, Hassan Sheikh Mohamud.

Το Συμβούλιο εξέτασε προσεκτικά την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, παράλληλα με την ανταπόκριση της ΕΕ στην Αραβική Άνοιξη, ενόψει της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης και 8ης Φεβρουαρίου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το γενικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσης για το ενδεχόμενο μη στρατιωτικής αποστολής στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, προς υποστήριξη της διαχείρισης συνόρων στη Λιβύη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ1

ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΝΤΕΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Νότια Γειτονία

Μάλι

Σομαλία / Κέρας της Αφρικής

Αρκτική

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

ΑΛΛΑ ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

  1. Ιράκ - περιοριστικά μέτρα

  2. Προσωρινή εισδοχή ορισμένων Παλαιστινίων

  3. Αφγανιστάν – περιοριστικά μέτρα

  4. Ενωσιακή δράση κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής

  5. Τυνησία - περιοριστικά μέτρα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  1. Υποστήριξη της ΕΕ για βιώσιμες αλλαγές σε κοινωνίες υπό μεταβατικό καθεστώς

ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

  1. Πρόγραμμα ασκήσεων της ΕΕ για την περίοδο 2013-2015

  2. Υποστήριξη της διαχείρισης των συνόρων στη Λιβύη

ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΝΤΕΣ

Ύπατη Εκπρόσωπος

κα Catherine ASHTON Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Βέλγιο:

κ. Didier REYNDERS Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Βουλγαρία :

κ. Nickolay MLADENOV Υπουργός Eξωτερικών

Τσεχική Δημοκρατία:

κ. Karel SCHWARZENBERG Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών

Δανία:

κ. Villy SØVNDAL Υπουργός Eξωτερικών

Γερμανία:

κ. Guido WESTERWELLE Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών

Εσθονία:

κ. Urmas PAET Υπουργός Eξωτερικών

Ιρλανδία:

κα Lucinda CREIGHTON Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

κ. Eamon GILMORE Tánaiste (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης) και Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου

Ελλάδα:

κ. Δημήτριος ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ Υφυπουργός Εξωτερικών

Ισπανία:

κ. Gonzalo DE BENITO SECADES Υφυπουργός Εξωτερικών

Γαλλία:

κ. Laurent FABIUS Υπουργός Eξωτερικών

Ιταλία:

κ. Giuliomaria TERZI DI SANT’AGATA Υπουργός Eξωτερικών

Κύπρος:

κα Ερατώ ΚΟΖΑΚΟΥ–ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ Υπουργός Eξωτερικών

Λετονία:

κ. Edgars RINKĒVIČS Υπουργός Eξωτερικών

Λιθουανία:

κ. Linas A. LINKEVIČIUS Υπουργός Eξωτερικών

Λουξεμβούργο:

κ. Christian BRAUN Μόνιμος Αντιπρόσωπος

Ουγγαρία:

κ. Péter GYÖRKOS Μόνιμος Αντιπρόσωπος

Μάλτα:

κ. Francis ZAMMIT DIMECH Υπουργός Eξωτερικών

Κάτω Χώρες:

κ. Frans TIMMERMANS Υπουργός Eξωτερικών

Αυστρία:

κ. Michael SPINDELEGGER Αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων

Πολωνία:

κ. Radosław SIKORSKI Υπουργός Eξωτερικών

Πορτογαλία:

κ. Paulo PORTAS Υπουργός Eξωτερικών

Ρουμανία:

κ. Titus CORLĂŢEAN Υπουργός Eξωτερικών

Σλοβενία:

κ. Karl Viktor ERJAVEC Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών

Σλοβακία:

κ. Miroslav LAJČÁK Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών

Φινλανδία:

κ. Erkki TUOMIOJA Υπουργός Eξωτερικών

Σουηδία:

κ. Carl BILDT Υπουργός Eξωτερικών

Ηνωμένο Βασίλειο:

κ. William HAGUE Πρώτος τη τάξει Υπουργός, Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας

Επιτροπή:

κα Μαρία ΔΑΜΑΝΑΚΗ Μέλος

κα Kristalina GEORGIEVA Μέλος

κ. Štefan FÜLE Μέλος

Η κυβέρνηση του προσχωρούντος κράτους εκπροσωπήθηκε ως εξής:

Κροατία:

κα Vesna PUSIĆ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

ΣΥΖΗΤΗΘΕΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Νότια Γειτονία

Ενόψει της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης και 8ης Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο εξέτασε την εξέλιξη της Αραβικής Άνοιξης, εστιάζοντας στην ανταπόκριση της ΕΕ.

Επίσης, το Συμβούλιο συζήτησε τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία.

Μάλι

Το Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση στο Μάλι και ενέκρινε τα εξής συμπεράσματα:

«1. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 17ης Ιανουαρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την σθεναρή και διαρκή δέσμευσή της υπέρ της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι. Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), ειδικότερα τις αποφάσεις 2071 και 2085, η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας. Εκφράζει ικανοποίηση για την προέλαση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι, με την υποστήριξη της Γαλλίας και της περιοχής, εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων στο βόρειο τμήμα της χώρας και επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή της προς την ενέργεια αυτή. Η ΕΕ εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την έγκριση του Χάρτη Πορείας για τη Μετάβαση από την Εθνοσυνέλευση του Μάλι.

2. Η ΕΕ τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διεθνής δέσμευση υπέρ του Μάλι και, ειδικότερα, η κινητοποίηση των αφρικανικών κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Χορηγών την οποία διοργάνωσε η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) στις 29 Ιανουαρίου 2013 και καλεί για ταχεία εφαρμογή των συμπερασμάτων της. Η ΕΕ παροτρύνει την ΑΕ και την CEDEAO να επισπεύσουν την ανάπτυξη της υπό αφρικανική ηγεσία Διεθνούς Αποστολής Υποστήριξης του Μάλι (MISMA), στην οποία είναι πρόθυμη να προσφέρει οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη. Εκτιμώντας ότι η στήριξη της MISMA αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ στην Αφρική, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι είναι πρόθυμο να παράσχει εκτεταμένη υποστήριξη στη MISMA δια του Ειρηνευτικού Μέσου για την Αφρική. Προς τούτο, καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υλοποιήσουν, χωρίς καθυστέρηση και βάσει αιτήματος, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη Χορηγών της Αντίς Αμπέμπα, και ιδίως την εξαγγελία της χορήγησης 50 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή. Η ΕΕ καλεί και άλλους χορηγούς να συμμετέχουν στη σταθερή και προβλέψιμη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

3. Η έγκριση του χάρτη πορείας αποτελεί σημαντικό βήμα για την προοπτική της πλήρους αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, περιλαμβανομένου του πολιτικού ελέγχου επί των ενόπλων δυνάμεων και της κρατικής εξουσίας επί του συνόλου της επικράτειας του Μάλι, και η ΕΕ καλεί για την επείγουσα υλοποίησή του. Η πρόοδος αυτή επιτρέπει τη σταδιακή επανέναρξη της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι σημαντικότερες και πιο επείγουσες ανάγκες του Μάλι. Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνουν ειδικά μέτρα για την υποστήριξη της εφαρμογής του χάρτη πορείας, περιλαμβανομένης της στήριξης της εκλογικής διαδικασίας. Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της επανέναρξης συμμετοχικού εθνικού διαλόγου που θα είναι ανοικτός στους πληθυσμούς του Βορρά και σε όλες τις ομάδες που απορρίπτουν την τρομοκρατία και αναγνωρίζουν την ακεραιότητα του Μάλι. Εξίσου κρίσιμη είναι η ταχεία αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας, του κράτους δικαίου και των δημόσιων υπηρεσιών στις απελευθερωμένες ζώνες του κεντρικού και βόρειου Μάλι. Προς αυτό τον σκοπό, το Συμβούλιο, στο πνεύμα της συνολικής ευρωπαϊκής προσέγγισης, εκφράζει ικανοποίηση για τις κοινές προσπάθειες της ΕΥΕΔ και της Επιτροπής για την εκπόνηση συγκεκριμένων μέτρων παροχής βοήθειας, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων.

4. Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την επιτάχυνση της προετοιμασίας της αποστολής EUTM Mali για την παροχή εκπαίδευσης και συμβουλών στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της εξουσίας των πολιτικών αρχών και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζει τον στόχο που τέθηκε στο Συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου 2013 για την έκδοση, το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου, της απόφασης για την εκκίνηση της εν λόγω αποστολής, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες ενέργειες παροχής συμβουλών.

5. Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με ισχυρισμούς περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλεί τις αρχές του Μάλι να διερευνήσουν το θέμα επειγόντως. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να παράσχει την ενδεδειγμένη υποστήριξη για την καταπολέμηση αυτών των παραβιάσεων. Υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και υπενθυμίζει ιδιαίτερα στις αρχές του Μάλι το πρωταρχικό τους καθήκον να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Όλοι οι υπεύθυνοι παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για τις παραβιάσεις και παροτρύνει τις αρχές του Μάλι να συνεργαστούν. Επίσης, κάνει έκκληση για ταχεία επιστράτευση παρατηρητών και για ενίσχυση της συνεργασίας των διεθνών οργανισμών, ιδίως για να μεριμνούν για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια του Μάλι.

6. Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για την πρόθεση της Υπάτης Εκπροσώπου να φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες, στις 5 Φεβρουαρίου, την προσεχή συνεδρίαση της Ομάδας Υποστήριξης και Παρακολούθησης της κατάστασης στο Μάλι, στην οποία θα προεδρεύουν από κοινού η ΑΕ, η CEDEAO και τα Ηνωμένα Έθνη. Η εν λόγω συνεδρίαση θα αποτελέσει κατάλληλη ευκαιρία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών δεσμεύσεων υπέρ του Μάλι, για τη στήριξη της υλοποίησης του χάρτη πορείας και για την παρακολούθηση της Διάσκεψης των Χορηγών της ΑΕ.»

Σομαλία / Κέρας της Αφρικής

Το Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση στη Σομαλία και στο Κέρας της Αφρικής. Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, αντήλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο της Σομαλίας, Hassan Sheikh Mohamud. Το Συμβούλιο εξέδωσε τα εξής συμπεράσματα:

«1. Η ΕΕ χαιρετίζει το τέλος της μετάβασης στη Σομαλία που αποτελεί ιστορική ευκαιρία ώστε η χώρα να αφήσει πίσω δύο δεκαετίες συγκρούσεων. Η θέσπιση προσωρινού Συντάγματος, η επιλογή ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και η εκλογή νέου Προέδρου δίνουν νέες προοπτικές για μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία στη Σομαλία. Η επίσκεψη του Προέδρου κ. Hassan Sheikh Mohamud στην ΕΕ αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης, από την ΕΕ, του νέου πολιτικού σκηνικού στη Σομαλία και ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Σομαλίας.

2. Η ΕΕ τονίζει τη σημασία της σομαλικής κυριότητας και υπογραμμίζει την πρωταρχική ευθύνη των σομαλικών αρχών να ανασυγκροτήσουν μια χώρα χωρίς την απειλή βίας και οργανωμένου εγκλήματος, οικονομικά βιώσιμη, με ομαλές σχέσεις με τους γείτονες της και τη διεθνή κοινότητα. Εκφράζοντας την αλλαγή στη φύση των σχέσεων ΕΕ-Σομαλίας και συνεπής προς την ολοκληρωμένη της προσέγγιση, η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει το όραμα και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Αναλαμβάνει να στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες της Σομαλίας για τη μετεξέλιξη της χώρας και να έχει πιο άμεση επαφή με τον λαό και τα θεσμικά όργανα της Σομαλίας. Εν προκειμένω, η ΕΕ ενθαρρύνει την προσχώρηση της Σομαλίας στη Συμφωνία του Κοτονού.

3. Το Συμβούλιο χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ύπατης Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου (ΥΕ/Α) και του Σομαλού Προέδρου ότι η Σομαλία και η ΕΕ θα διοργανώσουν διάσκεψη στις Βρυξέλλες για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες και ανάγκες της Σομαλίας και του λαού της. Σκοπός της διάσκεψης θα είναι η έγκριση Συμφώνου μεταξύ της Σομαλίας και της διεθνούς κοινότητας, το οποίο θα καθοδηγεί την ανασυγκρότηση της Σομαλίας, βάσει των αρχών της Νέας Συμφωνίας του Μπουσάν για τα ασταθή κράτη. Η διάσκεψη θα εστιαστεί στην οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής τάξης στη Σομαλία, την προαγωγή της κοινωνικοοικονομικής της ανάπτυξης και την εδραίωση του κράτους δικαίου και της ασφάλειας. Η ΕΕ χαιρετίζει επίσης την πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου να διοργανώσει διάσκεψη για τις άμεσες προτεραιότητες της ενίσχυσης της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και της υποστήριξης της πολιτικής προόδου της Σομαλίας. Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τη συμμετοχή της σομαλικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη συνδιοργάνωση των δύο διασκέψεων.

4. Η ΕΕ υποστηρίζει την άμεση προτεραιότητα του Προέδρου της Σομαλίας να διευρύνει την ασφάλεια στη χώρα. Βάσει ενός αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Σταθεροποίησης και Ασφάλειας (NSSP) και των σχετικών στρατηγικών μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας, η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθά την ανάπτυξη σομαλικών ικανοτήτων ασφάλειας που να είναι υπόλογες στις πολιτικές αρχές, καθώς και ικανοτήτων εφαρμογής κράτους δικαίου σε όλη τη χώρα, παρέχοντας προστασία στον πληθυσμό και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ΕΕ τονίζει τη σημασία του διεθνούς συντονισμού και της διεθνούς συμπληρωματικότητας για τη στήριξη της ανάπτυξης του τομέα ασφάλειας στη Σομαλία.

Από το 2010, η Εκπαιδευτική Αποστολή της ΕΕ έχει εκπαιδεύσει επιτυχώς περίπου 3.000 Σομαλούς στρατιώτες, οι οποίοι αποτελούν πλέον τον πυρήνα των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας. Με βάση την επιτυχία της εν λόγω αποστολής και ανταποκρινόμενο στις εξελισσόμενες ανάγκες των σομαλικών αρχών, το Συμβούλιο αποφάσισε στις 22 Ιανουαρίου 2013 να παρατείνει την εντολή της στη Σομαλία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 και να διορίσει τον Ταξίαρχο Aherne ως αρχηγό της αποστολής. Η αποστολή θα παρέχει εκπαίδευση και συμβουλές προκειμένου να συνεισφέρει στη συγκρότηση αποτελεσματικών, συνολοκληρωμένων, βιώσιμων υπόλογων Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας σε συνεχιζόμενη στενή συνεργασία με την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM), την Ουγκάντα και τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους. Εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας, η EUTM θα μεταφέρει σταδιακά τις δραστηριότητές της από την Ουγκάντα στη Σομαλία.

Η ΕΕ στηρίζει εξάλλου τον τομέα του κράτους δικαίου. Στηρίζει τις δικαστικές ικανότητες και την εκπαίδευση και την πληρωμή υποτροφιών στα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων της Σομαλίας, σε στενή συνεργασία με τα ΗΕ. Επιπλέον, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικοδόμηση περιφερειακών ναυτικών δυνατοτήτων στο Κέρας της Αφρικής (EUCAP NESTOR) θα βοηθήσει τη Σομαλία και τις χώρες της περιοχής να αναπτύξουν βιώσιμες ικανότητες ώστε να ενισχύσουν τη ναυτιλιακή ασφάλεια και διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών ικανοτήτων.

5. Η ΕΕ επικροτεί τις προσπάθειες της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) και χαιρετίζει την ολοκλήρωση της στρατηγικής επισκόπησης της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ). Η AMISOM αναμένεται να εξακολουθήσει να συμβάλλει ζωτικά στην εδραίωση της ασφάλειας στη Σομαλία, παράλληλα με την ανάπτυξη των σομαλικών σωμάτων ασφαλείας. Εκτιμώντας ότι η στήριξη προς την AMISOM παραμένει μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ στην Αφρική, η ΕΕ επαναλαμβάνει την προθυμία της να παράσχει σημαντική στήριξη προς την ΑΜΙSOΜ μέσω της Διευκόλυνσης για την Ειρήνη στην Αφρική. Καλεί επίσης τους λοιπούς χορηγούς να παρέχουν προβλέψιμη και βιώσιμη χρηματοδότηση προς την AMISOM.

6. Η ΕΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση της στρατηγικής επισκόπησης, από τον ΟΗΕ, της παρουσίας του στη Σομαλία και προσβλέπει στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τον αποτελεσματικό συντονισμό της διεθνούς συμμετοχής για την υποστήριξη της ειρήνης και της οικοδόμησης του κράτους.

7. Η ΕΕ τονίζει τη σημασία της συμφιλίωσης του έθνους και της δημιουργίας υπεύθυνων, διαφανών θεσμικών οργάνων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με μια προσέγγιση που να συμπεριλαμβάνει όλες τις φυλές και κοινωνικές ομάδες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προαγωγή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ τονίζει τη σημασία της οριστικής έγκρισης Συντάγματος με δημοψήφισμα, που να απηχεί τη βούληση όλων των Σομαλών, της ενθάρρυνσης του διαλόγου και των ειρηνικών επαφών μεταξύ κέντρου και περιφερειών και της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή εκλογών. Επίσης, η ΕΕ θα υποστηρίξει τις προσπάθειες τοπικής ανάπτυξης και συμφιλίωσης χωρίς αποκλεισμούς. Η ΕΕ υπογραμμίζει το ζωτικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης στη διαδικασία μετεξέλιξης.

8. Η ΕΕ αναλαμβάνει επίσης να υποστηρίξει την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη που απαιτείται για την ενίσχυση της ευημερίας και του βιοτικού επιπέδου των Σομαλών. Θα υποστηρίξει την παροχή βασικών υπηρεσιών, θα ενισχύσει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και θα ενθαρρύνει την εκ νέου συνεργασία της χώρας με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΕ θα συμβάλει ώστε η χώρα να καταστεί ανθεκτική, μεταξύ άλλων, συνδέοντας την ανακούφιση, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη κατά την παροχή της βοήθειάς της στη Σομαλία.

9. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να ανταποκριθεί στις πιο επιτακτικές ανάγκες του σομαλικού λαού, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπιστικών αρχών της ουδετερότητας, του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας. Καλεί όλα τα μέρη στη Σομαλία να μεριμνήσουν για την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και να τηρήσουν βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου τις υποχρεώσεις τους.

10. Η ΕΕ σημειώνει ότι οι βελτιωμένες συνθήκες στην ξηρά θα συμβάλουν και στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας. Η ΕΕ επικροτεί την επιτυχία της ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR ATALANTA στην καταπολέμηση της πειρατείας. Η ΕΕ στοχεύει στο να παγιώσει την καταστολή της πειρατείας στο Δυτικό Ινδικό Ωκεανό μέσω της ATALANTA, περιορίζοντας συνάμα την ικανότητα των πειρατικών ομάδων να ορμούν από ξηράς, δημιουργώντας στη Σομαλία ικανότητα επιβολής του νόμου, μεταξύ άλλων μέσω της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικοδόμηση περιφερειακών ναυτικών δυνατοτήτων στο Κέρας της Αφρικής (EUCAP NESTOR), και παραλύοντας τα πειρατικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησής τους και της υλικοτεχνικής τους υποστήριξης. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις σομαλικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες ανάγκες τους και την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας επί τόπου, όπως επίσης και χρησιμοποιώντας τις αποστολές και επιχειρήσεις κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και τα λοιπά ενωσιακά μέσα κατά τρόπο συνεκτικό και αλληλοενισχυόμενο.

11. Η ΕΕ ανησυχεί εξαιτίας της συνεχούς απειλής που αποτελεί η τρομοκρατία για την ίδια τη Σομαλία, την ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην ανάπτυξη περιφερειακών ικανοτήτων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, την υποστήριξη της περιφερειακής συνεργασίας για την επιβολή του νόμου και την πάταξη του βίαιου εξτρεμισμού, μεταξύ άλλων, μέσω του έργου του Παγκόσμιου Φόρουμ Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, συνεργαζόμενη με περιφερειακούς φορείς και κυβερνήσεις στο Κέρας της Αφρικής και στην Υεμένη και με βασικούς εταίρους, όπως τον ΟΗΕ και την ΑΕ. Κατά συνέπεια, το Συμβούλιο σημειώνει ότι τα κράτη μέλη ενέκριναν σήμερα Αντιτρομοκρατικό Σχέδιο Δράσης για το Κέρας της Αφρικής και την Υεμένη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

12. Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στη Σομαλία είναι η σταθερότητα στην ευρύτερη γειτονιά. Τονίζει ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, την οικοδόμηση περιφερειακών ικανοτήτων και τη δημιουργία περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης, ιδίως στον οικονομικό τομέα, και να θέσουν τα θεμέλια ενός περιφερειακού πλαισίου για την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια. Ως πρώτο βήμα, η ΕΕ παροτρύνει τη Σομαλία και τους γείτονές της να καταλήξουν σε συμφωνία καλής γειτονίας υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD) και με τη στήριξη των εταίρων της. Επίσης, ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή της Σομαλίας στο έργο της IGAD και καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να αποδείξουν την προθυμία τους να διευθετήσουν τις διμερείς διαφορές στο πλαίσιο της IGAD. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής, η ΕΕ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με την ΑΕ, την IGAD και τα κράτη μέλη τους, ώστε να διευκολύνει την επίτευξη αυτών των στόχων, μεταξύ άλλων μέσω των προσπαθειών του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής.

Η ΕΕ τονίζει τη σημασία της διεξαγωγής ειρηνικών και αξιόπιστων εκλογών στην Κένυα το Μάρτιο του 2013 για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.»

Αρκτική

Στο Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα προτεινόμενα βήματα για την πολιτική της ΕΕ στην Αρκτική, όπως περιγράφονται συνοπτικά στην κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Στο Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής που ενδεχομένως θα περιέχονται στο θεματολόγιο της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης του Προέδρου Ομπάμα.

ΑΛΛΑ ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στενότερη συνεργασία και περιφερειακή ολοκλήρωση στο Μαγκρέμπ

Το Συμβούλιο εξέδωσε τα εξής συμπεράσματα:

«1. Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής γειτονίας και υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) της 20ής Ιουνίου 2011, το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Υποστήριξη της στενότερης συνεργασίας και της περιφερειακής ολοκλήρωσης στο Μαγκρέμπ: Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία» και συγχαίρει την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή για το ευρύ φάσμα προτάσεων που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση.

2. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι η ανακοίνωση καταρτίσθηκε με πνεύμα αλληλεγγύης και εταιρικής σχέσης σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία στην περιοχή του Μαγκρέμπ, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, σημειώνονται βαθιές ιστορικές αλλαγές.

3. Το Συμβούλιο αποδέχεται την αρχή που διέπει την ανακοίνωση και σύμφωνα με την οποία οι μόνες που μπορούν να δώσουν ώθηση προς την αλλαγή και να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις ως προς τον καλύτερο δυνατό τρόπο υλοποίησης της ολοκλήρωσης είναι οι ίδιες οι χώρες του Μαγκρέμπ.

4. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ανακοίνωσης, καθορίζεται ένα πρόγραμμα υποστήριξης της ΕΕ προς τις πέντε χώρες του Μαγκρέμπ στις προσπάθειές τους να καθιερώσουν στενότερη συνεργασία και μεγαλύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση, ιδίως στο πλαίσιο της Ένωσης του Αραβικού Μαγκρέμπ (UMA). Οι πολιτικές της ΕΕ έναντι της περιοχής του Μαγκρέμπ συμπληρώνουν και αναπτύσσουν το πεδίο εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην Εταιρική Σχέση για τη Δημοκρατία και την Κοινή Ευημερία, στο πλαίσιο της ανανεωμένης προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, η οποία βασίζεται στην αρχή της διαφοροποίησης. Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την έμφαση που δίδει η ανακοίνωση στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και στα υφιστάμενα πλαίσια συνεργασίας της περιοχής, ιδίως μάλιστα την Ένωση για τη Μεσόγειο και το πλαίσιο «5+5», και υπενθυμίζει τον ρόλο του Αραβικού Συνδέσμου. Συν τοις άλλοις, το Συμβούλιο τονίζει ότι οι πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας αλληλοενισχύονται.

5. Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή Σαχάρας/Σαχέλ, οι οποίες καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της τρομοκρατικής απειλής για την περιοχή αυτή, την Ευρώπη και το Μαγκρέμπ, το Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση τις προτάσεις της ανακοίνωσης όσον αφορά τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της επιτήρησης των συνόρων, και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεργασθούν με τον Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εν λόγω προτάσεις με στόχο τη μεγαλύτερη δέσμευση με τις χώρες της περιοχής.

6. Το Συμβούλιο αναμένει με ενδιαφέρον τη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις της Ύπατης Εκπροσώπου και της Επιτροπής. Το Συμβούλιο τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο διάλογος με τις χώρες του Μαγκρέμπ όσον αφορά την ανακοίνωση και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της στο κοινό των χωρών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόταση για τη διατήρηση διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Μαγκρέμπ και ευελπιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα η πρώτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Το Συμβούλιο θα ήθελε να προβεί σε επισκόπηση της εφαρμογής της ανακοίνωσης τον Δεκέμβριο του 2013.»

Ιράκ - περιοριστικά μέτρα

Το Συμβούλιο τροποποίησε τον κανονισμό 1210/2003 σχετικά με ορισμένους ειδικούς περιορισμούς στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές σχέσεις με το Ιράκ. Αυτό θα επιτρέψει τη μεταφορά δεσμευμένων κεφαλαίων στο σχήμα που θα διαδεχθεί το Ταμείο Ανάπτυξης για το Ιράκ, το οποίο θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του Ιράκ υπό τους όρους που προβλέπονται στις αποφάσεις 1483 (2003) και 1956 (2010) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Προσωρινή εισδοχή ορισμένων Παλαιστινίων

Το Συμβούλιο παρέτεινε κατά άλλους 12 μήνες τη διάρκεια ισχύος των εθνικών αδειών εισόδου και διαμονής ορισμένων Παλαιστινίων στην ΕΕ, οι οποίες χορηγήθηκαν σύμφωνα με την κοινή θέση 2002/400/ΚΕΠΠΑ.

Αφγανιστάν – περιοριστικά μέτρα

Το Συμβούλιο τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα δεδομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να συνεκτιμώνται οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Επικαιροποίησε μία καταχώριση και διέγραψε τρεις άλλες καταχωρίσεις από τον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Οι περιορισμοί συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Ενωσιακή δράση κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής

Το Συμβούλιο ενέκρινε την εξαμηνιαία έκθεση προόδου περί υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, η οποία καλύπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Τυνησία - περιοριστικά μέτρα

Το Συμβούλιο παρέτεινε τις κυρώσεις κατά των υπευθύνων για την υπεξαίρεση τυνησιακών κρατικών κονδυλίων, περιλαμβανομένου του πρώην Προέδρου της Τυνησίας Zine El Abidine Ben Ali, κατά 12 μήνες, ήτοι έως την 31η Ιανουαρίου 2014.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Υποστήριξη της ΕΕ για βιώσιμες αλλαγές σε κοινωνίες υπό μεταβατικό καθεστώς

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την υποστήριξη της ΕΕ για βιώσιμες αλλαγές σε κοινωνίες υπό μεταβατικό καθεστώς, βλέπε έγγραφο 17708/12.

Η πρωτοβουλία αφορά χώρες των οποίων οι κοινωνίες μετασχηματίζονται σε συμμετοχικές δημοκρατίες και οι οποίες γειτνιάζουν με την ΕΕ ή βρίσκονται σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Η υποστήριξη της ΕΕ στις μεταβατικές διαδικασίες στοχεύει στην προαγωγή της δημοκρατικής διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, με επίκεντρο τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ΕΕ θα αξιοποιήσει τις πολυάριθμες ενωσιακές πολιτικές, από την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας έως την αναπτυξιακή συνεργασία.

ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

Πρόγραμμα ασκήσεων της ΕΕ για την περίοδο 2013-2015

Το Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα ασκήσεων της ΕΕ για την περίοδο 2013-2015 το οποίο συνίσταται σε διαφορετικά είδη ασκήσεων διαχείρισης κρίσης.

Υποστήριξη της διαχείρισης των συνόρων στη Λιβύη

Το Συμβούλιο ενέκρινε το γενικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσης για μια ενδεχόμενη μη στρατιωτική αποστολή ασφάλειας συνόρων στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ στη Λιβύη. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλέπε ανακοινωθέν τύπου 5823/13.


Side Bar