Navigation path

Left navigation

Additional tools

EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 17 mei 2013

(OR. en)

9677/2/13 REV 2

PRESSE 202

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie, ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie en transfobie, 17 mei 2013

Ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie en transfobie wil ik opnieuw bevestigen dat de EU gecommitteerd is aan gelijkheid en non-discriminatie. In veel landen worden genderidentiteit en seksuele gerichtheid nog altijd als voorwendsel gebruikt om de mensenrechten met voeten te treden. Lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LGBTI) zijn nog steeds het slachtoffer van vervolging, discriminatie en mishandeling, en vaak van extreem geweld.

De EU voert onvermoeibaar campagne voor eerbiediging van de mensenrechten, ongeacht seksuele gerichtheid en genderidentiteit. Wij brengen het punt van de rechten voor LGBTI-personen ter sprake tijdens onze mensenrechtendialogen, wij spreken ons erover uit via openbare verklaringen, en wij werken met onze delegaties achter de schermen om recht­vaardigheid en mensenrechten te bepleiten. Via het Europees instrument voor democratie en mensenrechten steunt de EU in de hele wereld de voorvechters van mensenrechten voor LGBTI.

Wij zijn verheugd over de steun van de Verenigde Naties voor het beginsel van non-discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit, met name de baan­brekende resolutie 17/19 van de Mensenrechtenraad van de VN van juni 2011. Wij moedigen volgehouden, verhoogde inspanningen op dit gebied aan.

De toetredende staat Kroatië**, de kandidaat-lidstaten de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, Montenegro*, IJsland++ en Servië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië en Bosnië en Herzegovina, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* :

Kroatië, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro en Servië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

+ :

IJsland blijft lid van de EVA en van de Europese Economische Ruimte.


Side Bar