Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2013. május 2.

9212/2/13 REV 2

PRESSE 180

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata a halálbüntetésnek az USA Maryland államában való eltörléséről

Az Európai Unió örömmel üdvözli, hogy Martin O'Malley kormányzó a mai napon aláírta a halálbüntetés Maryland államban való eltörléséről szóló törvényt.

Az Európai Unió elismerését fejezi ki a kormányzónak, a szenátusnak és a képviselőháznak e történelmi jelentőségű döntésért, amellyel Maryland az Egyesült Államok tizennyolcadik államaként eltörölte a halálbüntetést.

Az Európai Unió őszintén reméli, hogy ez a döntés az USA más államait is arra ösztönzi, hogy hasonlóképpen csatlakozzanak ahhoz a mind nemzeti, mind világszinten egyre erőteljesebb mozgalomhoz, amely a halálbüntetés eltörlésére irányul.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

______________________

* :

Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ :

Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar