Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2013. május 17.

(OR. en)

9677/2/13 REV 2

PRESSE 202

Catherine Ashton főképviselőnek a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából (2013. május 17.) az Európai Unió nevében tett nyilatkozata

A homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából szeretném újólag megerősíteni az Unió elkötelezettségét az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség elve mellett. A világ számos országában még ma is előfordul, hogy a nemi identitást és a szexuális irányultságot használják fel ürügyként az emberi jogok súlyos megsértésére. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek még mindig gyakran válnak üldöztetés, hátrányos megkülönböztetés, bántalmazás és nem ritkán szélsőséges erőszak áldozatává.

Az Unió fáradhatatlanul kampányol azért, hogy az emberi jogokat – a szexuális irányultságra és a nemi identitásra való tekintet nélkül – minden egyes ember esetében tiszteletben tartsák. Az emberi jogi párbeszédek keretében rendszeresen felvetjük az LMBTI személyek jogainak kérdését, nyilvános nyilatkozatokban szólalunk fel, és küldöttségeinkkel karöltve a kulisszák mögött is sokat teszünk azért, hogy megvédjük az igazságot és az emberi jogokat. A demokrácia és az emberi jogok európai eszköze révén az EU az LMBTI személyek emberi jogainak védelméért síkra szálló aktivistákat is támogatja szerte a világban.

Üdvözöljük, hogy az ENSZ támogatja a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés tilalmának elvét – ezen belül is mindenekelőtt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 2011. júniusi, valódi áttörést jelentő 17/19. sz. határozatát –, valamint további, fokozott erőfeszítéseket szorgalmazunk ezen a területen.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá a Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* :

Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ :

Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar