Navigation path

Left navigation

Additional tools

AZ EURÓPAI UNIÓ
TANÁCSA

HU

Brüsszel, 2013. május 3.

(OR. en)

9232/1/13 REV 1

PRESSE 181

Catherine Ashton főképviselőnek
az Európai Unió nevében tett nyilatkozata
a sajtószabadság világnapján, 2013. május 3-án

20 évvel azután, hogy az ENSZ május 3-át a sajtószabadság világnapjává nyilvánította, az EU elismeréssel adózik azoknak az újságíróknak, akik világszerte annak szentelik életüket, hogy – gyakran jelentős személyes veszteségek árán is – tudósítsanak olyan eseményekről vagy véleményekről, amelyeket sokan inkább elhallgatnának. A szabad, független és dinamikus sajtó minden demokratikus társadalomban elengedhetetlen.

Az EU elkötelezetten küzd a világszintű sajtószabadságért, és elítéli az egyre fokozódó megfélemlítést, erőszakot és cenzúrát, amellyel az újságíróknak sok országban szembe kell nézniük. Az EU felszólítja a kormányokat, hogy biztosítsák, hogy az újságírók biztonságos és védett körülmények közt dolgozhassanak, és ne kelljen cenzúrától vagy megtorlástól tartaniuk.

A véleménynyilvánítás szabadságát a hagyományos médiában és az interneten is meg kell védeni.

Az EU a jövőben is kiáll az online és offline médiában való véleménynyilvánítás szabadsága mellett, nem utolsósorban azért, mert az új információs technológiák döntő szerepet játszhatnak az emberi jogok és a demokrácia előmozdításában. Az EU a továbbiakban is elítéli a véleménynyilvánítás szabadságának megsértését a különböző médiumokban, mert annak biztosítására törekszik, hogy az újságírók világszerte akadálytalanul teljesíthessék hivatásukat. A csatlakozó ország: Horvátország, a tagjelölt országok:

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar