Navigation path

Left navigation

Additional tools

EUROOPAN UNIONIN
NEUVOSTO

FI

Bryssel, 17. toukokuuta 2013

(OR. en)

9677/2/13 REV 2

PRESSE 202

EU:n ulkoasiainedustajan Catherine Ashtonin Euroopan unionin puolesta antama julkilausuma kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä 17. toukokuuta 2013

Haluan kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän yhteydessä vahvistaa EU:n sitoutumisen tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen. Sukupuoli-identiteettiä ja seksuaalista suuntautumista käytetään monissa maissa edelleen verukkeena vakaville ihmisoikeusloukkauksille. Lesbot, homoseksuaalit, biseksuaalit ja trans- tai intersukupuoliset henkilöt ovat yhä vainon, syrjinnän ja pahoinpitelyjen, usein jopa äärimmäisen väkivallan kohteena.

EU kampanjoi väsymättä sen puolesta, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta. Pidämme lesbojen, homoseksuaalien, biseksuaalien ja trans- tai intersukupuolisten henkilöiden oikeuksia esillä ihmisoikeuksia koskevassa vuoropuhelussamme, otamme kantaa julkilausumilla ja teemme edustustojemme kanssa kulissien takana yhteistyötä oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien hyväksi. EU tukee maailmanlaajuisesti lesbojen, homoseksuaalien, biseksuaalien ja trans- tai intersukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksien puolustajia demokratiaa ja ihmisoikeuksia koskevan eurooppalaisen rahoitusvälineen kautta.

Suhtaudumme myönteisesti siihen, että Yhdistyneet kansakunnat tukee seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä koskevan syrjimättömyyden periaatetta, ja olemme erityisen tyytyväisiä YK:n ihmisoikeusneuvoston kesäkuussa 2011 hyväksymään uraauurtavaan päätöslauselmaan 17/19. Kannustamme kaikkia jatkamaan ja tehostamaan tämänsuuntaisia toimia.

Liittyvä maa Kroatia, jäsenehdokasmaat entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia*, Montenegro*, Islanti ja Serbia*, vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvat maat ja mahdolliset jäsenehdokkaat Albania sekä Bosnia ja Hertsegovina, Euroopan talousalueeseen kuuluvat EFTA-maat Liechtenstein ja Norja sekä Georgia yhtyvät tähän julkilausumaan.

:

Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro ja Serbia kuuluvat edelleen vakautus- ja assosiaatioprosessin piiriin

:

Islanti on edelleen EFTAn ja Euroopan talousalueen jäsen.


Side Bar