Navigation path

Left navigation

Additional tools

EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 2 mei 2013 (06.05)

(OR. en)

9212/2/13 REV 2

PRESSE 180

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie over de afschaffing van de doodstraf in Maryland, VS

De Europese Unie is bijzonder ingenomen met de ondertekening vandaag door gouverneur Martin O'Malley van de wetgeving tot afschaffing van de doodstraf in de staat Maryland.

De Europese Unie feliciteert de gouverneur, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden met dit historische besluit; Maryland is de achttiende staat van de VS die de doodstraf afschaft.

De Europese Unie hoopt vurig dat dit besluit andere VS-staten zal aanmoedigen dit voorbeeld te volgen en zich aan te sluiten bij de groeiende nationale en wereldwijde beweging die de toepassing van de doodstraf poogt uit te bannen.

Het toetredende land Kroatië*, de kandidaat-lidstaten Turkije, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, Montenegro*, IJsland+ en Servië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië en Bosnië en Herzegovina, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

______________________

____________________

* Kroatië, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro en Servië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

+ IJsland blijft lid van de EVA en van de Europese Economische Ruimte.


Side Bar