Navigation path

Left navigation

Additional tools

CONSILIUL
UNIUNII EUROPENE

RO

Bruxelles, 3 mai 2013

9232/1/13 REV 1

PRESSE 181

Declarația Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton,
în numele Uniunii Europene,
cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei, 3 mai 2013

Cu ocazia celei de a 20-a aniversări a Zilei Internaționale a Libertății Presei, UE aduce un omagiu jurnaliștilor din întreaga lume care își dedică viețile, uneori cu consecințe grave pe plan personal, pentru a relata evenimente sau a exprima opinii pe care mulți ar prefera să le treacă sub tăcere.

O presă liberă, independentă și dinamică este indispensabilă în orice societate democratică. UE este hotărâtă să militeze pentru libertatea presei în întreaga lume și condamnă creșterea nivelului de intimidare, de violență și de cenzură cu care se confruntă jurnaliștii în numeroase țări. UE adresează un apel tuturor guvernelor să permită jurnaliștilor să își desfășoare activitatea în siguranță și securitate, fără teama cenzurii sau a persecuției.

Libertatea de exprimare trebuie apărată atât în mijloacele tradiționale de informare în masă, cât și pe internet.

UE va promova în continuare libertatea de exprimare on-line și off-line, nu în ultimul rând pentru că noile tehnologii ale informației pot juca un rol central în promovarea drepturilor omului și a democrației. UE va continua să condamne încălcările dreptului la libertatea de exprimare în toate mijloacele de informare în masă, pentru a asigura că jurnaliștii din întreaga lume își pot îndeplini atribuțiile profesionale fără opreliști.

Croația*, țară aderentă, Turcia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei*, Muntenegru*, Islanda+ și Serbia*, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European, precum și Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia, se aliniază prezentei declarații.

* Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

+ Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.


Side Bar