Navigation path

Left navigation

Additional tools

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

BG

Брюксел, 2 май 2013 г.

(OR. en)

9212/2/13 REV 2

PRESSE 180

Декларация на върховния представител Катрин Аштън от името на Европейския съюз относно премахването на смъртното наказание в щата Мериленд, САЩ

Европейският съюз изразява дълбоко задоволство от факта, че днес губернатор Мартин О'Мали подписа закон за премахване на смъртното наказание в щата Мериленд.

Европейският съюз приветства губернатора, Сената и Камарата на представителите за това историческо решение, което превръща Мериленд в 18-ия щат на САЩ, премахнал смъртното наказание.

Европейският съюз изразява силната си надежда, че решението ще насърчи други щати в САЩ да последват този пример и да се включат в набиращото сила движение в национален и световен мащаб за премахване на смъртното наказание.

Присъединяващата се страна Хърватия*, страните кандидатки Турция, бившата югославска република Македония*, Черна гора*, Исландия+ и Сърбия*, страните от процеса на стабилизиране и асоцииране и потенциални кандидатки Албания и Босна и Херцеговина, страните от ЕАСТ Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, както и Украйна, Република Молдова, Армения, Азербайджан и Грузия се присъединяват към настоящата декларация.

______________________

* :

Хърватия, бившата югославска република Македония, Черна гора и Сърбия продължават да участват в процеса на стабилизиране и асоцииране.

+ :

Исландия продължава да членува в ЕАСТ и в Европейското икономическо пространство.


Side Bar